21 Eylül 2024 Cumartesi

Enerji işçilerinin FEDAŞ patronlarına yanıtı dayanışma

FEDAŞ patronlarının direnişi kırmak için kent dışından çalışmak için zorla getirdiği işçiler, direnişçilerden yana tavır aldı. Polisin engelleme çabalarına rağmen işçiler kentten ayrılıyor.

İnsanca yaşamaya yetecek ücret ve kölelik koşullarının sol bulması için Dersimli enerji işçileri 30 gündür direniyor. Fırat AKSA'da çalışan Enerji-Sen üyesi işçiler, patronun direnişi kırmaya yönelik tüm hamlelerini boşa çıkarıyor. Halkla karşı karşıya getirilmek istenen direnişçiler halkın desteğini kazanırken aynı zamanda patronların şehir dışından zorla getirdiği işçilerle de dayanışıyor, haklarını arıyor.

İşçi sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmadığı için ölümle burun buruna çalışan enerji işçileri, bu yetmez gibi bir de dayatılan sefalet ücretlerine karşı iş yavaşlatma eylemine başlamıştı. Taleplerini patronlara ileten işçiler, çözüm beklerken 17 işçi hukuksuzca işten çıkarıldı.

DERSİM HALKI DİRENİŞÇİLERE SAHİP ÇIKTI
Bu süreçte patron direnişçilerin çalışmadığı, acil işlere müdahale etmediği, elektrik kesintilerinin nedeni olduğu iddiasıyla halkla karşı karşıya getirmeye çalıştı. Ancak halk FEDAŞ önüne giderek işçilerin direnişine destek verdi, patronların yalanına kanmadı. Bunun üzerine patron Bingöl ve Elazığ'dan zorla enerji işçilerini getirdi çalışmak istemeyen işçileri işten atmakla tehdit ederek asker ve polis baskısıyla çalışmaya mahkum etti.

DİRENİŞ 30. GÜNÜNDE
Direnişin 30. gününde olan Enerji-Sen üyesi işçiler, çalışmaya zorlanan sınıf kardeşlerinin de hakkını arıyor. Direniş alanı FEDAŞ önünde açıklama yapan bir direnişçi, "Bir arkadaşımız arandı, Atatürk Mahallesinin sorunu var yardım edin dediler. 17 insanı niye çıkardınız. İşleri düştüğünde işçilerden yardım istemesini biliyorlar. Ama biz zora düştüğümüzde hiçbir zaman yoklar. Buradaki yönetici kadrosu kendi çıkarları doğrultusunda hareket ediyor" dedi.

ATSIZ: KENTLERDEN İŞTEN ATMA TEHDİDİYLE İŞÇİLERİ GETİRİYORLAR
Gece, gündüz işçilerle direnen Enerji-Sen Genel Sekreteri Emin Atsız da patronların sorunları çözmek yerine il dışından zorla, işten atma tehdidiyle işçileri Dersim'e getirdiğini hatırlattı. "İşçi sağlığı ve güvenliği kurallarına uyulmadan -elimizde kayıtlar da mevcut­ arızalı işleri yaptırıyorlar, direk tepesine çıkarıyorlar. İşçi arkadaşlarımıza sorduk, ‘neden buraya geldiniz' diye. ‘Bilmiyoruz, zorla gönderiyorlar. Gelmek istemediğimizi belirttiğimizde de kapıyı gösteriyorlar.' Tutanak tutarız, işten atarız diyerek işçi arkadaşlarımızı, hiçbir kurala uymadan buralara getiriyorlar. 30 gündür buradayız. Hala bize bir dönüş var mı yok. Görüşelim diye otuz gündür diretiyoruz. Ölmemek için bir mücadele veriyoruz bu yetmez gibi dışarıdan zorla işten atmakla, sürgünle, çoluğuyla çocuğuyla, ekmeğiyle tehdit ettiği diğer enerji işçisi kardeşlerimizi buraya getirip çalıştırıyorsun" ifadelerini kullandı.

Atsız'ın konuşması "Enerji işçisi köle değildir" sloganıyla karşılandı.

ASKER, POLİS KONVOYUYLA GETİRİLEN İŞÇİLERİ KARŞILADILAR
Açıklamanın ardından direnişçiler, il dışından asker ve polis konvoyunda getirilen işçilere seslenmek için bir koridor oluşturdu. İşçilerle görüşmeleri engellenen direnişçiler, "Zafer direnen enerji işçisinin olacak" sloganı attı.

KENT DIŞINDAN GELEN İŞÇİLER DİRENİŞÇİLERİN YANINDA YER ALDI
Direnişçilerin mücadelesi sonucunda il dışından zorla çalıştırılmaya getirilen işçiler, geri döndü. Polise karşı çıkan işçiler kentten ayrılıyor.