22 Eylül 2024 Pazar

Cumartesi Anneleri Ankara'da oturma eylemi yaptı

İHD 19. Olağan Kurulu'na katılan Cumartesi Anneleri, kurulun yapıldığı Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi önünde oturma eylemi gerçekleştirerek, 710. haftada kayıp yakınlarının akıbetini sordu.
İnsan Hakları Derneği'nin 19. Olağan Kurulu konuşmalarla devam ederken, kongreye katılan Cumartesi Anneleri ve Barış Anneleri, İstanbul ile eş zamanlı salon önünde kayıpların akıbetini sordu.
 
Oturma eyleminde konuşan Fehim Tosun'un eşi Hanım Tosun, gittikleri her yeri Galatasaray Meydanı'na çevireceklerini belirterek, "Biz hakkınızı aramaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Bizi hiç kimse içeri tıkamaz. Bizim için her yer Galatasaray'dır. Devlet bir an önce adım atsın. Devlet adım atmadığı sürece asla vazgeçmeyeceğiz. Failler yargılansın" dedi.
 
24 yıldır kaybedilen oğlu Murat Yıldız için Galatasaray Meydanı'nda oturan Hanife Yıldız ise "Bizim insanlara derdimizi anlattığınız bir alan vardı o da yasaklandı. Biz 24 yıldır meydanlardayız. Siz de 16 yıldır hükümettesiniz. Siz yanı başındakileri yargılayamıyorsunuz, nasıl konsolosluktaki cinayeti yargılayacaksınız. Hani sessizlerin sesiydiniz, bize yasaklarla mı sessizlerin sesi oluyorsunuz" diye sordu.
 
25 yıl önce katledilen Özgür Gündem gazetesi Bitlis Muhabiri Ferhat Tepe'nin annesi Zübeyde Tepe de 710. haftada olmalarına rağmen hala eylemin yasaklı olduğunu söyledi. Tepe, "Benim oğlumu JİTEM kaçırıp öldürdü. Biz çocuklarımızın katillerini sormak için Galatasaray Meydanı'nı istiyoruz. Her yeri aşarak alanlara çıkacağız. Ne istedik: Sadece çocuklarımızın katillerinin yargılanmasını istedik. Her zaman çocuklarımızın mücadelesinin arkasındayız. Biz artık baskıları aşmışız. 25 yıldır kayıp oğlum. Ardından onlarcası kayboldu. Bir çoğunun hala cenazesi bulunmadı. Bu mücadeleye devam edeceğiz."
 
Cumartesi Anneleri'nin konuşmalarının ardından İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri de İstanbul'da 710. haftada okunan basın açıklamasını okudu.