22 Eylül 2024 Pazar

Erciş'te halk buluşması: Kayyumların dönemi bitmiştir

Van'ın Erciş ilçesinde düzenlenen halk buluşmasında konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, "Kayyımcı zihniyet şu sokakta artık dolaşamaz bir hale gelmiştir. Halkın iradesi oldukça hiç kimse hiçbir şeyimizi çalmayacak, çalamayacak. Bunun dönemi bitmiştir" dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) seçim çalışmaları kapsamında Van'ın Erciş ilçesinde halk buluşması düzenledi. Binlerce kişinin katıldığı buluşmada, "Özgürlüğün geldiği gün ölmek yasak. Rabe" pankartı açıldı ve "Bijî Serok Apo", "Bê Serok Jiyan Na Be", "Bijî berxwedana zindanan" sloganları atıldı.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, sözlerine Çanakkale'de mülteci botunun batmasıyla 21 kişinin yaşamını kaybetmesine dikkat çekerek başladı. "Bizler DEM Parti olarak ekonomik yıkımın yarattığı göçlere karşı her daim barışı savunduk, her daim adil ekonomik dağılımı savunduk. İşte çocuklar, kadınlar, aileler sınırlar olduğu için suların altında kalıyor" diyen Hatimoğulları, yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı diledi.

'BARIŞ TALEBİYLE NEWROZ'U KUTLAYACAĞIZ'
Karakoçan'da Mazlum Doğan'ın kentinden Newroz startını verdiklerini belirten Hatimoğulları, "Bizler 8 Mart'ın ruhunu Newroz'un ruhuna katarak, Newroz'u Ortadoğu ve dünyanın dört bir tarafında barış talebiyle kutlayacağız. Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözülmesi için kutlayacağız. İmralı tecridinin ortadan kalkması için kutlayacağız. Sayın Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü talep etmek için bizler Newroz alanlarını dolduracağız" dedi.

Halepçe ve Beyazıt katliamlarının yıl dönümü olduğuna işaret eden Hatimoğulları, "Bu ülke tarihi ne yazık ki acılar ve katliamlarla dolu" dedi. Egemenlerin katliamlarla halka diz çöktürmeye çalıştığını kaydeden Hatimoğulları, "Bizlere bu katliamlara reva görenlere buradan en büyük cevabımız şu: DEM Parti buradadır, devrimci yurtseverler buradadır, Kürt halkı buradadır, halklarımız buradadır. Biz buradayız" ifadelerini kullandı.

'HİZBULKONTRA'NIN KÜRDİ DEĞERLERİ KULLANARAK SİYASET YAPMASINI ONAYLAMAMALIYIZ'
AKP'nin seçimlerde zora düştüğünü vurgulayan Hatimoğulları, "Mehmet Ağarlar, Tansu Çillerler şimdi gelip AKP saflarında, AKP için çalışıyorlar. JİTEM ittifakı kendilerinden olmayanları düşman gördükleri için, siyaseten halkın yanında olanları düşman gördükleri için insanları domuz bağıyla öldürenlerdir. JİTEM ittifakı biraz önce bahsettiğim cinayetlere, katliamlara imza atanlardır" dedi.

Kürdistan'da JİTEM ittifakının diğer versiyonunun Hizbulkontra olduğunu ifade eden Hatimoğulları, AKP'nin Hüda-Par'ı bilerek meclise taşıdığını vurguladı. "Onların Kürdi değerleri kullanarak, sözüm ona Kürt diline ve kültürüne sahip çıkarak siyaset yapmalarını asla onaylamamalıyız" diyen Hatimoğulları, asla Hizbulkontra'ya geçit vermeyeceklerini dile getirdi.

'KİMİN ELİ KİMİN CEBİNDE HALK BİLİYOR'
Erdoğan'ın dün Van'ı ziyaret ettiğini ve kentte OHAL ilan edildiğini belirten Hatimoğulları, "Kendinize ve siyasetinize güveniyorsanız, biz nasıl elimizi kolumuzu sallayarak şu caddede yürüyorsak siz de yürüyebilirsiniz. Ama onlar korkuyorlar" ifadelerini kullandı.

