20 Eylül 2024 Cuma

Dêrazor'a yönelik saldırılara karşı halklar sokağa çıktı

Kuzey ve Doğu Suriye genelinde Dîfa El Wetanî ve Şam hükümetine bağlı çetelerin Dêrazor'a yönelik saldırılarına ilişkin halklar sokaklara çıktı. Eylemlerde çetelere karşı QSD ile direnmenin önemine dikkat çekildi, mücadele çağrısı yapıldı.

Dîfa El Wetanî ve Şam hükümetine bağlı silahlı grupların Dêrazor'a yönelik saldırıları Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye halkları tarafından protesto edildi. Dêrazor, Minbic, Ayn Îsa, Hol, Til Birak, Tirbespîyê, Hesekê, Şehba kentlerinde yüzlerce kişi sokaklara çıktı.

DÊRAZOR
Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi, Dêrazor Kantonu'ndaki halka destek için heyet gönderdi. Ziyarette, Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Hisên Osman açıklama yaptı. Dêrazor halkının yanında olduklarını belirten Osman, "Bu ziyaret, Dêrazor Kantonu Demokratik Özerk Yönetimi'nin güvenliğine ve istikrarına saldırmaya çalışan saldırganlara, QSD'nin, Dêrazor halkının ve bölgedeki aşiretlerin kanaat önderlerinin her türlü saldırılara direneceği mesajıdır" dedi.

Ayrıca Dêrazor'da onlarca kişi, Dîfa El Wetanî ve Şam hükümet güçlerine bağlı silahlı grupların saldırılarına ilişkin açıklama yaptı.

Kesra kentinin Doğu Bölge Meclisi binası önünde yapılan açıklamayı Toplumsal Savunma Güçleri üyesi Hesen Silêman okudu. Şam hükümeti ve ona bağlı güçlerin halka yönelik katliamları hatırlatılan açıklamada şunlara yer verildi: "Dêrazor Kantonu halkı, bu saldırılar ve bu saldırıların arkasındakilere karşı askeri güçleriyle omuz omuzadır. Bu saldırı şehitlerimizin kanlarıyla kurtarılan toprakları koruma kararlılığımızı yok etmiyor. Kimsenin topraklarımızı kirletmesine izin vermeyeceğiz."

MINBIC
Minbic Kantonu Demokratik Özerk Yönetimi Kadın Konseyi Çocukları Koruma Ofisi de saldırılara karşı açıklama yaptı. Senaa Receb, saldırılarla bölge güvenliğinin yok edilmek istendiği ve insan hakları örgütlerine bu suçlara karşı sorumluluklarını yerine getirmesi çağrısı yapıldı. Suçlulardan hesap sorulacağı belirtildi.

HESEKÊ
Dêrazor'a yönelik saldırılara karşı Hesekê'de açıklama yapan Tey Aşireti Meclisi Eşbaşkanı Şeyh Hesen Ferhan devrim topraklarının savunmasının tüm aşiretlerin de görevi olduğunu belirtti. Hesen şunları ifade etti: "Biz aşiretler olarak, kadın, erkek ve gençlerimizle Demokratik Suriye Güçleri (QSD) ve Asayiş Güçleri'nin yanındayız. Ülkemizin güvenliğini tüm imkanlarımızla koruyacağız."

AYN ÎSA
Halklar Şêx Hesen köyünde basın açıklaması yaptı. QSD'ye desteklerini dile getiren halk bölgeyi savunacaklarının sözünü yineledi.

HOL
Hol Kent Meclisi de aynı kapsamda yürüyüş düzenledi. Eğitim Merkezi önünde toplanan kitle "Bijî berxwedana QSD" sloganlarıyla kent girişine yürüdü. Açıklamayı okuyan Xewatine aşireti şeyhi Ebas Ebûd El Sultan, QSD'yle dayanışma ve özerk yönetim etrafında oluşturulacak kenetlenmeyle Dêrazor'daki planların yenilgiye uğratılacağını belirtti.

TIL BIRAK
Til Birak'taki aşiretlerde Dêrazor'a yönelik saldırılara tepki göstermek için açıklama yaptı. Til Birak Kent Meclisi binası önünde yapılan açıklamayı El Cibûr kabilesinin kanaat önderi Ehmed El Hiwêder okudu. Dêrazor'a yönelik saldırıların kınandığı açıklamada, "Ülke savunması için büyük bedeller veren QSD ve Asayiş güçlerinin yanındayız. Bu güç çocuklarımızdan oluşuyor ve bizim için çok değerliler. Kan dökülmesinin durdurulması, toplumumuzu, halkımızı özgürlük ve adalete ulaştırmak için çalışma çağrısında bulunuyoruz" denildi.

TIRBESPÎYÊ
El Cewale El Taiye aşireti de açıklama yaptı. Tirbespiyê kentinde TEV-DEM merkezi önünde yapılan açıklamayı kanaat önderi Mihemed Zêdan okudu. Zêdan, çetelerin Dêrazor'a düzenlediği saldırıları kınadı, "Onlara bizi temsil etmediklerini söylüyoruz. Aşiretlerin değerlerinden uzaklar. Bölgenin güvenliğine karşı tüm projelere karşıyız. Herkese Suriye'nin birliğini savunmaları çağrısında bulunuyoruz. Dehle ve Cidêd Bagara köylerine gerçekleştirilen katliamları kınıyoruz" dedi.

ŞEHBA
Efrîn-Şehba Kantonu'daki aşiretlerde açıklamayla bölgeye yönelik saldırılara tepki gösterdi. Kanaat Önderleri Divanı üyesi Îbrahîm Xelîl, Dêrazor'a yönelik saldırılara tepki gösterdi.