21 Eylül 2024 Cumartesi

Ekmek ve Gül'ün çağrısıyla Kartal'da kadın buluşması

8 Mart öncesi Kartal Meydanı'nda kadınlarla bir araya gelen Ekmek ve Gül, kadınların ve çocukların şiddetsiz bir hayat sürmesi için mücadele edeceklerini kaydetti. Serbest kürsüyle devam eden eylemde söz alan kadınlar hayatlarını kendilerinin belirleyeceğini, boyun eğmeyeceğini söyledi.

Ekmek ve Gül, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla İstanbul'da Kartal Meydanı'nda kadınlarla bir araya geldi. "Kız kardeşlik köprüsünü büyütmek" için buluşmayı düzenleyen kadınlar deprem bölgesinde bulunan kadınlarla dayanışma çağrısı yaptı.

Eylem öncesi iki noktada buluşularak "Yaşasın kadın dayanışması", "Jin jiyan azadi", "Eşit işe eşit ücret" sloganları ile Kartal Meydanı'na yürüyüş yapıldı. "Dayanışma ile ayaktayız, örgütlenerek değiştireceğiz", "Sömürü, şiddet, eşitsizlik; biz bu zinciri birlikte kıracağız", "Haklarımıza ve hayatlarımıza kastedenlere karşı birlikte mücadele edelim" pankartları açan işçi, göçmen, üniversiteli ve liseliler, çok sayıda kadın ve LGBTİ'ler, deprem sonrası simgeleşen düdüklerle seslerini yükseltti.

Kadınlar eylemde rant, talan, yolsuzluk, taciz, homofobi, sansür, şiddet, istismar ifadelerini not ettikleri siyah dövizleri de yırttı; "Bu dövizleri yırttığımız gibi karanlığı da yırtıp atacağız" dedi.

KARACA: BİRLİKTE KURACAĞIZ'
Eylemde ilk sözü alan Ekmek ve Gül Editörü Sevda Karaca deprem sonrası yaşananlara dikkat çekerek, "Hiç ihtiyacımız olmayan çılgın projeler, otobanlar için var olan iş makineleri, hayat kurtarmak için yoktu. Her fırsatta ‘3 çocuk' isteyenler afet bölgesinde, kadınları bebekleriyle yalnız bıraktı" dedi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın kayıp çocuklarla ilgili açıklamalarına da değinen Karaca, "Afette çocukları koruyamayanları, varsayımlarla cevap verenleri yok sayıyoruz" dedi.

Kadınların ve çocukların şiddetsiz bir hayat sürdürmesi için gerekli tüm önlemlerin alınmasını istediklerini söyleyen Karaca "Çocuklarımızın üstüne kapıyı kilitleyip uzun mesailerde ömür çürütmek zorunda kalmadığımız bir çalışma düzenini birlikte kuracağız" dedi. Tarikatlarda yaşanan istismarları da hatırlatan Karaca, "Çocuklarının evlilik adı altında istismar edilmediği, depremzede çocuklarla evlenilebileceği fetvalarının verilmediği bir toplumsal düzeni birlikte kuracağız" çağrısında bulundu.

BARBAROS: HAYATLARIMIZIN TEK GARANTİSİ ÖRGÜTLENMEK
Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros da öfkeyi, isyanı, yası örgütlülüğe çevirmek zorunda olduklarını dile getirdi. Mata'da ve ETF'de direnen kadınları, mülteci kadınları işaret eden Barbaros, "Bize sadece sandıkla siyaset yapabilirsiniz diyenlere inat hayatın her alanında siyaset yapıyoruz" dedi. Barbaros, kadınların hayatlarına yön veren politikaların belirleyicisi olmak için birliktelikleri güçlendirme çağrısı yaptı.

DOĞAN: SERMAYEYE DEĞİL KADINLARA BÜTÇE
ESENYALI Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan "Son bir yıla baktığımızda ölümler, kadın cinayetleri artarak devam etti. Ama biz ne yaptık bir yıl boyunca mücadeleden vazgeçmedik" dedi. Kadın işçilerin taleplerine ilişkin de konuşan Doğan, "Fabrikalarda ek zam talebi yükseliyor. Yoksullaşan kadınlar çocuklarına meyve alamadığını anlatıyor" diyerek fabrikalarda talepler için mücadele eden kadınların sesi olacaklarını söyledi. Doğan'ın sözleri "Sermayeye değil kadınlara bütçe" sloganıyla tamamlandı.

MADEN: HAKKINI SÖKE SÖKE ALAN KADINLAR KAZANIR
DERİTEKS Şube Sekreteri Pembe Maden ise "Kadınları görmeyen ve duymayanlar bu enkaz sizin eseriniz. Sendika üyesi EFT işçisi kız kardeşlerimizin kararlı duruşları kadın mücadelesi tarihinde kilometre taşı olarak anılacaktır. Yas tutan kaderine boyun eğen değil hakkını söke söken alan kadınlar yaşama yön verir" ifadelerini kullandı.

DOKUYAN: EVLERİMİZİN BAŞIMIZA YIKILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ
Konuşmasına İran'da direnen kadınlara selam göndererek başlayan Gülsuyu-Gülensu Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Gülten Dokuyan ise mahallelerinin uyuşturucu ve kentsel dönüşüm tehdidi altında olduğuna dikkat çekerek "İşçi ve emekçilerin yaşadığı mahallelerde devlet eliyle çetelerin yayıldığını biliyoruz. Kentsel dönüşüm kapsamındaki mahallemizde gençlerimizin uyuşturucuyla mahvolmasına izin vermeyeceğiz. Kentsel dönüşüm adı altında dişimizle tırnağımızla kurduğumuz evlerimizin başımıza yakılmasına izin vermeyeceğiz" dedi.