22 Eylül 2024 Pazar

Davutpaşa patlamasında katledilen işçiler anıldı

Davutpaşalı Adalet Arayan Aileler, 2008 yılında yaşanan patlamada hayatını kaybeden 20 işçiyi andı. Patlamaya ilişkin davanın farklı bir aşamaya geçtiğini kaydeden aileler, amaçlarının başka Davutpaşaların yaşanmasının önüne geçmek olduğunu vurguladı.

31 Ocak 2008'de Davutpaşa'da meydana gelen patlama ve yangında hayatını kaybeden 20 işçinin ailesi 15 yıldır adalet arıyor. Emek İş Hanı'ndaki kaçak maytap atölyesinin sahibi de patlamada hayatını kaybetti, 115 kişi ise yaralandı.

İşcinayetinde katledilen Arslan Doğan, Enes Ömer Boyraz, Gülhan Çabuk, Hacıyev Sehriyar Recepoğlu, Halit Alkan, Hasan Akhun, Heybetullah Güleç, Hüseyin Tayranoğlu, Kadir Cesur, Kazım Nişli, Lezgi Şimşek, Mehmet Coşkun, Metin Erdoğan, Novroz Mamadov, Orhan Saday, Ömer Vural, Semra Bakkal, Sevdat Çelik, Yaşar Kara ve Zübeyir Bal'ın aileleri, patlamanın yaşandığı yerde anma düzenlendi.

Davutpaşalı Adalet Arayan Aileler adına basın metnini okuyan İdris Çabuk, sözlerine 2022 yılında işcinayetinde yaşamını yitiren bin 843 işçiyi andı, tüm sorumluların yargılanması için mücadele yürüttüklerini hatırlattı. Çabuk, "35 hafta sadece ceza davası açılması için Taksim'de nöbet tuttuk. Davamız ancak bir buçuk yıl sonra açılabildi. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na, Meclis'e, Adalet Bakanlığı'na, Başbakanlığı'na, Cumhurbaşkanlığı'na gittik. Çalmadığımız kapı kalmadı. Sesimiz yeterince duyulmadı. Yıllarca süren Davutpaşa Davası'nda sadece Zeytinburnu Belediyesi yetkilileri ve bina sahiplerine çeşitli cezalar verildi. Bütün sorumlular yargılansın dedik, ceza alan yetkililer bile bir gün olsun hapis yatmadı. Çıkan kararlara itiraz ettik. Bütün sorumluların yargılandığı etkin bir yargılamada ısrar ettik" dedi.

14 yıl sonra, sonunda Anayasa Mahkemesi'nin "yaşam hakkının ihlal edildiğine" karar verdiğini anımsatan Çabuk, "Davamız artık yeni bir aşamada. Anayasa Mahkemesi'nin bozma kararını Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması gibi cezasızlık konularındaki vurgusu nedeniyle tüm iş cinayeti davalarına, Hendek Patlaması Davası gibi davalara etkisi olacak nitelikte emsal bir karar olduğu için önemli buluyoruz. Bugün anmamızdan sonra Anayasa Mahkemesi'nin bozma kararından sonraki ikinci duruşmamız görülecek. Sizleri duruşmamızda da yanımızda görmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Davutpaşa patlaması davasında cezasızlık anlamına gelecek cezaların çıkmamasını istediklerini, amaçlarının başka iş cinayetlerinin yaşanmasını önüne geçmek olduğunu dile getiren Çubuk, şöyle devam etti: "15 yıldır sesimizin ulaştığı her yerde haykırdık. İş cinayetleri son bulana dek haykırmaya devam edeceğiz. Davutpaşa'yı unutmadık! Davutpaşa'yı unutturmayacağız! İş kazası değil, iş cinayeti! Başka Davutpaşa'lar olmasın!"

Aileler, açıklamanın ardından patlamanın olduğu noktaya karanfiller bıraktı.