İktidarın DEM Parti'yi dilinden düşürmediğine işaret eden Hatimoğulları, "Erdoğan, 'Kimin eli kimin cebinde belli değil' demiş. Valla biz kimin eli kimin cebinde gayet iyi biliyoruz Erdoğan. Hele Van ve Erciş halkı o kadar iyi biliyor ki kimin eli kimin cebinde. Senin elin JİTEM ittifakının, Hizbulkontranın cebinde. Senin elin savaş baronlarının, ittifaklarının cebinde. Senin elin halkın cebinde, sen halkın parasını çalıyorsun ve 5'li çeteye peşkeş çekiyorsun" ifadelerini kullandı.

'DEPREMZEDE SİZİN MÜŞTERİNİZ DEĞİLDİR'
İktidarın yarattığı ekonomik krize işaret eden Hatimoğulları, "Onlar başta Kürdistan olmak üzere birçok yere yatırım yapmıyorlar, fabrika açmıyorlar, istihdam yaratmıyorlar. Hele Kürdistan'a uyguladıkları özel ekonomik politikaların bir nedeni de buradaki gençlerin burada kalmamasını sağlamaktır" dedi. Hatimoğulları, buna karşı DEM Parti olarak istihdam alanları yaratacaklarını söyledi.

Erciş'te yaşanan deprem sonrası yapılan TOKİ'lerin yüzde yüz karla satıldığını ve ailelerin hala taksit ödediğini kaydeden Hatimoğulları, "Bizler diyoruz ki depremzede sizin müşteriniz değildir. Sizin göreviniz depremzedeye konut satmak değildir. Sizin göreviniz, depremzedenin yıkılan evini yeniden inşa etmek ve ücretsiz vermektir" dedi.

'KAYYUMLARI TARİHİN ÇÖP SEPETİNE ATACAĞIZ'
Pek çok mahallede ulaşım ve altyapı sorunu olduğunu ifade eden Hatimoğulları, kayyumların yolları çamur içinde bıraktığına, asfaltları kaldırdığına işaret ederek, "Kendimizi de kentimizi de yönetecek miyiz? Kayyımları bir daha gelmemek üzere tarihin çöp sepetine atacak mıyız" diye sordu.

Kayyumların halkın parasını, Kürt'ün iradesini çaldığını vurgulayan Hatimoğulları, "Kayyımcı zihniyet şu sokakta artık dolaşamaz bir hale gelmiştir. Halkın iradesi oldukça hiç kimse hiçbir şeyimizi çalmayacak, çalamayacak. Bunun dönemi bitmiştir" dedi. İktidarın seçim hilelerine işaret eden Hatimoğulları, AKP'ye neden oy vermemek gerektiğini tüm halka tek tek anlatmanın önemine vurgu yaptı.

'ORTAK YAŞAMI KURMAK ÜZERE MÜCADELEYE DEVAM'
Hatimoğulları, şöyle devam etti: "AKP'ye verilen her oy inanın Ankara'da MHP'yi güçlendiriyor. Sandıkta o ampule vurulan her mühürden üç hilal çıkıyor. Bunu asla kabul edemeyiz, etmemeliyiz. Bunun için DEM Parti'ye, yani şu güzelim tarihi ağacımıza oyumuzu vereceğiz. Van'da büyükşehirde 14'te 14 yapmaya hazır mı Van? Erciş'i çok büyük bir oy farkıyla almaya hazır mıyız? İşte sizde bu coşku, azim oldukça asla ve asla halklarımıza hiç kimse diz çöktüremez. Türkiye'de, Kürdistan'da ve bölgenin tamamında barışı, kardeşliği, eşitliği, adaleti, ortak yaşamı hep beraber kurmak üzere bizler mücadelemize devam edeceğiz."