20 Eylül 2024 Cuma

Jîna ve Narin'in fotoğraflarını asan kadınlara soruşturma

Şırnak'ın Silopi ilçesinde savcılık, Jîna Mahsa Amini ve Narin Güran'ı yasadışı örgütle ilişkilendirdi. Silopi'de üst geçitlere Jîna ve Narin'in fotoğraflarını asan kadınlar hakkında "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla soruşturma başlatıldı.

İran'ın başkenti Tahran'da 16 Eylül 2022 tarihinde katledilen Jîna Mahsa Amini ve Diyarbakır'da katledilen 8 yaşındaki Narin Güran'ın fotoğraflarının asılması "örgüt propagandasına" gerekçe yapıldı.

Şırnak'ın Silopi ilçesinde Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) aktivistleri 16 Eylül'de kentteki üst geçitlere Jîna ve Narin'in fotoğraflarını astı. Fotoğrafları asan kadınlar Özlem Fındık, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İlçe Eşbaşkanları Elif Oruç ve Adnan Kaplan, savcılık talimatıyla ifade için polis merkezine çağrıldı.

Polise 5 saat ifade verdikten sonra serbest bırakılanlardan Özlem Fındık, "Fotoğrafları neden ve kimin talimatıyla astığımızı sordular. TJA'yı kriminalize etmeye çalıştılar. Eril zihniyet tarafından katledilen bir kadın ve çocuğu anmamıza bile tahammül etmiyorlar. Kadınların mücadelesinden korkan eril zihniyet, kadınların sokağa çıkmaması ve seslerini çıkarmaması için her şeyi yapıyor. Çünkü kadınların mücadele etmesinden, boyun eğmemesinden korkuyorlar. Onlar, kadınların sadece evde oturmalarını istiyor. Asıl amaçları kadınların örgütlü mücadelesini bastırmak" dedi.

'KATİLLERDEN HESAP SORSUNLAR'
Küçük bir çocuğu koruyamayan zihniyetin onu sahiplenenleri cezalandırmaya çalıştığını söyleyen Fındık, "Devlet, vahşice katledilen ve günlerce cansız bedenine ulaşılamayan Narin Güran'ın katillerinden hesap soracağına biz kadınlara jet hızıyla soruşturma açıyor ve gecenin bir yarısı ifadelerimizi alıyor. Bu çevikliği neden Narin'in katillerini bulmada kullanmadılar? Bu durum bile mücadelemizin haklılığını gözler önüne seriyor" diye ekledi.