7 Ekim 2024 Pazartesi

Der Spiegel: Almanya Türkiye'ye silah ihracatına onay verdi

Der Spiegel, Alman hükümetinin yıllar sonra Türkiye'ye 336 milyon avro tutarında silah satışına onay verdiğini yazdı. Habere göre Türkiye 100 adet güdümlü füze ve 28 adet torpido alacak.

Der Spiegel, Alman hükümetinin yıllar sonra ilk kez Türkiye'ye büyük ölçekli silah ihracatına onay verdiğini yazdı.

Der Spiegel'in Ekonomi Bakanlığı'nın listesine dayandırdığı habere göre, Federal Güvenlik Konseyi kısa bir süre önce yaptığı toplantıda, Türkiye'ye değeri birkaç yüz milyon avroyu bulan silah ihracatını onayladı.

Haberde, Türkiye'ye gemilerin hava savunması için satılacak 100 adet güdümlü füzenin bedelinin yaklaşık 100 milyon avro olmasının beklendiği ve 28 adet SeaHake tipi torpidonun 156 milyon avroya Türkiye'ye teslimatına onay verildiği belirtildi. Denizaltıların modernizasyonuna yönelik malzeme paketleri de dahil edildiğinde silah ihracatının toplam tutarının yaklaşık 336 milyon avro olacağı kaydedildi.

Almanya, 2023 yılında Türkiye'ye silah ihracatı için yalnızca 1,22 milyon avro tutarındaki 17 başvuruya onay vermişti. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre, hükümet bu yılın ilk çeyreğinde ise Türkiye'ye sadece 23 milyon avro değerinde silah ihracatını onaylamıştı.