20 Eylül 2024 Cuma

Efrin'de işgalcilerin talanı sürüyor

Efrîn'de TSK ve çeteler arasında yağma kavgaları baş gösterdi. Çeteler sivillerden yağmaladıkları eşyaları ve mazotu Efrin'in Raco ilçesindeki TSK karargahına kaçırdığını belirtti.
TSK ve çeteler arasında talan ve yağma kavgaları baş göstermeye başladı. Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre; çeteler yağmaladıkları sivillerin kimi eşyalarını ve mazotlarını Efrin'in Raco ilçesindeki TSK karargahına kaçırdığını belirtti.
 
Kaynağın aktardığı bilgilere göre; bölgenin işgal edilmesinde aktif rol oynayan El-Şarqiye grubu üyeleri bu duruma tepki göstererek karargaha girmek istedi. Karargaha işgalci çetelerin girişini yasaklayan TSK, bölgeyi mayınladı. Bu durumun ardından benzer bir başka yere El-Şarqiye grubu sivil insanların geçiş güzergahına çok yakın yerlere mayınlar yerleştirdi.
 
İNSANLIK DIŞI SALDIRILAR DEVAM EDIYOR
 
Kaynağın aktardığı bilgilere göre köyde yaşayan R.H isimli çoban gerçekleşen patlama sonucu yaşamını yitirirken, yine bir çok koyun patlama nedeniyle telef oldu. Çeteler bölgeye kimsenin yaklaşmaması için güvenliği artırmış durumdalar.
 
Başka bir kaynağın aktardığı bilgiye göre; Efrin'in işgal edilmesinin ardından yaşadığı Raco'dan Şehba'ya geçen C. Bekir isimli genç, tekrar evine dönerken El Namzet çeteleri gencin arabasına el koyarak işkence ettiler. Raco'da kurdukları karakolda 10 gün boyunca işkence gören C. Bekir, çetelerin bir miktar para karşılığında bırakıldığını aracına ise çeteler tarafından el konulduğu belirtiliyor.
 
Efrin kent merkezinde birbirleri ile ailevi husumetleri bulunan aileler işgalci çeteler yardımıyla birbirlerinin evlerine el koyuyorlar. Efrin'de yaşayan bir kaynağın aktardığı bilgiler doğrultusunda Efrin kent merkezinde işgalci çetelerin yağma, talan, gasp ve katlaimları devam ederken, son süreçte bir birleriyle yıllara dayanan husumeti olan aileler ellerine silahları alarak ev basmaya ve insanları katletmeye başladıkları belirtiliyor. Bu yaşanan gelişmeler karşısında işgalci Türk ordusu ve çeteleri güçlü olan aile ile işbirliği içinde bu tür saldırıları onaylayan bir pozisyonda duruyorlar.
 
ÇETELER ŞİMDİDE ZEYTİNE GÖZ DİKTİ
 
Efrin'de köylülerin işgalci çetelerden habersiz tarlalarını ekip biçmelerinin yasaklandığını aktaran bir diğer kaynak ise Efrin'i işgal edildikten sonra işgalciler ilk iş olarak köylülerin buğdaylarını patos araçları ile toplayarak TIR'lar ile Kilis ve Hatay'a götürmüşlerdi. Şimdi ise çetelerin zeytin toplama dönemi yaklaştığı için halka kendilerinden habersiz zeytin toplamamalarını, toplayanların bütün mallarına el konulacağını söylediklerini aktardı. Diğer yandan Ehrar El Şam çetelerinin kadınlara yönelik insanlık dışı saldırıları ve kaçırmaları artış gösterdi. Meydana ve Kefr Neher'de çeteler, kadınların erkekler olmadan yalnız sokağa çıkamayacağını, sokağa çıkan kadınların çeteler tarafından cezalandırılacağı camilerde anons ediyorlar.
 
Yine adını vermek istemeyen kaynağın aktardığı bilgilere göre, Efrin'in işgaline katılan çetelerden zorla Kandil operasyonuna katılmaları isteniyor, operasyona katılmayı red eden çetelerin evlerine el konuluyor ve tutuklanıyorlar. Kaynağın aktardığı bilgilere göre, işgalci çeteler arasında Kandil operasyonundan kaynaklı bölünmeler yaşandığı bir çok çete üyesinin operasyona katılmak istemediğini, çete gruplarından ayrılarak, Suriye rejimine sığınmayı düşündükleri belirtiliyor.
 
Elimize ulaşan bir başka bilgi de Efrin kent merkezinde halk, işgalci çetelere karşı sokaklarda eylemlerini sürdürüyor. Bu gelişmeler yaşanırken Efrin çağın direnişinin ikinci aşamasında YPG, YPJ savaşçılarının Şerawa, Şiye ve Cindirese'de işgalcilere ve çetelerine yönelik eylemler gerçekleştirmeye devam ediyorlar.