22 Eylül 2024 Pazar

Digor, Uludere ve Karlıova'da Newroz kutlamaları

Halkların katılımıyla kentlerde Newroz kutlamaları sürüyor. Digor, Uludere ve Karlıova'da soğuk havaya aldırmayan 7'den 70'e herkes miting alanlarına aktı. Hapishanelerde direnen tutsakların selamlandığı anmalarda, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması da sık sık dillendirildi. 

Kars Digor, Şırnak Uludere ve Bingöl Karlıova'da halklar kar yağışına ve soğuk havaya rağmen Newroz alanlarına akın etti. Sloganlarıyla, halayıyla, zılgıt ve alkışlarla coşkusu hiç dinmeyen halk Kürtleri yok sayanlara bir kez daha Newroz alanlarından yanıt verdi.

KARS
Kars'ın Digor ilçesinde, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) çağrısıyla Millet Caddesinde Newroz kutlandı. Newroz'a DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Kars DEM Parti İl Örgütü, Kars ve Digor Belediye Eşbaşkan adayları ve çok sayıda kişi katıldı. Kar yağışına rağmen yüzlerce kişinin yer aldığı kutlamada; kadınlar ulusal kıyafetleriyle göz doldurdu.

Ölümsüzleşenler anısına saygı duruşunun ardından Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti Rosa İldan, konuştu. Soğuk havaya rağmen halkın Newroz'a geldiğini belirten İldan, "Dîgor yaşamın anlamı, mücadelenin ve direnişin başladığı alanlardan biridir. Halkımızın direniş hafızasını sonuna kadar taşıyacağına inanıyoruz" dedi.

KOÇYİĞİT: RET VE İNKAR POLİTKASI İFLAS ETTİ
Daha sora DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit konuştu. Hava koşullarına dikkat çeken Koçyiğit, "Güneşli günlerde herkes gelir; mesele karda kışta gelmektir" dedi. Newroz'un önemine işaret eden Koçyiğit, "Newroz özgürlük, barıştır. Newroz direniştir. Kürt halkı, Ortadoğu ve dünya halklarının Newroz'u kutlu olsun" ifadelerini kullandı. PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit ve tutsakların sürdürdüğü açlık grevine dikkat çeken Koçyiğit, tutsakların Newrozunu da kutladı. Bu sırada halk, "Bijî berxwedana zindana" sloganı attı. Tutsakların Kürdistan ve Türkiye halklarının geleceği için sorumluluk aldığını dile getiren Koçyiğit, "Yüzyıldır bir sorun var. Kürt halkının eşitlik, statü sorunu var. Kürt halkının varlık sorunu var. Ret, inkar ve asimilasyon kıskacına alınmış, bir halk gerçeği var. İşte artık yüzyılı geride bıraktık. Yeni bir yüzyıl başlıyor. Bu yeni yüzyılda Kürtlerin var olması için barışın, gelmesi gerekiyor. Onurlu bir barış ancak ve ancak bu ülkeye huzuru getirir. Birlikte yaşamı getirir. Yüzyıllık ret ve inkar politikası iflas etmiştir" diye konuştu.

'ABDULLAH ÖCALAN BİRİNCİ MUHATAPTIR' 
Kürt sorunun muhatapları ile çözülmesi gerektiğinin altını çizen Koçyiğit, "Kilit üstüne kilit vurdukları sayın Öcalan, Kürt sorununun birinci muhatabıdır. Onun için bu tecrit ortadan kalkmalıdır" diye kaydetti. Bu sırada Newroz alanında bulunan halk, "Bijî serok Apo" sloganı attı. Kürt sorununun çözülmesi için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini dile getiren Koçyiğit, "Bir yüzyılı daha kaybedemeyiz. Bir yüzyılı daha kölelik koşullarında devam ettiremeyiz. İşte Newroz meydanları dün İstanbul, Hakkarı, Şırnak ve Van; dört bir yandan yüzbinler haykırdı. Kürt ve Türk halkları onurlu bir barışı, demokrasiyi, özgürlüğü istiyor. Tayyip Erdoğan sabah akşam Kürdistan'a 'teröristan' diyor ve yeni bir savaşın fitilini ateşliyor. Biz buradan söyleyelim; Kürdistan; ülkemizdir, vatanımızdır. Biz dört parçadaki ve dünyadaki Kürtler bir arada eşit ve özgür yaşamak istiyoruz. Kürdü ötekileştiren, Kürdü yok sayan anlayışlara geçit vermedik. Bundan sonra da vermeyeceğiz" dedi.

'DEM PARTİ AĞACININ ALTINDA TOPLANALIM'
Kürt diline yönelik saldırılara da değinen Koçyiğit, AKP'nin seçim propagandası sırasında Kürtçe ile propaganda yapmasına işaret etti. Koçyiğit, "Bu zihniyeti iyi tanıyın; Ankara'da Türk olup Kürdistan'a gelince Kürtlüğünü hatırlayanlardır. Bunlara değil oy, selam bile yok selam! Bu seçimde AKP'ye verdiğiniz her oy JİTEM ittifakına gidecek. AKP'ye verdiğiniz her oy faili meçhullerin faili olan, Ağar'a Çiller'e gidecek. AKP'ye verdiğiniz her oy MHP'ye, tanka ve topa gidecek. Onun için diyoruz ki; birliğimizi güçlendirelim. Tek bir Kürdün oyu bunlara gitmesin. Kürtlerin oyu DEM Parti'nin ağacında buluşsun. DEM Parti'yi büyütsün. Halkımızın mücadelesini büyütsün" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından sanatçı Ayşe Şefaqî ve Adil Şerzat sahne aldı. Halk, kar ve yağmura rağmen şarkılara eşlik ederek, halaylarla alanı ısıttı. Newroz şarkılar eşliğinde son buldu. 

