20 Eylül 2024 Cuma

ESP MYK: Êzidî soykırımında katledilenleri anıyor, direnerek kazananları selamlıyoruz

"Êzidî soykırımının 10. yılında katledilenleri anan, direnerek kazananları selamlayan ESP MYK, "Tarih çarpıtılmaya, ezilenlerin kazanabileceği devrimci gerçeği hafızalardan silinmeye çalışılıyor. 10. yılında 73. Êzidî fermanın-soykırımını anarken, dünya halklarının başına bela olmuş IŞİD'e direnen, kazanan ve yenilenin hangi ideoloji olduğunu tekrar tekrar hatırlamaya ihtiyacımız var" dedi. 

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Merkez Yürütme Kurulu, Êzidî soykırımının onuncu yılında açıklama yaptı. "Êzidî soykırımında katledilenleri anıyor, direnerek kazananları selamlıyoruz" denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

'ÊZİDÎLER 73 KEZ FERMAN'A UĞRADI'
"Yüzünü doğarken ve batarken güneşe dönen halk; Êzidîler… Kendi kadim coğrafyalarında inançlarıyla, kültürleriyle yaşamaya çalışan Êzidîler tarih boyunca saldırılara maruz kaldı. En başta da Tanrı Melek Tavus inançları çarpıtıldı, karalandı, hedef alındı. Êzidîler 73 kez Ferman'a (katliama, soykırıma) uğradılar. Sonuncusu IŞİD tarafından gerçekleştirildi. Emperyalist merkezlerin projesi, Türkiye gibi ülkelerin beslemesi IŞİD çetesi, 3 Ağustos 2014'te Şengal'e saldırı başlattı. Çeteler 5 binden fazla Êzidî Kürdü katletti. Binlercesini kaçırdı. 200 bine yakın insan yerinden edildi, kaçırılan kadınlar pazarlarda satıldı, köleleştirildi. Hala kurtarılamayan iki binden fazla insan var ve bunların 1300'ü çocuk. 85 civarında toplu mezar tespit edildi ama mezarların tamamı hala açılmış değil. Katliam, Avrupa Parlamentosu tarafından 'soykırım' olarak tanımlandı. Türkiye ise kabul etmek bir yana, IŞİD'in yenilgisini kendi yenilgisi olarak gördü ve hala IŞİD'e karşı mücadeleyi cezalandırmakla meşgul. En son Kobanê kumpas davasında IŞİD katliamlarına karşı mücadele çağrısı yapan HDP'lilere yüzlerce yıl hapis cezası verildi.

"Cihatçı çeteler soykırım saldırılarına Şengal'de başladılar, Kobanê ile devam ettiler. Ancak Kobanê'de büyük insanlık direnişine çarptılar ve yenildiler. Şengal aynı zamanda işbirlikçi, hain güçlerin de ihanetine maruz kaldı. Kentin güvenliğinden sorumlu Irak hükümeti ve KDP güçleri tek kurşun sıkmadan kenti IŞİD'e teslim ettiler. Şengal dağına sığınan halkı ise katliamdan sadece 7 Kürt özgürlük gerillası kurtardı. Şengal merkezi 13 Kasım 2015'te tamamen çetelerden özgürleştirildi. Êzidîler küllerinden yeniden doğdu. Meclisler ve askeri güçleriyle özerk yönetimlerini inşa ettiler. Bu sefer de IŞİD'in tam olarak başaramadığını ABD, İngiltere, Almanya, Türkiye gibi ülkelerin desteğiyle, Hewler ve Irak hükümeti yapmaya kalkıştı. Özerk yönetimin feshedilmesini ve Şengal'in Irak ordusuna teslim edilmesini istediler. Özerk yönetim bu teslimiyeti kabul etmedi. Defalarca hava saldırısına maruz kaldı. Bu saldırılar halen devam ediyor. Hedef haline getirilen, dün olduğu gibi bugün de halkların özgür iradesi ve o iradenin gelişme koşullarıdır.

'DİRENEREK KAZANANLARI SELAMLIYORUZ'
"Tıpkı faşist Hitler ordularının Moskova önlerinde Sovyet Sosyalist ordularına yenilgisinde olduğu gibi, IŞİD'i de yenen başta Kürt halk direnişi olmak üzere enternasyonalist dayanışma görünmez kılınmaya, itibarsızlaştırılmaya çalışılıyor. Tarih çarpıtılmaya, ezilenlerin kazanabileceği devrimci gerçeği hafızalardan silinmeye çalışılıyor. 10. yılında 73. Êzidî fermanın-soykırımını anarken, dünya halklarının başına bela olmuş IŞİD'e direnen, kazanan ve yenilenin hangi ideoloji olduğunu tekrar tekrar hatırlamaya ihtiyacımız var. Soykırımda yitirdiklerimizi bir kez daha saygı ile anıyor, hala dinmeyen acıları paylaşıyor, direnerek kazananları selamlıyoruz."