20 Eylül 2024 Cuma

Feministlerden Gazze'de 'acil, kalıcı ateşkes' çağrısı

Gazze'de acil, kalıcı ateşkes çağrısı yapan feministler, "Bizler, Turtle Island'daki öncü feminist örgütler olarak, kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nde devam eden soykırımı kesin bir dille kınıyor ve derhal ateşkes çağrısında bulunuyoruz. ABD'li politikacıların suç ortaklığı ve eylemsizliği nedeniyle tırmanan şiddet, her gün sayısız insanın trajik bir şekilde hayatını kaybetmesine neden olmaktadır" dedi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) çok sayıda feminist örgüt, İsrail'in Gazze'ye dönük soykırım saldırılarına ilişkin acil "kalıcı ateşkes" çağrısında bulundu.

Ortak açıklamada, "Bizler, Turtle Island'daki öncü feminist örgütler olarak, kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nde devam eden soykırımı kesin bir dille kınıyor ve derhal ateşkes çağrısında bulunuyoruz. ABD'li politikacıların suç ortaklığı ve eylemsizliği nedeniyle tırmanan şiddet, her gün sayısız insanın trajik bir şekilde hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Vicdan sahibi feministler olarak sessiz kalamayız ve kalmayacağız. Şiddet acilen durmalıdır" denildi.

'ABD HÜKÜMETİ SOYKIRIMDA ROL OYNUYOR'
Tüm dünyadaki feministleri Filistin'i feminist bir mesele olarak tanımaya çağıran Filistinli kadın ve LGBTİ+'ların çağrısına yanıt verildiği kaydedilen açıklamada, "Bombardımanı durdurmak, Gazze'deki kuşatmayı kırmak, İsrail'in işgalini sona erdirmek ve 75 yılı aşkın süredir Filistinlilerin haklarını ve özgürlüklerini inkar eden yerleşimci-sömürgeci yapıyı ortadan kaldırmaktaki kararlılığımız değişmedi" ifadeleri kullanıldı.

ABD hükümetinin bu krizdeki rolüne işaret edilen açıklamada, ABD hükümetinin Filistin'de soykırıma yaptığı finansman, siyasi destek ve Filistin'deki askeri varlığına dikkat çekildi. "Irkçı-devlet şiddetinin sokaklarımızdaki kadınlar ve queer bireyler üzerindeki etkisini farkında olarak, buradaki polisin, başta İsrail işgal güçleri olmak üzere, başka ülkelerde bu tür vahşet uygulayan baskıcı hükümetlerle birlikte eğitildiğini ve koordine olduğunu biliyoruz" denilen açıklamada, ABD'deki halklar barınma, güvenlik ve gıda için mücadele ederken hükümetin İsrail devletine milyarlarca dolar gönderdiği kaydedildi.

'BU HERKES İÇİN BİR İNSAN HAKLARI VE ADALET MESELESİDİR'
Bunun herkes için bir insan hakları ve adalet meselesi olduğu vurgulanan açıklama, şöyle devam etti: "Şiddetin sona erdirilmesi, ulus ötesi feminist adalet ve dayanışma meselesidir. Cinsiyet temelli şiddet ve cinsel şiddet; yerleşimci sömürgecilik, apartheid ve soykırımın merkezinde yer almaktadır. Bu sistemler ayrılmaz bir şekilde birbirine bağlıdır ve patriarkaya, küresel beyaz üstünlüğüne ve sömürgeciliğe dayanır: Bunların hepsi soykırım zamanlarında cinsiyet temelli şiddeti ve cinsel şiddeti harekete geçirir. Filistinli kadınlar ve çocuklar, öldürülenlerin yüzde 70'ini oluşturuyor ve bu savaştan tarifsiz zararlar görmeye devam ediyor. Filistinli oğlan çocuklar ve erkekler, Filistin halkına yönelik soykırım ve toplu cezalandırmayı meşrulaştırmak için haksız bir şekilde, kana susamış teröristler, tecavüzcüler ve vahşiler olarak gösterilmektedir. Bu arada binlerce Filistinli erkek ve oğlan çocuk tam da şu anda İsrail hapishanelerinde ve gözaltı kurumlarında ağır fiziksel ve cinsel işkenceye maruz kalmaktadır. Bu mevcut soykırımın, İsrailli yerleşimci-sömürgeci ve hapsetme şiddetinin daha geniş yapısının köklerinin cinsiyet temelli şiddet, cinsel şiddet ve baskıda olduğunu bunlara bakarak anlayabiliriz."

'YIKIM VE ÖLÜMLE TANIMLANAN BİR DÜNYAYI KABUL ETMİYORUZ'
Gazze nüfusunun 572 bininin üreme çağındaki kadın ve kız çocuklarından oluştuğu ifade edilen açıklamada, aynı zamanda 50 bin hamile kadının bu çatışmanın ortasında kaldığına işaret etti. Soykırımın kadınların sağlık hakkını doğrudan ihlal ettiği vurgulanan açıklamada, "Feministler olarak şiddete karşı örgütlenme çalışmalarımız çoğu zaman zor olmakla birlikte hayati önem taşımaktadır, özellikle de şimdi. Yıkım, mülksüzleştirme ve ölümle tanımlanan bir dünyayı kabul etmeyi reddediyoruz. Feministler olarak gündelik mücadelemizin kökeninde adalet arayışı ve tüm insanlar için temel yaşam hakkı bulunmaktadır. Buna şimdi her zamankinden daha fazla ihtiyaç var" denildi.

Açıklamaya destek veren örgütler şu şekilde: Feminist Cephe, Tüm Afrikalı Kadınlar Grubu, Siyah Feminist Gelecek, Dünya Kadın Grevi, Küresel Adalet İttifakı Taban Örgütü, Barış için Yahudilerin Sesi, Adil Gelecekler için Müslümanlar, Güneydoğu Asya Özgürlük Ağı, Feminist Kalkışma, Filistinlilerin Hakları için ABD Kampanyası