21 Eylül 2024 Cumartesi

FEDAŞ işçileri: Bize ekmek yoksa patronlara huzur yok

Eylemlerinin 38'inci günündeki FEDAŞ işçileri, "Ölümü gösterip sıtmaya razı edeceklerini sanıyorlar, razı olmayacağız. Bizi ayrıştırarak böleceklerini sanıyorlar, daha da bir olacağız" dedi.

DİSK'e bağlı Enerji Sen'in örgütlü olduğu Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş.de (FEDAŞ) işçilerin başlattığı direniş 38'inci gününde devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde 17 işçiyi tazminatsız ve hukuksuz bir şekilde işten atan FEDAŞ, dün de 15 işçiyi işten çıkardı. Toplamda işten çıkarılan işçi sayısı 32 olurken, DİSK'e bağlı Enerji Sen bugün Dersim Sanat Sokağı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Eyleme Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekili Ayten Kordu da destek verdi.

"Ücretlerimiz barınmaya, beslenmeye, yaşamaya yetmiyor! İnsanca bir yaşam istiyoruz" pankartı açılan eylemde işçiler yürüyüş ve sloganlarla eylem alanına geldi.

İlk sözü alan Enerji-Sen Genel Sekreteri Emin Atsız, "Bu mücadele hepimizin mücadelesi. Bu mücadeleyi biz Türkiye'nin dört bir yanına taşımaya ant içtik. Bu saatten sonra Kazancı Holding'e bağlı hangi iş yeri varsa orası artık bizim için eylem alanıdır. Ya bu sorunu çözeceksiniz ya da hiçbiriniz hiçbir kentte kafanız dik yürüyemeyeceksiniz" dedi.

İşçiler tarafından okunan basın açıklamasında, Fırat Aksa'da her türlü diyalog girişimlerine karşın şirketin işten atma ve polis saldırısına başvurduğu belirtildi.

"Biz artık Fırat Aksa şirketinde herhangi bir ciddiyet ve samimiyet aramaktan vazgeçtik. Onlar işçilerini ciddiye alıp konuşmuyorsa, onlar bu halkın problemlerini görmezden gelip, halk karanlıktayken fabrikalara sermaye sahiplerine yardıma koşuyorlarsa biz de bu halkı karşısına alanları karşımıza almaktan çekinmiyoruz. Bizim talebimiz Kazancı'nın bir yıllık kârının yüzde 2'si. Her ay yüksek faturalarla cebimizi yakıp bir gün bile gecikse elektriğimizi kestiriyorlar. Ama hakkımızı istediğimiz zaman evimize girecek bir dilim ekmeği bize çok görüyorlar. Biz okyanustan bir damla istiyoruz. Ama onlar artık elimizdeki işimize de göz koydular" denilen açıklamada, Aksa şirketinden ve sarı sendikadan hak talebinde bulunulduğunda "diş sıkma" çağrısı yapıldığı belirtildi.

38 günlük mücadelelerinde 32 işçinin işten çıkarıldığı kaydedilen açıklamada, "Şimdi de tebligatlar yollayıp hepimizi işten çıkaracaklarını söylüyorlar. 125 işçiyi işten atıp 125 evi açlıkla yoklukla terbiye edecekler. Bizim yerimize dışarıdan taşeron işçi getirip çalıştıracaklarını söylüyorlar. Bizim birliğimizi dağıtmak için yaptıkları son oyun da bu oldu" denildi.

Açıklama, şöyle devam etti: "Bundan sonra bize ekmek yoksa patronlara da huzur yok. Ölümü gösterip sıtmaya razı edeceklerini sanıyorlar, razı olmayacağız. Bizi ayrıştırarak böleceklerini sanıyorlar, daha da bir olacağız. Fırat Aksa'nın parası olabilir ama bizim gibi onlara sahip çıkan insanları yok. Görecekler birleşmiş bir halkın bir şirketi nasıl yendiğini. Görecekler bir halkın işçisine nasıl sahip çıktığını. 10 yıl önce birlikte nasıl başardıysak yine başaracağız. Yaptık yine yapacağız!"

Eylem boyunca, "İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız" sloganı atıldı.