5 Ekim 2024 Cumartesi

İzmir'de soykırım saldırılarına karşı yürüyüş: İsrail'le tüm ilişkilerinizi kesin 

İzmir'de bir araya gelen çok sayıda kişi siyonist işgale karşı yürüdü. İsrail'in en büyük destekçisinin ABD olduğuna dikkat çekilen eylemde, AKP'nin siyonizmin işbirlikçisi olduğunun altı çizildi. Taleplerin yinelendiği eylemde, soykırımcı İsrail'le her türlü ilişkinin derhal kesilmesi çağrısı yinelendi. 

Filistin Eylem Platformu, siyonist İsrail'in soykırım saldırılarının son bulması ve direnen Filistin ve Lübnan halklarıyla dayanışmak için yürüdü. Alsancak'taki Kıbrıs Şehitleri  Caddesinde bulunan Leman Kültür Merkezi önünde buluşan çok sayıda kişi, "Nehirden denize özgür Filistin. Soykırıma hayır" pankartı ve sloganlarla Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne yürüdü. 

"Rojava'dan Gazze'ye barış", "Siyonist İsrail'le tüm ilişkiler kesilsin", "Türkiye NATO'dan çıksın, İncirlik ve Kürecik kapatılsın", "Siyonizme ve emperyalizme karşı savaşan FHKC şehitleri onurumuzdur", "Emperyalistler, işbirlikçiler 6. filoyu unutmayın", "Free Palestine", "Rojava'dan Gazze'ye direnen halklar kazanacak", "Mahir'in yoldaşları sesleniyor, Elrom'u unutma", "Siyonizm yenilecek direnen Filistin ve Lübnan halkları kazanacak", "Katil İsrail Elrom'u unutma", "Siyonist İsrail yenilecek", "Nehirden denize özgür Filistin" dövizleri ve Leyla Halid'in fotoğrafı taşındı. 

'İSRAİL'İN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ ABD'
AKP ve işgalci İsrail'in işbirliğine dikkat çekilen sloganların atıldığı eylemin metnini Hacer Yeşilçay okudu. Emperyalizmin ileri üssü olan İsrail'in kurulduğu günden itibaren en büyük destekçisinin ABD olduğunu hatırlatan Yeşilçay, "ABD, yıllardır İşgal devleti İsrail'e düzenli askeri ve ekonomik yardım sağlıyor. Yapılan bu yardımların hacmi bugün 300 milyar doları aşmış durumda. Tüm dünyadan gelen, işgal devletine askeri yardımların kesilmesi çağrısına rağmen, ABD soykırım saldırısının ağırlaştığı bu dönemde, işgal devletine 26 milyar dolarlık yeni bir askeri yardım sağlayacağını açıkladı. Soykırım makinesi İsrail ordusunun ithal ettiği silahların yüzde 69'u ABD tarafından temin ediliyor. Gazze'de süren soykırıma sağladığı tüm askeri, lojistik ve maddi yardımın yanı sıra ABD, uluslararası ateşkes çabalarını veto ediyor, işgal devletine karşı tüm olası yaptırım kararlarını engelliyor, Filistin halkını destekleyen Yemen'e askeri operasyon gerçekleştiriyor, Lübnan'ı vuruyor" dedi. 

ABD'ye seslenen Yeşilçay, "Tarihsel Filistin topraklarındaki ABD askeri varlığı çekilsin. İsrail'le diplomatik ilişkiler kesilsin ve açık bir askeri ambargo kararı alınsın. İsrail'i koruyan NATO üsleri kapatılsın. ABD bölgemizden defol" uyarılarını sıraladı. 

'İŞGAL DEVLETİYLE İLİŞKİLERİNİZİ KESİN'
Filistin halkı soykırıma uğrarken onunla dayanışma içinde olduğunu iddia eden  AKP iktidarı ve sermaye gruplarının İsrail ile ticari ilişkilerini sürdürdüğünün altını çizen Yeşilçay, şöyle devam etti: "İşgalci İsrail, Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı 10. ülke ve bu ihracat yaklaşık 7 milyar dolar. Demir çelik, çimento, otomotiv, plastik ürünler ve elektronik ekipman bunların başında gelmekte. Oyak, Limak, Sabancı, Kardemir, İçdaş, Tosyalı, Zorlu Holding ve daha sayabileceğimiz birçok şirket bu ticari ilişkileri sürdürerek bu suça ortak olmaktadır. Sokaklarda, mecliste, üniversitelerde Filistin halkının özgürlük mücadelesinin yanında olanların yürüttüğü eylemlerin baskısı sonucu 7 ay sonra ticari ilişkiler sonlandırılmış gibi gözükse de dolaylı yollarla sürdürülmüştür. Azeri petrolü BOTAŞ'IN boru hatları kullanılarak İsrail'e taşınmaya devam edilmiştir. İsrail'i koruyan ABD savaş gemileriyle ortak tatbikat yapılmıs ve savaş gemileri Türkiye limanlarında ağırlanmıştır. AKP iktidarı bir yandan İsrail'i kınarken öte yandan benzer politikaları Rojava'da, Kuzey Irak'ta sürdürmektedir. Sonuç olarak; Soykırımcı İsrail'le kurulan bu stratejik iş birlikleri Filistin ve Lübnan halklarının tepesine bomba olarak yağıyor. Bu nedenle Türkiye'nin işgal devletiyle kurduğu askeri, ticari, diplomatik ve tüm ilişkilerin kesilmesi için yürüttüğümüz mücadelemizden ve taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz. İsrail'le ticareti kesin, Azeri Petrolünün Türkiye üzerinden İsrail'e geçişini durdurun. Tüm askeri anlaşmaları feshedin. Diplomatik ilişkileri tamamen kesip, işgal devletini tecrit edin."