22 Eylül 2024 Pazar

Diyarbakır Baro Başkanı Aydın: Muhtarların görevden alınması kanuna aykırı

Tahir Elçi cinayetinin aydınlatılması için düzenlenen eylemde "hak ihlali" olarak görevden alınan muhtarları gündeme getiren Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, "442 sayılı Köy Kanunu ve 4541 sayılı Kanun dayanak olarak gösteriliyor. Bu kanunları inceledik, böyle bir yetki ve hak yok" dedi.
Diyarbakır Barosu, Sur'da katledilen başkanları Tahir Elçi için Diyarbakır Adliyesi önünde 147. eylemini gerçekleştirdi. Bu haftaki eyleme Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun ve avukatlar katıldı.
 
Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, Elçi dosyasında yeni bir gelişmenin olmadığını söyledi. Aydın, Elçi'nin vurulduğu silahın tespiti için Diyarbakır Barosu'nun Londra'daki bir üniversiteye gönderdiği görüntülere ilişkin yapılan incelemenin bir ay içinde sonuçlanacağını ve sonuçlarını paylaşacaklarını dile getirdi.
 
Geçen haftaki "Her hafta önemli bir hak ihlalini gündemimize alacağız" açıklamasını hatırlatan Aydın, "Her hafta bir talep ve bir hak ihlalini vurgulamak için karşınızda olacağız. Bir hak ihlaline karşı sesimizi yükseltmek için burada olacağız. Bu haftadan itibaren başlıyoruz" dedi. 
 
MUHTARLARIN GÖREVDEN ALINMASI
 
Bu haftaki hak ihlalinin İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan 259 muhtar olduğunu söyleyen Aydın, muhtarlarla ilgili şunları kaydetti: "İçişleri Bakanlığının kararında şöyle bir tespit var: 'Adli ve idari işlemlerin tekemmülü, hali hazırda yürüttükleri işlemlerinin ehemmiyeti gereğince açığa alınmışlardır.' 442 sayılı Köy Kanunu ve 4541 sayılı Kanun da dayanak olarak gösteriliyor. Biz bu kanunları inceledik, böyle bir yetki, böyle bir hak görülmüyor. Normal koşullarda izlenmesi gereken prosedür, eğer bir muhtar ya da bir kamu görevlisi hakkında bir soruşturma ve kovuşturma varsa elbette bu soruşturma ve kovuşturmanın selameti için muhtar ya da başka kamu görevlisi açığa alınabilir. Bu idari bir prosedürdür, buna itirazımız yoktur. Ancak görünen o ki Türkiye'de iş tersine işliyor."
 
HÜKÜMETE ÇAĞRISI
 
Görevden alınan bazı muhtarlara ulaştıklarını aktaran Aydın, ulaştıkları muhtarların hiçbiri hakkında açılmış bir soruşturma veya kovuşturmanın olmadığını belirterek, "Hukuksuzluk burada bir kez daha ayan beyan ortaya çıkmıştır. Mevcut iktidarın şu retoriğini herkes biliyor: 'Sandıkla gelen sandıkla gider, seçimle gelen seçimle gider.' Bizim Diyarbakır Barosu olarak mevcut iktidardan beklentimiz bu. Bu söyleminizin, bu sloganınızın arkasında durun" dedi.
 
"Hakkında soruşturma, kovuşturma olmayan kişileri bu şekilde tedbirle açığa almak, hele hele bu kişi seçilmişse temel hak ve özgürlükler açısından ciddi bir sorun var demektir" diyen Aydın, "Diyarbakır Barosu olarak bunu kabul etmiyoruz. Bu sürecin de takipçisi olmaya devam edeceğiz" dedi.
 
'YARGIDAN BEKLENTİMİZ YOK'
 
Daha sonra konuşan İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun ise yargıya yönelik eleştirilerde bulunarak, şunları söyledi: "147'nci hafta ne kadar tandık geliyor. 147'nci, 700'üncü, 500'üncü hafta hepsi, bizim karşılaştığımız aynı hukuk. Peki, hangi hukuk? İnsanları sokakta yargısız infaz eden ve buna sessiz kalan yargı. Sokakta çocukları katleden, cesetleri teşhir eden ancak buna sessiz kalan yargı. 3 yıldır zırhlı araçtan hedef gözetilerek çocuğun dosyasına gizlilik kararı koyan yargı. Peki, bu yargıdan 3 yıldır, Tahir başkanın dosyasına herhangi bir ilerleme sağlamayan bir yargıdan ne beklentimiz olabilir? Ne talebimiz olabilir? Bizim bu yönde bir umudumuz yoktur. Ancak bizim mücadele inancımız ulusal ve uluslararası yükümlüklerden ve sözleşmelerden kaynaklanan yargının failleri açığa çıkarma yükümlülüklerini hatırlatma sorumluluğumuz var. Biz burada meslektaşlarımızla, insan hakları savunucularıyla birlikte yargıya bunu hatırlatıyoruz. Sorumluluklarının bilincinde olması konusunda uyarıda bulunuyoruz."