22 Eylül 2024 Pazar

Depremin vurduğu Antep'te patronlar işçileri işe çağırdı

Antep'te depremzedeler sokaklarda kalıyor, gıdaya ulaşmakta zorluk çekiyor. Patronlar ise işçileri pazartesi günü işe çağırıyor. İşçiler patronlara tepki göstererek işe gitmeyeceklerini açıkladı.

Depremin üzerinden bir hafta geçti. Hala enkaz altında insanlar çıkarılmadı, enkazlar kaldırılmadı. İnsanların yaşayacağı bir evi, çadırı yok. Fakat patronların kar hırsı sürüyor. Depremin üzerinden daha iki gün geçmişken bazı fabrikalarda işçiler işe çağrılırken, işçiler tepki gösterip işbaşı yapmamıştı. Patronlar şimdi de pazartesi günü işçileri işbaşı yapmak üzere fabrikalara çağırıyor. İşçiler bu koşullarda çalışmak istemediklerini söyleyerek patronlara tepki gösterdi.

Evrensel gazetesine konuşan işçiler, barınma sorunu yaşadıklarını, hala yeterli düzeyde gıdaya erişemediklerini, ailelerinin zor durumda olduğunu söyleyerek, patronlara tepki gösterdi, işe gitmeyeceklerini söyledi.

Yusuf Halı'da çalışan bir işçi, "Nasıl bırakalım çocuklarımızı? Kime emanet edelim" dedi. Şireci Tekstil işçisi ise, "İnsanlıktan yoksun işverenleri Allah bildiği gibi yapsın. Pazartesi işe çağırıyorlar çalışın diye. Arkadaşlarıma çağrı yapıyorum. Hiç kimse gitmesin. Bu zor zamanda işveren senin yanında olmadı. Siz de onun gibilerin yanında durmayın. Çocuklarımız bu kışta dışarıda kalıyor. Nasıl işe gideceğiz? Bir hafta kapansın fabrikalar, her şey para değildir" diye konuştu.

Şireci'den bir diğer işçi ise, "Biz işte aklımız çadırda kalacak. Biraz vicdan, merhamet ya" dedi. Mutlu Makarna'da çalışan bir işçi ise pazartesi işe gitmeyeceklerini söyleyerek, "Birçok işçi köyüne gitti, pazartesi işbaşı yapılacak diyorlar. Artçı depremler sürüyor. Bir deprem olsa nasıl yetişeceğiz ailemize? Aklımız hep orada kalacak. Ben pazartesi gitmeyeceğim" diyerek arkadaşlarına da işe gitmeme çağrısı yaptı. Ünal Çuval'dan bir işçi de "İnsanların ne halde olduğunu görmezden gelip pazartesi işe çağırmak nasıl bir insanlık? Hala kimse evine giremiyor, cenazesi olan var, şehir dışına giden var. Ama bunların dertleri iş ve para olmuş. Tok açın halinden anlamıyor" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Merinos'ta çalışan işçi, "Halı üretmek gerçekten çok mu acil ihtiyaç" sorusunu yönelterek, patronların kararına tepki gösterdi.