5 Ekim 2024 Cumartesi

İzmir ve Ankara'da hasta tutsaklar için eylem

İzmir ve Ankara'da hasta tutsakların durumuna dikkat çekildi, tedavileri önündeki engellerin kaldırılarak tahliyeleri istendi. 67 yaşındaki ağır hasta tutsak Aydın Gemicioğlu'nun durumuna dikkat çekilen İzmir'deki eylemde, çok sayıda hastalığının yanı sıra kolon kanseri ve akciğerine atan pıhtının Gemicioğlu'nun yaşamını riskli hale getirdiği kaydedildi. Ankara'da ise 30 yıldır tutsak olan Ateş Gobe için adalet istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu, Konak'ta bulunan eski Sümerbank önünde 67 yaşındaki hasta tutsak Abdürrahim Gemicioğlu'nun durumuna dikkat çekti. 297. eylemde, "Hasta mahpuslar ölüyor, susma, suça ortak olma" pankartı açıldı.

Basın metnini okuyan İHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Ali Aydın, Aydın, Gemicioğlu'nun 2012'de KCK davasından 14 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldığını, davanın devam ettiğini söyledi. Aydın, Gemicioğlu'nun cezaevinde çıktıktan sonra prostattan ameliyat olduğunu, daha sonra ise kolon kanserine yakalandığına işaret ederek, "Bunun üzerine tedavisine başlandı. Tedavisi sırasında (1 ay önce) akciğerine pıhtı attı. Bunlarla uğraşırken Abdurrahman'ın devam eden davası sonlandı, 8 yıl 9 ay hüküm aldı. Bu hükümden dolayı 03 Ekim 2024'te Yüksekova'da gözaltına alındı. Van'a götürüldü. Ambulansla Van Bölge Hastanesi'ne götürülen Abdurrahman yaklaşık 8 saat ambulansta kaldı. Doktor ambulansa gelip baktı ve yer olmadığı için Van Yüksek Güvenlikli Cezaevinin revirine gönderdi. Şu anda orada kalmaktadır. Pazartesi gününe kadar orada kalacağı ve sonra Van 100. Yıl Üniversite Hastanesi'ne götürüleceği söylendi" dedi.

Gemicioğlu'nun yatalak olduğuna dikkat çeken Aydın, "Tansiyon, şeker hastalıkları ve kalp yetmezliği de bulunmaktadır. Bunların yanı sıra ağır bir antidepresan kullanmaktadır. Psikoloğu geçici bunama yaşadığını söylemiştir. Bu yaşadıklarının onun psikolojisini olumsuz yönde etkileyeceği bir gerçektir. Kolon kanseri ve akciğerine atan pıhtı onun yaşamını riskli hale getirmektedir" ifadelerini kullandı.

Aydın, Gemicioğlu'nun tahliye edilerek, tedavi edilmesini istedi. Oturma eylemiyle açıklama son buldu. 

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 526. haftasında Sakarya Caddesi'nde bir araya geldi. İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Nuray Çevirmen, Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesinde bulunan Ateş Gobe'nin durumuna dikkat çekti. Gobe'nin 30 yıldır tutsak olduğuna vurgu yapan Çevirmen, "Koşullu salıverilme hakkı olmasına rağmen; adil olmayan, soyut ve subjektif kararlarla ikinci defadır tahliyesi, 3'er aylık periyotlarla ertelenmektedir. Yazmış olduğu mektupta hem yaşamış olduğu sorunları hem de hastalıklarını aktarmıştır" diye kaydetti.

Gobe'nin kalp hastası olduğunu, bunun yanı sıra pek çok nörolojik ve kronik rahatsızlığının bulunduğunu belirten Çevirmen, "Kalp kapakçıklarında nodül bulunmaktadır. Ayrıca 11-12 yıldan bu yana da ağır KOAH hastasıdır. Prostat rahatsızlığı bulunmakta olup bu hastalığıyla ilgili olarak ilaç kullanmaya devam etmek zorundadır, aksi halde yaşamını idame ettirme daha da büyük zorluklara baş etmede güçlükler çekeceğini aktarmıştır" diye konuştu.

Çevirmen, Gobe'ye dair şu bilgileri paylaştı: "Kronik olan hastalıklarının yanı sıra ve bağlantılı olarak vertigo hastasıdır. Bel fıtığı bulunmakta ve ayrıca boğazındaki rahatsızlıktan kaynaklı olarak ses kısılması gibi sorunları yaşamaktadır. Ancak ağır seyreden kronik hastalıklarıyla boğuşmaktan, bu hastalıklarını tali plana ittiğini aktarmıştır. Yine boğazındaki ses kısıklığının da boğazındaki siğillerden ve nodüllerden kaynaklandığını ifade etmektedir. Ateş Gobe'nin hastalıkları nedeniyle hapishanede kalamayacağı açıktır. Ayrıca 30 yıllık ceza süresini tamamlamış ve tahliyesine de hak kazanmış durumdadır. Mahpusun tahliyesini engellemek sağlık hakkını engellemek demektir. Ayrıca haksız bir şekilde infazını uzatmak özgülüğünü de engellemektedir. Ateş Gobe, bir an önce tahliye edilmelidir" dedi.