21 Eylül 2024 Cumartesi

DİSK: Asgari ücret en az 3200 TL olmalı

2020 yılının asgari ücretine ilişkin açıklama yapan DİSK, "asgari ücret lü lütuf değil haktır" dedi. DİSK, asgari ücretin en az 3200 TL olması gerektiğini kaydetti.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), milyonlarca işçiyi ilgilendiren 2020 yılı asgari ücrete ilişkin talep ve önerilerini Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası (TMMOB) Büyükkent Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

DİSK Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, asgari ücretin belirlenmesine ilişkin sürecin, devlet ile toplum arasındaki en büyük sözleşme olduğuna dikkat çekti.

Ekonomik krizin derinleştiği bir ortamda asgari ücretin belirleneceğini söyleyen Çerkezoğlu, iktidarın işçileri koruyan bir yaklaşım sergilemediğini vurguladı ve "Ülkeyi yönetenler krizden çıkış için belirledikleri rota düşük ücret politikasıdır" dedi.

'KİMSE İŞÇİLERDEN FEDAKARLIK BEKLEMESİN'
Çerkezoğlu, asgari ücret pazarlığının zorlu geçeceğinin "sır" olmadığına işaret ederek şöyle konuştu: "Yıllardır 'ekonomi büyüdü' diye övünüp, büyümeden payımızı vermeyenler, şimdi kriz kapıya dayandığında ücretleri daha da düşürmeye çalışmaktadır. Ekonomik krizi geçiştirmek için hükümet elde avuçta ne varsa kullanmıştır. Bu nedenle ekonomi daha da kırılgan hale gelmiştir. Ancak üretim ve işsizlik cephesinde olumlu bir adım maalesef söz konusu değildir. Ülkeyi yönetenleri şimdiden uyarıyoruz: Şirket kurtarmalara, işveren teşviklerine devasa kaynakların ayrıldığı bir ortamda kimse işçilere 'fedakârlık' tavsiyesinde bulunmasın, kimse işçilerden fedakârlık beklemesin."

IMF'nin Eylül ayında yayınladığı Türkiye raporunda "Ücretleri, gerçekleşen enflasyon oranında değil hedeflenen enflasyon oranında artırın" denildiğini anımsatan Çerkezoğlu, bir hafta sonra Hazine ve Maliye Bakanı'nın yaptığı açıklamada raporun iktidar tarafından benimsendiğinin altını çizdi.

'SOKAKLARDA, İŞYERLERİNDE MÜCADELEYİ BÜYÜTMEK GEREKİR'
40 yıldır uygulanan olan neoliberal politikaların iflas ettiğini kaydeden Çerkezoğlu, "Kriz koşullarında asgari ücretteki artış halkın büyük bölümünün gelirini de belirleyecektir" dedi ve ekledi: "Ülkemizde asgari ücret tespit süreci demokratik değildir. Asgari ücret, hükümetin ve işverenlerin çoğunlukta olduğu komisyon tarafından saptanıyor. Tespit süreci, Türkiye'nin en büyük pazarlığı olmasına karşın işçilerin, sendikaların elinde grev silahı yok. Pazarlık bütün işçi konfederasyonları tarafından ortaklaşa yürütülmesi gereken bir mücadeledir. Doğruları söylemek yetmez, sendikası sendikasız tüm işçiler olarak haklı taleplerimiz için yan yana gelmek ve meydanlarda, sokaklarda işyerlerinde mücadeleyi büyütmek gerekmektedir."

'ULUSLARARASI STANDARTLARA UYULSUN'
Çerkezoğlu, 2020 yılı asgari ücretine dair sendikanın taleplerini şöyle sıraladı:

- Asgari ücret hesabında uluslararası standartlara uyulmalı ve işçinin ailesi de dikkate alınmalıdır.

-Asgari ücret toplu pazarlık yoluyla saptanmalıdır.

-Asgari ücret tespitine ilişkin 131 Sayılı ILO Sözleşmesi onaylanmalı, Avrupa Sosyal Şartı'na asgari ücretle ilgili konan çekince kaldırılmalıdır.

-Asgari ücret tespit komisyonunda kadın temsili sağlanmalıdır.

-TÜİK hesabı asgari ücret saptanmasında alt sınır olmalıdır.

-Asgari ücret net ve AGİ hariç hesaplanmalıdır.

-Bütün işçi ve memurlar için tek asgari ücret saptanmalıdır.

-Asgari ücret geçim ücreti olmalıdır.

-Yeniden değerleme artış oranından daha az asgari ücret artışı olamaz.

-Asgari ücret artışında hedeflenen enflasyon oranları esas alınamaz."

Çerkezoğlu son olarak, asgari ücretin en az net 3 bin 200 TL olması gerektiğini belirtti ve "Asgari ücret lütuf değil haktır" dedi.