ŞIRNAK
DEM parti, "Rabe dema azadî û serkeftinê ye" şiarıyla Şırnak'ın Uludere ilçesinde Newroz'u kutladı. Kutlamaya, DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya, Şırnak Milletvekili Zeki İrmez, Tevgera Jinen Azad (TJA), Barış Anneleri ile yüzlerce kişi katıldı. Bir gün öncesinde Newroz alanı DEM Parti bayrakları ile süslendi. Geceden itibaren yağan sağanak yağışa rağmen kadınlar yöresel kıyafetleriyle gençler ise, şal û şepik giyerek alana giriş yaptı.

YAĞIŞA RAĞMEN YÜZLERCE KİŞİ ALANDA
Sarı, kırmızı ve yeşil renklerini kuşanan halk yağmur altında halaya durdu. Newroz, renkli görüntülerin ortaya çıktı. DEM Parti Uludere İlçe Eşbaşkanları halkı selamladıktan sonra Uludere Belediyesi Eşbaşkan adayları Feride Ender ve Ali Ürek, konuştu.

Feride Ender, "Özgürlük bayramı olan Newroz hepimize kutlu olsun" derken, Ürek de, "Kendi topraklarından uzaktan yaşamakta olan halkımızın selamıyla Newrozu'muzu kutluyoruz. Newroz'un coşkusu ve enerjisiyle kazanacağız" dedi.

'İSYANIMIZI DİRENİŞİ KIRAMAZSINIZ'
Ardından konuşan DEM Parti Şırnak İl Eşbaşkanı Abdullah Güngen, 31 Mart seçimlerine dikkat çekerek, "Çok fazla zamanımız kalmadı. Bu sayılı günlerde eşbaşkanlarımızı belediyeye göndermek için çalışmamız gerekiyor. Dosta düşmana kendi ve irademizi göstermeliyiz" ifadelerini kullandı. Son olarak konuşan DEM Parti Amed Milletvekili Adalet Kaya, Newroz'un Kürt halkı için önemine değindi. "Newroz Kürt halkının uyanışıdır" diyen Kaya, "Newroz Kürt ulusunun inşasıdır. Gençlerin kalbinde özgürlüktür. Newroz direnişle kendini inşa etmedir. Botan'da Newroz'un anlamı daha farklıdır. 92'de tarihi Newroz direnişini büyüttü. Yıllardır bu topraklarda yaşıyoruz fakat her zaman kimliğimiz inkar ediliyor. Yaşama hakkımız yok ediliyor. Dilimiz, coğrafyamız inkar ediliyor. Burada Roboskî katliamında 34 Kürt genci katledildi. Buradan bir kez daha söylüyoruz. İsyanımızı, direnişimi kıramazsınız. Varlığımızı yok edemezsiniz" ifadelerini kullandı. 

'TECRİT KIRILMADAN, ÖZGÜRLÜK GELMEZ'
Devletin özel savaş politikalarına dikkat çeken Kaya, "Devlet, özellikle gençler ve kadınlara yönelik özel savaş politikalarını yürütüyor. Halkımızla birlikte bu saldırıları boşa çıkaracağız. Sayın Öcalan üzerindeki tecrit kırılmadan özgür bir yaşamı inşa edemeyiz. Tecrit kalksın. Kürt ve Türkiye halkı özgür bir yaşamı inşa etsin" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı. Newroz ateşi yakılırken, yüzlerce kişi hep bir ağızdan, "Bijî serok Apo" sloganı attı.

Ardından sanatçılar Hozan Şervan, Hozan Ercan ile Hozan Cesim sahne aldı. Newroz seslendirilen şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu. 

BİNGÖL
Karlıova'da düzenlenen miting DEM Parti Milletvekilleri ve Saliha Aydeniz'in  katılımıyla gelişti. İlk olarak Ömer Faruk Hülakü söz aldı ve Türkiye'nin demokratikleşmesi için tek muhatabın Öcalan olduğunu söyledi.

Saliha Aydeniz ise, "Türkiye devleti, demokratik olmadığı için her geçen gün Kürt meselesi derinleşiyor. Kürt sorununda demokratik çözümün tek muhatabı sayın Abdullah Öcalan'dır. Sayın Öcalan barış ve demokrasi için mücadele ettiği için bugün tecrit altında tutuluyor. Tecrit artık sadece İmralı'da değil her yerdedir. Bu yüzden bu tecrit kırılana kadar mücadelemizi büyütmeliyiz. Tecrit ile Kürtleri statüsüz bırakmaya çalışıyorlar. Bizler de diyoruz ki tecrit kırılıp sayın Öcalan özgür olana dek mücadele etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.