30 Eylül 2024 Pazartesi

ÇHD'li avukatların davasına çağrı

ÇHD'li avukatlar Selçuk Kozağaçlı, Barkın Timtik ve Oya Aslan'ın tutuklu yargılandığı davanın 7 Eylül'de görülecek duruşması öncesi kamuoyuna çağrı yapan Ankara'daki demokratik kitle örgütleri, mahkemenin davayı kapatarak komplonun üstünü örtme çabalarına karşı avukatlarla dayanışmanın önemini vurguladı.

Ankara'daki demokratik kitle örgütleri Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve üyeler Barkın Timtik ve Oya Aslan'ın tutuklu yargılandığı dosyanın 7 Eylül'de görülecek duruşması öncesi Mülkiyeliler Birliği Lokali'nde basın açıklaması düzenledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, ÇHD, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi ve Ankara 78'liler Girişimi'nin katıldığı basın açıklamasını ÇHD Ankara Şubesi Başkanı Murat Yılmaz okudu.

ÇHD üyesi ve Halkın Hukuk Bürosu üyesi avukatların yargılandığı davada 9'uncu yıla girildiğine işaret eden Yılmaz, 2013'te ev ve ofis baskınları, tutuklamalarla başlayan davada tutuklanan avukatların tahliye kararlarının da bozulduğunu hatırlattı. "Görülmekte olan dosyada 22 avukat, takip ettikleri davalar, müvekkilleri, mesleki faaliyetleri, hapishane ziyaretleri suç olarak gösterilerek yargılanmaya çalışılmaktadır" diyen Yılmaz, Selçuk Kozağaçlı'nın 6, Barkın Timtik'in 5, Oya Aslan'ın ise 2 yıl 9 aydır tutuklu olduğuna dikkat çekti.

İstanbul 18'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın hızla bitirilmek istendiğini dile getiren Yılmaz, davada henüz iddia makamlarının tanıklarının ve itirafçıların mahkeme huzurunda dinlenmediğini kaydetti. Sayısız celseye rağmen sanık avukatlarının tanıkların dinlenmesi talebinin reddedildiğini ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti: "Yine dosyanın en önemli delili olduğu söylenen bir kısım belgelerin delil akıbeti de benzer şekilde belirsiz durumdadır. İddiaya konu belgelerin savcılık önüne geldiği söylenen tarihten bu yana 18 yıl geçmiş durum olmasına rağmen sanık avukatlar ve müdafilerinin ısrarlı taleplerine rağmen bu belgelerin gerçekte var olup olmadığı ve delil niteliğinin bulunup bulunmadığı henüz tespit edilememiş durumdadır."

Tutsak avukatların yargılanma sürecine dahil olan ve ilk tutanaklarda imzaları bulunan polislerin "FETÖ/PDY" üyesi olduğunu belirten Yılmaz, "Tutsak avukatlar hakkındaki yargılamanın her safhasında parmağı olan polis ve savcı ekibi şaibeli sicilleri kamuoyunca da bilinen kişilerden oluşmaktadır" dedi.

Savunma ve tutsak avukatların tüm çabalarına rağmen yargının komplonun üstünü örtmek istediğini dile getiren Yılmaz, şunları söyledi: "Mahkemenin umursamaz ve karara giden tavrı ve dosyaya yapılan siyasi müdahaleler göz önüne alındığında kamuoyunun ilgisi ve sahiplenmesi önem kazanıyor. Bu nedenle, imzacı kurumlar olarak bizler 7 Eylül 2022 Çarşamba günü Silivri Hapishane Kampüsü Duruşma Salonunda olacağımızı duyuruyoruz. Tüm demokratik kamuoyunu duruşmada bulunmaya ve tutsak avukat arkadaşlarımızı sahiplenmeye davet ediyoruz!"