1 Ekim 2024 Salı

'Betül Vangölü Kozağaçlı ve Seda Şaraldı'ya özgürlük'

Savunmaya Özgürlük Platformu, 2 Ekim'de duruşmaları görülecek tutsak avukatlar Betül Vangölü Kozağaçlı ve Seda Şaraldı için açıklama yaparak, tüm avukatları duruşmalara katılmaya çağırdı.

Savunmaya Özgürlük Platformu, tutsak Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar Nazan Betül Vangölü Kozağaçlı ve Seda Şaraldı'nın 2 Ekim'de görülecek duruşması öncesi Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Eylemde, "Av. Betül Vangölü Kozağaçlı ve Av. Seda Şaraldı'ya özgürlük" pankartı açıldı.

Basın açıklamasını okuyan Fatih Gökçe, Kozağaçlı ve Şaraldı'nın 6 Şubat günü herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın basılan Halkın Hukuk Bürosundan gözaltına alındığını, bu baskın sırasında dava dosyalarına, müvekkilleri adına emniyetten iade aldıkları dijitallere el konulduğunu belirtti.

'DELİL SUNULMADAN TUTUKLANDILAR'
"Av. Nazan Betül Vangölü Kozağaçlı hakkında herhangi bir arama kararı bulunmamasına rağmen, arama esnasında hakkında savcılıkça sözlü talimatla yakalama kararı çıkarılmış ve orada bulunduğu için gözaltına alınmıştır. Meslektaşlarımız yalnızca kurgu bir emniyet şeması gerekçe gösterilerek, başkaca bir delil dahi sunulmadan tutuklanmışlardır" diyen Gökçe, bu hukuksuz tutuklamanın yanı sıra meslektaşları hakkında gerçeği yansıtmayan haberlerin basına servis edildiğini söyledi.

'AVUKATLAR MÜVEKKİLLERİ ÖZDEŞLEŞTİRİLEMEZ'
İki avukat hakkında tutuklanmalarından sonra delil yaratma çabasına girişildiğini, mesleki faaliyetlerine dair itirafçı beyanı üretildiğini ve sadece bu beyanların dayanak gösterildiği bir iddianameyle haklarında "örgüt üyeliği" suçlamasıyla dava açıldığını aktaran Gökçe, şöyle devam etti: "Meslektaşlarımız hakkında 6 Şubat tarihinde başlayan süreç, avukatları koruyan tüm ulusal ve uluslararası metinlere, avukatların müvekkilleri ile özdeşleştirilmesi yasağına aykırılık teşkil etmektedir. Meslektaşlarımız müvekkilleri ile özdeşleştirilerek hiçbir gerekçeye ihtiyaç duyulmaksızın tutuklanmış, akabinde bu tutukluluğu devam ettirebilmek için delil yaratılmaya çalışılmıştır. Siyasi davalarda savunmanlık görevini üstlenen, kamuoyu nezdinde mesleki pratikleri ile tanınan meslektaşlarımızın, mücadele ettikleri hukuksuzluklar ile karşı karşıya bırakılması kabul edilemezdir."

DURUŞMA TARİHİ 2 EKİM
Her iki avukatın yargılandıkları davanın ilk duruşmasının 2 Ekim 2024'te İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesinde görüleceğini belirten Gökçe, "Meslektaşımız Av. Betül Vangölü Kozağaçlı'nın duruşması saat 10.30'da, Av. Seda Şaraldı'nın duruşması 13.30'dadır. Meslektaşlarımızın fiziki olarak hazır edileceği duruşmaya tüm meslektaşlarımızı davet ediyor, kamuoyuna bu hukuksuzluk karşısında meslektaşlarımızın yanında olma çağrısı yapıyoruz" dedi.