21 Eylül 2024 Cumartesi

Enerji işçileri taleplerini sıraladı: Alın terimizin karşılığını istiyoruz

Her gün sahada ağır koşullarda, işçi sağlığı ve güvenliği alınmadan çalıştırılan enerji işçileri, yoksulluk ücretlerine de mahkum ediliyor. Enerji-Sen üyesi işçiler İBB taşeronu İSPER A.Ş., İSKİ-İGDAŞ'a bir uyarı yaptı ve taleplerini sıraladı. Enerji işçileri kaderlerinin sarı sendika ve taşeron patronların elinde olmadığının altını çizdi ve "Alın terimizin karşılığını istiyoruz" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin taşeron şirketi İSPER A.Ş. çatısı altında taşeron koşullarda çalıştırılan Enerji-Sen üyesi İSKİ-İGDAŞ işçileri taleplerinin yer aldığı bir deklarasyon yayımladı.

'İŞÇİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE AYKIRI ÇALIŞTIRILIYORUZ'
Taşeron ve güvencesiz çalıştırılan, her gün sahada ağır iş yükünün altında ezilen, sağlığını kaybetme derecesine gelen enerji işçileri, "İstanbul'da 7 milyona yakın abone bulunmakta ve bu sayı gün geçtikçe artış göstermektedir. Sahada çalışan personel sayısı eksikliği ve işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına aykırı çalıştırılmak bizlerin her geçen gün belini daha da bükmektedir" dedi.

'KADERİMİZ SARI SENDİKALARIN VE TAŞERON PATRONLARIN ELİNDE DEĞİL'
Sıcağın altında yarı aç yarı tok çalıştırıldıklarını, verilen üç kuruş maaşla geçinmeye mahkum edildiklerini kaydeden enerji işçileri, "Sahada eksik personelle çalışılması, ağıriş yükünü getirmekte, haftasonu çalıştırılmak da bedenin ve zihnin dinlenmesini engellediği için enerji işçilerinde kronik hastalıklara ve kalıcı sakatlanmalarına yol açmaktadır. Bu durum, İSİG kurullarına ve iş barışına aykırıdır. Verilen maaşlar açlık ve yoksulluk sınırının altındadır. En temel hak olan insanca yaşamak ve güvenceli çalışmak istiyoruz. Enerji işçilerinin kaderi, sarı sendikaların ve taşeron patronların elinde değildir. Alın terimizin karşılığını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSPER A.Ş.'ni, İSKİ ve İGDAŞ'ı uyaran enerji işçileri şu talepleri sıraladı:
🔹"Memurlara re'sen yapılan maaş zammı gibi İSKİ ve İGDAŞ işçilerinin taban ücretlerine net beş bin lira re'sen maaş yapılması ve mevcuttaki Toplu İş Sözleşemsinde yer alan maaş zammının da üzerine eklenmesini istiyoruz.
🔹İstanbul'da enerji sektöründe çalışanların aldığı yemek ücreti net 180 liranın İSKİ ve İGDAŞ'da uygulanmasını istiyoruz.
🔹Sahada çalışan her bir işçi için tuvalet, su gibi ihtiyaçlarını karşılaması için sokak harcırahı istiyoruz.
🔹Sahada her gün eksik personelle çalışılmaktadır. En az 300 okuma personeli ve 80 açma kesme personelinin işe alınması gerekmektedir.
🔹Enerji işçileri aynı zamanda beden işçisidir ve haftasonları bedenin ve zihnin dinlenmesi gerekir. Bu yüzden cumartesi günleri çalışmanın kaldırılmasını istiyoruz.
🔹Açma-kapama biriminin okuma birimine dahil edilmesi var olan çalışma yerlerinin sayısını artırmaktadır. Bununla beraber iş yükü arttığı için iş kazalarının önünü açmaktadır. Bir an öcne bu uygulamadan vazgeçilmelidir.
🔹İklim değişikliğine bağlı artan sıcaklıklar işçilerin çalışmasına engel, iş kazalarına ise zemin oluşturmaktadır. Günlük yazılan işçiler ve çalışma saatlerinin sıcaklığa göre düzenlenmesi gerekmektedir.
🔹İş kıyafetlerinin, 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği kanununa göre yaz mevsimine uygun terletmeyen kıyafetler verilmesini istiyoruz.
🔹Her yıl olduğu gibi bu yıl da yıllık izin kullanımında birçok sorunlarla karşılaşıldı. Bu sorunların giderilmesi için 'izin kurulları'nın kurulmasını istiyoruz."

Foto: Arşiv