DEM Parti'den çiftçilerin zararının ödenmesi çağrısı

TARSİM'in zirai dondan etkilenen çiftçileri yalnız bıraktığını yalnızca sigortası olan çiftçilerin zararlarını tespit ettiğini kaydeden DEM Parti Tarım ve Ekoloji Komisyonları, "Kuraklık ve zirai don nedeniyle oluşan tüm zararlar, sigortalı-sigortasız ayrımı yapılmaksızın, hızlı ve adil bir şekilde tespit edilerek ödenmelidir" dedi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti ) Tarım ve Ekoloji Komisyonları, zirai dondan etkilenen çiftçilerin zararlarının tespit edilerek acilen karşılanmasını istendi.
'GIDA GÜVENLİĞİNİ VE İHRACATI TEHDİT ETMEKTEDİR'
2025 yılının başından itibaren önce kuraklık, ardından yaşanan zirai don felaketinin çiftçileri derinden etkilediği belirtilen açıklamada, "Küresel ısınma ve değişen iklim koşulları, tarımsal riskleri her geçen gün daha da artırmaktadır. Son 30 yılın en düşük sıcaklık değerleriyle karşı karşıya kaldığımız bu dönemde tarihimizin en büyük zirai don olaylarından birini yaşadık. Daha önce yaş meyve ve sebze üretiminde hem iç pazarda hem de ihracatta önemli bir etkisi olan Adana, Mersin ve Hatay'da, Ege'de üzüm bağları, Trakya'da bağlar, Malatya'da kayısı, Karadeniz'de fındık, Karaman'da elma, Niğde'de patates, Konya'da şeker pancarı ve meyve bahçeleri ile Türkiye'nin dört bir yanında tarım alanları ciddi zarar görmüştür. Bu zarar, sadece çiftçilerimizin geçimini değil, Türkiye'nin gıda güvenliğini ve ihracatını da tehdit etmektedir" denildi.
'ACİL DESTEK PAKETLERİ HAZIRLANMALI'
Çiftçileri bu felaket karşısında yalnız bırakan Tarım Sigortaları Havuzu'nun TARSİM'en yalnızca sigortalı çiftçilere yönelik zarar tespiti yaptığını, sigortasız çiftçileri çaresizliğe ittiği kaydedilen açıklamada, "Tarım sektörünün yapısal sorunları ve yüksek maliyetler nedeniyle sigorta yaptıramayan çiftçilerimizin zararlarının karşılanmaması kabul edilemez. Bu, zaten zor koşullarda üretim yapan çiftçilerimizin üretimden kopmasına neden olmaktadır. Parti olarak taleplerimiz nettir: Kuraklık ve zirai don nedeniyle oluşan tüm zararlar, sigortalı-sigortasız ayrımı yapılmaksızın, hızlı ve adil bir şekilde tespit edilerek ödenmelidir. Acil destek paketleri hazırlanmalı, çiftçilerimizin üretimden kopmaması için maddi destek, tohum, gübre ve faizsiz kredi gibi olanaklar sağlanmalıdır. İklim değişikliğine karşı önlemler alınmalıdır. Tarım politikaları, iklim değişikliğinin etkilerine karşı yeniden yapılandırılmalıdır. TARSİM sistemi yeniden düzenlenmelidir. Sigorta primleri çiftçilerin ödeyebileceği seviyelere çekilmeli, kapsayıcılığı artırılmalı ve zarar tespit süreçleri şeffaflaştırılmalıdır. DEM Parti olarak, çiftçilerimizin yanında olduğumuzu bir kez daha vurguluyor, hükümeti bu felaketin faturasını çiftçilerimize ödetmemeye ve acilen harekete geçmeye çağırıyoruz. Ürünü zarar gören tüm çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, dayanışma ile bu zor günleri aşacağımıza inanıyoruz" ifadeleri yer aldı.