21 Eylül 2024 Cumartesi

Emekliler Kartal'da buluştu: Emeklilikte adaleti sağlayacağız

İnsanca yaşama hakları olduğunu dile getiren emekliler Kartal Meydanında bir araya geldi. DİSK çağrısıyla gerçekleşen mitingde, emeklilikte adaleti sağlayana kadar mücadele edileceğinin altı çizildi.

DİSK çağrısıyla "Emeklilikte insanca yaşamak haktır. Emeklilikte adalet istiyoruz" sloganıyla Kartal Meydanında miting düzenlendi. DİSK'e bağlı sendikalar, emekli dernekleri ve çok sayıda emek örgütünün katıldığı mitingde binlerce kişi bir araya geldi. "Sefalet ücretine, yoksullaşmaya, açlığa hayır", "Mutlu bir emeklilik sosyalizmde" ve "1 gün geç SGK girişine 20 yıl geç emeklilik" pankartlarının taşındığı mitingde, sık sık "Ölmek var dönmek yok, tazminatı vermek yok", "Krizin yükü patronlara" ile "Sefalete teslim olmayacağız" sloganları atıldı.

ÇERKEZOĞLU: İNSANCA YAŞAM UMUDU ÇALINIYOR
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, emeklilik ve emeklilikte insanca bir yaşamın temel yurttaşlık hakları arasında yer aldığını ifade etti. Türkiye'de 14 milyonu aşkın emekli ve hak sahibi olduğunu hatırlatan Çerkezoğlu, Türkiye'de emekli olmanın giderek zorlaştığını dile getirdi. Çerkezoğlu, devamında ise şunları söyledi: "Emeklilikte insanca bir yaşam umudu çalınıyor. Milyonları kapsayan emeklilik sisteminin getirdiği eşitsizlikler emeklilikte adalet sorununu derinleştiriyor. İnsanca bir yaşam giderek zorlaşıyor. Düşük emekli aylıkları sebebiyle emekliler ya iş arıyor ya da çalışıyor.

'AKP'NİN BİLİNÇLİ POLİTİKASI'
Yaşanılan bu adaletsizlik tesadüf değil. Emekliler AKP iktidarlarının gayet bilinçli politikaları sonucu yoksullaştı. 2008 yılında kabul edilen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile emeklilik koşulları zorlaştırıldı. Emekli maaşları adım adım düşürüldü. Milyonlarca emekli ise değil asgari ücretin altında açlık sınırının altında bir gelirle yaşamını sürdürmek zorunda bırakıldı. İktidar emeklilerin taleplerini dikkate almıyor. Emekçiler olarak mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. İktidar, 8 Eylül 1999 ve sonrası işe başlayan milyonlar için kademeli emeklilik başta olmak üzere 'Emeklilikte adalet' taleplerine kapıyı kapatıyor. Yetmiyor Orta Vadeli Program'da tamamlayıcı emeklilik sistemi adı altında hem kıdem tazminatına hem de sosyal güvenlik sisteminin özelleştirilmesine yol vermeye çalışıyor. Sizin Orta Vadeli Program'ınız varsa emeğin de mücadele programı var. Kıdem tazminatımıza el uzatmanıza izin vermeyeceğiz. Emeklilikte adaleti sağlayana kadar mücadele edeceğiz. Emeklerin insanca yaşaması için tek yürek, tek yumruk olacağız."

Yapılan konuşmaların ardından miting, "Direne direne kazacağız" sloganıyla sona erdi.