21 Eylül 2024 Cumartesi

Ekim ayında 150 işçi iş cinayetinde yaşamını yitirdi

İSİG Meclisi'nin açıkladığı iş cinayetleri raporu, katliamın boyutlarını ortaya çıkardı. 2023 yılı Ekim ayında 150 işçi iş cinayetinde yaşamını yitirirken, AKP'nin iktidara geldiği 3 Kasım 2002'den bu yana 32 bin 108 işçi hayatını kaybetti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Ekim ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Rapor, patronların kar hırsı ve önlem almamaları nedeniyle yaşanan katliamı gözler önüne serdi. Rapora göre 2023 yılı Ekim ayında 150 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. 2023 yılının ilk on ayında en az 1634 işçi hayatını kaybederken, bu rakam AKP'nin iktidara geldiği 3 Kasım 2002'den bu yana 32 bin 108 olarak açıklandı.

Kısa süreli istihdam, taşeron sisteminin yaygın olduğu inşaat sektöründe 'çoğu yüksekten düşme' nedeniyle en az 41 işçinin hayatını kaybettiği bilgisine yer verilen raporda, tepkilere rağmen yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında da 15 işçinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Akkuyu'da yaşamını yitiren işçilerden sadece ikisinin adını öğrenebildikleri, ne şirket ne de devletin işçilerin isimlerini açıklamadığı kaydedilen açıklamada, işçilerin servis kazaları ve yemek zehirlenmelerinde de yaşamlarını yitirdikleri ya da yaralandıkları belirtildi.

Gıda, maden, kimya, tekstil, ağaç, çimento, metal, enerji ve tersanelerde en az 20 sanayi işçisinin ekim ayında yaşamını yitirdiği belirtilen açıklamada, "Uzun çalışma saatlerinin, yoğun çalışmanın, sigortasız ya da kendi nam/hesabına çalışmanın hakim olduğu ve sendikal örgütlenmenin yok gibi ya da zayıf olduğu koşullarda çalışan en az 8 motokurye arkadaşımızı kaybettik" bilgisine yer verildi.

İSİG Meclisi'nin Ekim ayı raporunda, "10 yaşındaki mevsimlik tarım işçisi Mehmet Sıtkı Gültekin ezilerek, 17 yaşındaki gıda işçisi Ali Yahya Çetintaş yüksekten düşerek ve 17 yaşındaki metal geri dönüşüm işçisi Birol Deveci'yi üzerine nesne düşmesi sonucu kaybettik" denilerek, 2023 yılında en az 47 çocuk işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Nüfusun yüzde 10'unu oluşturan göçmenlerin sigortasız, ucuz, dışlayıcı, yani tamamen korunmasız koşullarda çalıştırıldığı vurgulanan açıklamada, "Bu ay üçü Suriyeli, ikisi Afganistanlı ve biri Türkmenistanlı olmak üzere en az 6 göçmen işçi hayatını kaybetti" denildi.

İSİG Meclisi'nin açıklamasında Agrobay Seracılık, Corning Kablo, Aluform Pekintaş, Asır Plastik, Tüpraş, Sputnik Türkiye, Ataşehir Belediyesi, İBB, Mamak Belediyesi, İZSU Aliağa ve ODTÜ'de direnen işçiler ve Filistin halkı selamlandı.

İSİG Meclisi'nin raporunda Ekim ayında iş cinayetlerinin işkollarına ilişkin de şu bilgilere yer verildi: "İnşaat, yol işkolunda 41 işçi; tarım, orman işkolunda 31 emekçi (17 işçi ve 14 çiftçi); taşımacılık işkolunda 20 işçi; konaklama, eğlence işkolunda 12 işçi; belediye, genel işler işkolunda 9 işçi; metal işkolunda 5 işçi; gıda, şeker işkolunda 4 işçi; ticaret, büro, eğitim, sinema işkolunda 3 işçi; enerji işkolunda 3 işçi; sağlık, sosyal hizmetler işkolunda 3 işçi; savunma, güvenlik işkolunda 3 işçi; petro-kimya, lastik işkolunda 2 işçi; çimento, toprak, cam işkolunda 2 işçi; madencilik işkolunda 1 işçi; ağaç, kağıt işkolunda 1 işçi; iletişim işkolunda 1 işçi; basın, gazetecilik işkolunda 1 işçi; gemi, tersane, deniz, liman işkolunda 1 işçi; elimizdeki veriler ışığında çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 7 işçi hayatını kaybetti."

Ekim ayında işçilerin en çok trafik ve servis kazaları ve yüksekten düşme nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtilen açıklamada şu bilgiler yer aldı: "Trafik, servis Kazası nedeniyle 38 işçi; yüksekten düşme nedeniyle 27 işçi; kalp krizi, beyin kanaması nedeniyle 22 işçi; ezilme, göçük nedeniyle 21 işçi; şiddet nedeniyle 11 işçi; elektrik çarpması nedeniyle 7 işçi; nesne çarpması, düşmesi nedeniyle 6 işçi; intihar nedeniyle 4 işçi; zehirlenme, boğulma nedeniyle 3 işçi; kesilme, kopma nedeniyle 1 işçi; diğer nedenlerden dolayı 10 işçi hayatını kaybetti."

14 yaş ve altı 1 çocuk işçi, 15-17 yaş arası 2 çocuk/genç işçi, 18-29 yaş arası 28 işçi, 30-49 yaş arası 67 işçi, 50-64 yaş arası 32 işçi, 65 yaş ve üstü 8 işçi, yaşını öğrenilemeyen 12 işçinin ekim ayında hayatını kaybettiği belirtilen raporda, en fazla iş cinayetinin 17 ile İstanbul'da yaşandığı, onu 6'şar ölümle İzmir, Kocaeli ve Mersin'in takip ettiği belirtildi.