6 Ekim 2024 Pazar

Eğitim Sen: Okullarda Covid-19'a karşı tedbir alınmıyor

Eğitim Sen Kadın Sekreteri Yardım, yüz yüze eğitimin açılmasıyla birlikte okullarda artan vaka ve sınıf sayılarının verilerini açıkladı. Temizlik malzemelerinin ücretlerinin velilerden alındığını hatırlatan Yardım, MEB'e tedbirlerin en kısa zamanda alınması hijyen malzemelerinin karşılanması çağrısı yaptı. 

Yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte okullarda Covid-19 vaka sayıları arttı. Birçok ilde okullar karantinaya alındı. Eğitim emekçilerinin, uzmanların ve hekimlerin tüm uyarılarına kulaklarını tıkayan Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı gerekli tedbirleri almadı. Son bir hafta içinde Ankara'nın on ilçesinde 250 sınıf karantinaya alındı; 111 öğretmen, 716 öğrenci ve 69 personelin temaslı ve pozitif olduğu ortaya çıktı. 

'MASKE, MESAFE VE HİJYEN KURALLARI DIŞINDA ÖNLEM ALINMADI'
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Kadın Sekreteri Simge Yardım, tüm çağrılara rağmen MEB'in gerekli önlemleri almadığını, bir buçuk yıllık süreçte gereken politikaları üretmeden okulları açtığını kaydetti. Yardım, bakanlığın yayınladığı rehberde sadece maske, mesafe ve hijyen kurulları dışında bir önlem almadığının altını çizdi.

MEB'in pandemi sürecinde okullarda yaşanan vaka sayılarını doğru açıklamadığına dikkat çeken Yardım, "Bu süreç içerisinde kısmi zaman olarak okulların açıldığı zamanlar oldu o dönem de veriler açıklanmadı. Bu süreçte de kapanan sınıflar ve kapanan okullar var" dedi. Örgütlü oldukları 36 ilden gelen verilere göre, bin 636 sınıfın kapatıldığını ifade eden Yardım, "Ankara'da da bir öğretmen ve öğrencinin Covid-19'dan vefat ettiği bilgisi şubelerimiz üzerinden bize ulaştı. Yine Nevşehir'de de bir öğretmen arkadaşımız Covid-19'dan hayatını kaybettiği bilgisini aldık" diye konuştu.

'EK DERSLİK VE OKUL İNŞA EDİLMESİ GEREKİRDİ'
Sağlık Örgütlerinin yaptığı açıklamalarda sınıfların en az 25 kişi olması gerektiğini ancak sınıflarda 50-60 kişilik öğrenciler ile ders işlendiğini söyleyen Yardım, "Bu süreçte sınıf mevcutlarının seyreltilmesi için en azından yarıya düşürülmesi için bir çalışmanın yapılması gerekiyor. Bunun için ek derslik ve okul inşa etmesi gerekirdi. Pandemi süreciyle aslında iki katını söylemek mümkün. 500 binin üzerinde eğitim emekçisi arkadaşımız atamasının yapılmasını beklediği bir süreçte daha etkin bir mücadeleyle bu süreç yürütülebilirdi, derslikler hazır hale getirilebilirdi" ifadelerini kullandı.

Yardım, 40 dakikalık derslerin 30 dakikaya indirilmesi gerektiğini vurguladı. Yardım, "Köy okullarının bir an önce yeniden eğitim öğretime açılması, taşımalı eğitim sistemine son verilerek öğrencilerin orada eğitim almalarının sağlanması lazım. 'Her şey yolunda' algısından çıkılarak gerçekçi, somut adımlar atılması gerekir" çağrısında bulundu.

'BU SÜREÇ VELİLERİMİZİN SIRTINA YÜKLENEMEZ'
Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullara temizlik malzemeleri için bütçe verilmediğine dikkat çeken Yardım, "Okulların pek çok ihtiyacı kayıt parası ya da bağış adı altında velilerden karşılanıyor" dedi. Önümüzdeki günlerde bütçe görüşmelerinin de başlayacağını hatırlatan Yardım, yüz yüze eğitimin sağlıklı ilerleyebilmesi için okullara daha fazla bütçenin ayrılması gerektiğini söyledi. Yardım, "Parasız eğitim temel bir hak. Bakanlığın sorumluluğunda olan eğitim öğretim sürecinin velilerimizin sırtına yüklenmesi kabul etmiyoruz" diye vurguladı.