20 Eylül 2024 Cuma

Ermeni Toplumu Meclisi kuruluş kongresini düzenledi

Kuzey ve Doğu Suriye Ermeni Toplumu Meclisi, kuruluş kongresini düzenledi. Erîf Qesebyan ve Rîvent Kesrebyan'ın yeni eşbaşkanlar seçildiği kongrede Ermeni Birlik Partisi ve Ermeni Askeri Meclisi'nin kurulması kararı alındı.

Kuzey ve Doğu Suriye Ermeni Toplumu Meclisi, "Çalışacağız, inşa edeceğiz ve her türlü katliama rağmen kazanacağız" sloganıyla kuruluş kongresini düzenledi. Kongreye, Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Salih Muslim, Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eşbaşkanı Mehmûd El Mislit, Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Eşbaşkanları Xerîb Hiso ve Rûken Ehmed, Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi temsilcileri, siyasi parti ve aşiretlerin kanaat önderlerinin de arasında olduğu 300 kişi katıldı.

Kongreyi selamlayan Ermeni Toplum Meclisi üyesi Erîf Qesebyan, "Bu kongre Ermenilerin kültürü ve dilini; halkların kardeşliğini korumak ve soykırıma karşı durmak için düzenlendi. Bu kongre Kuzey ve Doğu Suriye'deki Ermeni halkının yeniden doğuşudur" dedi.

PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, kongrenin iradesini selamlayarak, "Tüm halklar ve siyasi partiler Ermenilere uygulanan soykırım nedeniyle özür dilemeli. Her alanda Ermeni halkının yanında olacağız ve destek vereceğiz" ifadelerini kullandı.

MSD Eşbaşkanı Mehmûd El Mislit ise Suriye'deki tüm halkların haklarının korunduğu bir ülkenin kurulması için mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Şehit Aileleri Meclisi ve Savaş Gazileri Konseyi Eşbaşkanı Rêzan Gulo, özgürlük şehitlerini andı ve ekledi: "İşgalci Türk devleti birçok nedenden dolayı tüm bölge halkına karşı savaşıyor."

Konuşmaların ardından Ermeni Toplumu Meclisi'nin 4 yıllık çalışma faaliyetleri ile ilgili sinevizyon gösterildi. 4 yıllık faaliyet raporu okundu ve tüzük tartışıldıktan sonra onaylandı.

Kongrede, Erîf Qesebyan ve Rîvent Kesrebyan yeni eşbaşkanlar olarak seçildi.

Kongrede Ermeni Birlik Partisi ve Ermeni Askeri Meclisi'nin kurulması kararı alındı. Kongre alınan kararların ardından sona erdi.