6 Ekim 2024 Pazar

Eğitim-Sen: Okullarda gerekli tedbirler alınsın

Yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte gerekli tedbirlerin alınmadığı okulların sağlık koşullarına uygun olmamasına ilişkin açıklama yapan Diyarbakır, Mersin ve Urfa Eğitim-Sen Şubeleri taleplerin kabul edilmesi için ısrarlı olacaklarını belirtti. 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası, Mersin ve Diyarbakır Şubeleri yüz yüze eğitim açılması ve pandemi koşullarına uygun tedbirlerin alınmasına ilişkin basın açıklaması düzenledi.

Mersin Özgür Çocuk Parkında yapılan açıklamada basın metnini Eğitim-Sen Şube Başkanı Mahmut Sümbül okudu. Okullarda bir an önce tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulayan Sümbül, "Her okulun ortak kullanım alanlarının, özellikle sınıfların ve tuvaletlerin temizlik ve hijyen koşullarının sağlanması, okul ve şube bazında öğrenci sayısı, öğrenciler arasındaki fiziksel mesafeyi korumak için yeterli alan olup olmadığı, okul servislerinin durumu, eğitim emekçileri, öğrenciler ve velilerin aşılanma oranı gibi gelişmeler, eğitim, öğretimin sağlıklı koşullarda gerçekleştirilebilmesi açısından son derece önemlidir" dedi.

Ek bütçe ve fiziki altyapı sorunlarının okullarda devam ettiğini ancak bu tür sorunların okullarda yüz yüze eğitimin sağlık koşullarına engel olduğunu aktaran Sümbül, "Okulların öğrenci sayısı, sınıf mevcutları, yerleşim yerinin nüfus yoğunluğu, fiziki altyapının yeterliliği gibi pek çok faktör yüz yüze eğitimin sağlıklı yürütülmesine engel olmaktadır. Ders saatleri 30 dakikaya düşürülmelidir" diye konuştu.

DİYARBAKIR: GEREKLİ TEDBİRLERİN ALINMASI İÇİN ISRARIMIZ SÜRECEK
Eğitim-Sen Diyarbakır 2 Nolu Şubesi binasında yapılan basın toplantısında ise açıklamayı 2 Nolu Şube Örgütlenme Sekreteri Fesih Zirek, okudu. Yüz yüze eğitim süresinde Covid-19 önlemlerinin alınması ve en az seviyeye düşürülmesi gerektiğini söyleyen Zirek,  "Öğrenci ve öğretmenlerin 40 dakika boyunca yeterince havalandırılmamış sınıflarda maskeli bir şekilde ders işlemesi sağlıksız bir ortam yaratmakta ve bulaş riskini arttırmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı’nı bu konudaki haklı talepler doğrultusunda adım atmaya ve ders sürelerini 30 dakikaya indirmeye çağırıyoruz" diye belirtti.

Gerekli tedbirlerin alınması yönünde ısrarlarının devam edeceğini aktaran Zirek, şöyle devam etti: "Bu çabamız yüz yüze eğitimin riske girmemesi ve öğrencilerimizin bir buçuk yıldır yaşadığı kayıpların daha fazla derinleşmemesi içindir. Eğitim Sen olarak gerek öğrencilerimizin en doğal hakkı olan sağlıklı ve güvenli ortamlarda yüz yüze eğitim alması, gerekse eğitim emekçilerinin sağlıklı koşullarda çalışması için gerekli olan tüm tedbirlerin eksiksiz alınması talebimizi bir kez daha belirtiyor, sürecin takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz."

URFA: EĞİTİM EMEKÇİLERİ SAĞLIKLI KOŞULLARDA ÇALIŞMAYI TALEP EDİYOR
Eğitim Sen Urfa Şube Eşbaşkanı Mahmut Binici de şu ifadeleri kullandı: "Öğretmenlerin toplumsal statüsü ve haklarına yönelik önemli ve tarihi bir adım olan Tavsiye Kararı ile öğretmenlerin sadece okulda değil, toplum içinde de yerine getirdikleri görevin taşıdığı önem uluslararası düzeyde belgelenmiştir. Karar öğretmenlerin konumlarını güçlendirmeyi, haklarını geliştirmeyi ve korumayı amaçlarken, aynı zamanda uluslararası düzeyde yapılmış bir toplu sözleşme niteliği taşımaktadır. Altına imza atılan bir belge olmasına rağmen, Türkiye yıllardır yükümlülüklerini yerine getirmemektedir. Tavsiye Kararı uygulansın. Salgın döneminde eğitim ve bilim emekçilerinin maruz kaldığı hak kayıplarına değinen Binici, Eğitim ve bilim emekçileri insanca yaşamayı ve sağlıklı koşullarda çalışmayı talep etmektedir."