22 Eylül 2024 Pazar

Diyarbakır Sağlık Platformu: Tasarıyı kabul etmeyeceğiz

Sağlık emekçilerine işsizliği, açlık ve yoksulluğu dayatan AKP milletvekillerinin verdiği tasarıyı kabul etmeyeceklerini belirten Diyarbakır Sağlık Platformu, mücadele edeceklerinin belirtti.
Diyarbakır Tabip Odası, SES Diyarbakır Şubesi ve Diyarbakır Diş Hekimleri Odası'nın oluşturduğu Diyarbakır Sağlık Platformu, AKP milletvekilleri tarafından sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik kanun teklifine ilişkin Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.
 
"Bu yasa tasarısını kabul etmeyeceğiz. Kandırmaca değil haklarımızı istiyoruz" pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını Diyarbakır Tabip Odası Gnel Sekreteri Dr. Orhan İlim okudu.
 
AKP milletvekillerince Meclis'e sunulan ve sağlık emekçilerinin taleplerinin karşılanması bir yana, yakıcı mağduriyetler yarattığını ve sağlıkta şiddet konusunda işe yarar somut hiçbir adımın atılmadığını kaydeden İlim, "KHK ve güvenlik soruşturması" gerekçesiyle binlerce sağlık emekçisinin işsizliğe mahkûm edileceğini kaydetti.
 
AKP'nin teklifinin sağlıkta şiddeti önlemeye dönük bir teklif olmadığı, bir aldatmaca olduğunu belirten İlim, "Meslek örgütlerinin, sendikaların, sağlık alanında örgütlü kesimlerin görüş ve önerisi alınmadan torba yasalarda sıkça yaşadığımızın bir benzeri yapılarak birçok hususta düzenleme getirilmiş" dedi.
 
Teklifte OHAL KHK'ları ile kamudan ihraç edilen ve güvenlik soruşturması sonucuna göre kamu görevine alınmayan hekim ve diş hekimlerinin SGK ile sözleşmesi bulunan özel sağlık kurum ve kuruluşları ile vakıf üniversitelerinde çalışamayacağına dair hüküm getirildiğini söyleyen İlim, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:
"Bu kişilerin devlet hizmet yükümlülüğü var ise devlet hizmet yükümlülüğü süresi kadar mesleklerini hiçbir şekilde yapamayacakları düzenlenmiştir. Yani, bu kişiler devlet hizmet yükümlülükleri bitmemişse ki bu süre ortalama 600 gündür; 600 gün boyunca sağlıkla ilgili herhangi bir alanda hiçbir şekilde çalışamayacaklardır. Hizmet yükümlülük süresi bitenler ise sadece SGK ile anlaşması olmayan yerlerde çalışabileceklerdir. Bugün ülkemizde SGK ile anlaşma yapmayan özel hastane nerdeyse yoktur. Bu şekilde yapılacak düzenleme ile hekim ve diş hekimlerine 'medeni ölü' hali dayatılmak ve cezalandırılmak  istenmektedir."
 
Oysa OHAL sürerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ihraç edilen başta hekimler olmak üzere sağlık emekçilerinin özel sektörde çalışmasının önünde engel olmadığı şeklinde açıklaması olduğunu hatırlatan İlim, "Peki şimdi ne değişmiştir? Sağlığın giderek özel sektör tarafından verildiği bir ortamda özel sektörde çalışmak zorunda bırakılan binlerce hekim neden işsiz bırakılmak isteniyor?" diye sordu.
 
İlim, torba yasa ile getirilen diğer düzenlemelere ilişkin şunları şöyledi:
"Teklifte şirketlerin eczane açmasının önündeki engeller kaldırılmaktadır. Böylece eczacılık mesleğini eczane açarak yürüten meslek mensuplarının aleyhine haksız rekabete sebep olacak ve eczacıları ücretli eczacı pozisyonuna indirerek onların emeğinin sömürülmesini sağlayacak bir uygulama getirilmektedir.
 
"100 yatağın altındaki hastanelerine ve 112 il ambulans servisi başhekimliklerine sözleşmeli atama yapılabilmesi imkanı getirilmiştir. Bu durum kadrolu çalışanlar bakımından olumsuz bir düzenlemedir. Atılan her adım ile sağlık alanı güvencesizliğin tek kural olduğu bir alan haline getirilmektedir."
 
Sağlık emekçilerine işsizliğin dayatıldığını vurgulayan İlim, bunu kabul etmeyeceklerini ve kararlılıkla mücadele edeceklerinin altını çizdi.