1 Ekim 2024 Salı

EHB'den Uçar: Yasa tasarısı bütün baroları etkileyecek

Baroların yapısına müdahaleyi içerecek yasa taslağının sadece büyük baroları değil bütün avukatlık mesleğini ilgilendirdiğini söyleyen EHB avukatlarından Uçar, yarın İstanbul Adliyesi'nde düzenlenecek Savunma Mitingine çağrı yaptı.

AKP/MHP Saray iktidarının baroların yapılarını değiştirmeyi hedeflediği yasa taslağına karşı yarın (30 Haziran) Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'nde Savunma Mitingi yapılacak. 

İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, hukuksuzluğun yasa gücüyle meşrulaştırılmasına izin vermeyeceklerini kaydederek tüm meslektaşlarına mitinge katılım çağrısı yapmıştı.

Ezilenlerin Hukuk Bürosu (EHB) da yarın miting alanında yerini alacak. ETHA'ya konuşan büronun avukatlarından Sezin Uçar, baroların yapısına müdahaleyi içeren yasa tasarısına karşı olduklarını altını çizdi.

80 ilin baro başkanlarının tüm engellemelere rağmen Ankara'ya yürüdüklerini hatırlatan Uçar, yürüyüşe ilişkin şu değerlendirmede bulundu: "Bu yürüyüş 80 ilin baro başkanının ortak hareket etmesi bakımından oldukça önemli. Toplam hukuksuzluğa birlikte karşı çıkılması, aynı zamanda da 80 baro başkanının, onları temsil eden baro başkanından yani TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'ndan ayrışması bakımından da önemliydi. Ancak bu eylem hattının tüm avukatları kapsayacak şekilde derinleşmesi ve ilerletilmesi gerek. Sadece mevcut başkan ve mevcut baro yönetimiyle ilgili bir düzenleme değil."

'YARINKİ MİTİNG BİR BAŞLANGIÇ OLABİLİR'
Yasa taslağında yer alan "Çoklu baro" düzenlemesinin sadece Ankara, İstanbul ve İzmir'i ilgilendiriyor gibi görüldüğünü ancak avukatlık mesleğine dönük temel bir saldırı olduğunun altını çizen Uçar, "Tüm avukatları kapsayacak bir şekilde eylem programı çıkarılması lazım. Yarın ki miting bu konuda bir başlangıç olabilir. Tüm eylem biçimlerinin bu hattan ilerlemesi gerek. Kadın, genç tüm avukatları kapsayacak ve sorunlarını giderecek bir şekilde ilerlemesi gerek" ifadelerini kullandı.

AKP iktidarının bugüne kadar hegemonya kuramadığı alanların meslek odaları ve barolar yönetimi olduğuna dikkat çeken Uçar, "Bu tasarı hegemonya kurmasının bir aracı olarak gündeme geliyor. Antidemokratik olması bir yana, tüm avukatların karşı çıktığı ortada. Hem de meslek odaları bakımından da benzer bir şey söz konusu. İşlevsizleştirilerek kamu kurumu niteliklerini ortadan kaldıran düzenlemeler bunlar" dedi.