21 Eylül 2024 Cumartesi

Direnişçiler FEDAŞ'ın yalanlarını teşhir etti

Enerji-Sen üyesi işçiler direnişin 40. gününde FEDAŞ'ın tüm yalanlarını teşhir etti, iddialarını kamuoyuna açıklamasını istedi. Şirketin iddiasının aksine grevde olmadıklarını işten kaçınma hakkını kullandıklarını kaydeden işçiler, "Yaşanılan sürecin tek bir sorumlusu vardır o da Fırat Aksa Elektirik Dağıtım A.Ş.'dir" dedi.

İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret ve kölece çalışma koşullarının sağlanması için Fırat Aksa Elektrik Dağıtım A.Ş. (FEDAŞ) işçileri kırk gündür direniyor. Enerji-Sen üyesi işçileri bu direniş sırasında sınıf dayanışmasını ve halkın desteğini almanın önemini defalarca gözler önüne serdi. Direnişi kırmak için her türlü kirli oyuna başvuran FEDAŞ patronları, işçilerin acil işlere müdahalesini engelleyerek halkla karşı karşıya getirmek istedi. Ancak Dersim halkı ellerinden şirket araçları alınan ve kendi inisiyatifleriyle acil işlere müdahale eden enerji işçilerinin yanında oldu.

KENT DIŞINDAN ZORLA İŞÇİ GETİRİLDİ
FEDAŞ patronları kent dışından zorla enerji işçileri getirdi ve jandarma, asker baskısıyla çalışmaya zorladı. Kent dışından getirilen işçilerin de hakkını arayan direnişçiler, jandarma ve TEM polislerinin tüm engelleme girişimlerine rağmen işçilerle görüştü. İşçi sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmayarak ölümle burun buruna çalışan işçiler, jandarma ve TEM polislerinin tüm baskı ve tehditlerine rağmen işçilerin direnişine destek olarak kentten ayrıldı.

DİRENİŞÇİLER HALKLA KARŞI KARŞIYA GETİRİLMEK İSTENDİ
40 günlük süreçte FEDAŞ yöneticileriyle iki kez görüşme sağlandı. Olumlu geçen her iki görüşmede de birkaç saat sonra işçiler işten atıldı. İşten çıkarılan 32 işçinin FEDAŞ'a girmesi engellenmek istendi ancak "tek bir arkadaşımızı dahi geride bırakmayacağız" diyen FEDAŞ işçileri birlik ve beraberliğini bozmadı.

'GREVDE DEĞİLİZ İŞTEN KAÇINMA HAKKIMIZI KULLANMAKTAYIZ'
Tüm kirli yöntemleri deneyen ve işçilere geri adım attıramayan ve halk dayanışmasını kıramayan FEDAŞ yönetiminin yalanlarını direnişçiler teşhir etti. Enerji-Sen üyesi işçilerin açıklaması şöyle: "40 gündür ekmeğimizi bir dilim daha büyütmek ve çalışma koşullarımızın iyileştirilmesini istediğimiz için İşçi Sağlığı ve Güvenliği kanunun 13. maddesi 1. fıkrası anayasal olarak taleplerimiz karşılanana kadar işten kaçınma hakkımızı kullanıyoruz. Fırat Aksa Şirketinin iddia ettiği gibi herhangi bir yasadışı durum söz konusu değildir. Her ne kadar şirket bu süreci grev olarak tanımlasa da halihazırda grev değil işten kaçınma hakkımızı kullanmaktayız.

'İŞ TANIMI DIŞINDAKİ İŞLERİ YAPMAYA ZORLANDIK'
"Bu sorunun ortaya çıkmasının ana sebeplerinden biri de Fırat Aksa Elektrik Dağıtım Şirketinin eksik personel ile arıza bakım, onarım, açma kapama, ölçüm hizmetleri, sayaç okuma, gibi işlerin hepsini iş tanımı dışındaki işçi arkadaşlarımızın üzerine yükleyip az personel ile birçok işi yaptırmaktaki ısrarıdır. Bu süreçte bizim insanlarımızı bizimle karşı karşıya getirmek için insanlara bizi karalayıcı SMS'ler atarak kara propagandalar yapıldı. Herhangi bir delil ve dayanak olmadan mesnetsiz suçlamalarla arızaların sebebi olarak biz FEDAŞ işçileri alenen hedef gösterildi.

'32 ARKADAŞIMIZI İŞTEN ATARAK İŞ KAZALARININ ARTMASINA NEDEN OLMUŞTUR'
"Tunceli İl Müdürlüğüne bu süreçte gelen köy ve mahalle muhtarlarından bütün insanlara kadar bize anlatılan da bizim bildiğimiz de yaşanan arızaların şirketin bu zamana kadar ki aksaklıkların giderilmesindeki ihmalkarlığıdır. Bunun yanında Fırat Aksa Şirketi zaten eksik personel ile birçok iş yaptırdığı yetmezmiş gibi 32 işçinin hukuksuzca işten atarak iş kazalarının artmasına neden olabileceği gibi halkın daha da fazla mağdur olmasına yol açmıştır.

'SABOTAJ İDDİALARINI HALKA KARŞI AÇIKLAMASINI BEKLERİZ'
"Şirketin mesnetsiz sabotaj imalarına karşı olarak da bundan önceki arıza kayıtlarını halka açıklamasını bekleriz.

'ŞİRKETİN DAYATMASINA RAĞMEN SU ŞEBEKELERİNİN ELEKTRİĞİNİ KESMEDİK'
"İddia edildiği gibi belediyeye su şebekeleri için jeneratör temin ettiğini söyleyen Fırat Aksa Şirketi enerji gibi en temel ihtiyaç olan su şebekelerinin enerjisinin kesilmesi yönünde talimatlarını bize bilfiil dayatmıştır. Biz en temel hak olan suyun kesilmemesi yönünde de işverene bunun halk sağlığı sorunu yaratabileceğini ve su şebekelerinin elektriğini kesemeyeceğimizi defaatle bildirmiştik.

'YAŞANANLARIN TEK SORUMLUSU FEDAŞ'TIR'
"Bu sorunun çözümü işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarını hiçe sayıp dışarıdan zorla işçi getirip müdahale etmek değil, güvenlik koşullarını sağlayıp temel taleplerimizin kabul edilmesidir. Yaşanılan sürecin tek bir sorumlusu vardır o da Fırat Aksa Elektirik Dağıtım A.Ş.'dir."