21 Eylül 2024 Cumartesi

Dev Yapı-İş: İşçilerin ücretleri derhal ödensin

Tanzanya demir yolu inşaatında ücretleri ödenmediği için 11 gündür grevde olan işçilere destek amacıyla Yapı Merkez firmasının genel merkezi önünde eylem yapan Dev Yapı-İş, işçilerin ücretlerinin derhal ödenmesini istedi.

DİSK'e bağlı Dev Yapı-İş Sendikası, Yapı Merkez firmasının yapımını üstlendiği Tanzanya'daki demiryolu yapımında çalışan ve ücretleri ödenmediği için greve çıkan 2 bin işçinin sesini duyurmak için Üsküdar'da bulunan Yapı Merkezi Genel Merkezi önünde bir araya geldi.

Eyleme, DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekili Kezban Konukçu da destek verdi.

Basın açıklamasını sendika adına Şahin Uçar okudu. 7 aydır maaş alamayan 2 bin işçinin grevinin 11'inci gününde kararlılıkla devam ettiğini ifade eden Uçar, işçilerin talepleri karşılanana kadar grevin devam edeceğini vurguladı.

Evlerinden 10 bin kilometre uzakta çalışmaya giden işçilere verilen sözlerin aylardır tutulmadığını kaydeden Uçar, bin kilometreden uzun tren hattı inşaatında farklı kamplarda çalışan işçilerin maaşlarının ödenmesi talebiyle bir araya geldiğini ve esaret koşullarında sesini duyurmaya çalıştığını vurguladı.

Sendikalarının girişimiyle Tanzanya ve Afrika'daki sendikaların da sürece dahil olarak gelişmeleri takip ettiğini ifade eden Uçar, işçilerin mücadelesinin kamuoyunda yer bulduğunu ve esaret koşullarının gün yüzüne çıktığını vurguladı.

Aylardır maaş ödemeyen şirketin geçen hafta işçilere sus payı olarak 7 maaşa karşılık cüzi bir ödeme yaptığını aktaran Uçar, "Ay sonuna kadar 2 maaş, yıl sonuna kadar da içeride kalan eski maaşların yatırılması için çalışmalar yaptıklarını yapılan görüşmelerde açıklamıştır. İşçiler artık oyalama taktiklerine inanmayıp en az 4 maaş talebi karşılanmadan iş başı yapmayacaklarını iletmişlerdir" ifadelerini kullandı.

Tanzanya şantiyesinde çalışan işçilerden yaşanan maaş gecikmelerine dayanamayıp anlaşma sağlanarak evlerine dönen işçilerin ödemelerinin de gerçekleştirilmediğine dikkat çeken Uçar, patronların işçilerin mahkeme başvurularına da geçersiz itirazlar yaparak süreci uzatmaya çalıştığını vurguladı. Bu durumu kabul etmediklerinin altını çizen Uçar, "İşçileri açlığa yoksulluğa mahkum eden uygulamaları sonlandırmak için mücadeleyi yükselteceğimizi şirketin genel merkezi önünden ilan ediyoruz" dedi.

Uçar, şöyle devam etti: "Tanzanya demir yolu inşaatında çalışan 2000 inşaat işçisi arkadaşımızın ve işten ayrılıp hakkını alamayan arkadaşlarımızın tüm hakları ödeninceye kadar mücadele edeceğiz. Hem burada hem de Tanzanya'da mücadeleyi yükselteceğiz. Tanzanya sendikaları ve Afrika Sendika Konfederasyonu ile dayanışma içinde, işçi arkadaşlarımızın emeğinin karşılığını almak için mücadele edeceğiz. Buradan Yapı Merkezi holding yöneticilerine sesleniyoruz. İşçilere verdiğiniz sözleri yerine getirin; işçilerin maaşını ödeyin. Aylardır maaş vermediğiniz, tazminat ödemediğiniz işçileri daha fazla mağdur etmeyin."

Eylemde söz alan Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, Tanzanya'da ücret alamadığı için direnen ve direnirken işten çıkarılan ya da patronun dayattığı arabuluculuk sözleşmesini imzalayarak ayrılan işçiler için burada olduklarını söyledi. Alacakları için mahkemeye başvuran işçilerin çeşitli taktiklerle oyalandığına dikkat çeken Karabulut, bu durumu kabul etmediklerinin altını çizdi. Şirketle iki görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden Karabulut, görüşme sonrası işçilere 1000 lira gibi bir sembolik ödeme yapıldığını kaydetti.

"İşçiler 'Buradan paramızı almadan dönmeyeceğiz' diyorlar. Biz de sendika olarak arkadaşlarımızın yanındayız, onların kararına saygı duyuyoruz" ifadelerini kullanan Karabulut, işçilere dayatılan kölelik koşullarını her yerde duyurmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

Yeşil Sol Parti milletvekili Kezban Konukçu, işçilere sefalet ücreti dayatan patronların servet içerisinde yaşadığını vurguladı. İşçilere "paramız yok" denirken patronların zenginliklerine zenginlik kattığını kaydeden Konukçu, "Peki bunlar nasıl elde edildi? Bunlar işçi sınıfının alın teriyle elde edildi. Bu servetler bizim sırtımızdan elde edildi. Biz de bu eşitsizliğe hayır diyoruz. Bu servet bizim hakkımız. Bizi ayrıştırmaya çalışanlara karşı Yeşil Sol Parti ve SODAP olarak her zaman emekçilerin, yanındayız" dedi.

Eylem boyunca, "İşçiler açken patronlara huzur yok", "İnşaat işçisi köle değildir", "Ücret haktır gasp edilemez", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.