20 Eylül 2024 Cuma

Fermanın 10. yılında Şengal'de kitlesel saygı duruşu

74. fermanın yıl dönümünde Şengal ve Süleymaniye halkı fermanda katledilen binlerce Êzidî için kitlesel saygı duruşunda bulunarak yaşamı durdurdu.

Şengal Özerk Yönetimi öncülüğünde bugün saat 10.00'da, 2014'te DAİŞ'in Şengal'i işgal ederek Êzidî halkına yönelik uyguladığı katliamda yaşamını yitiren binlerce Êzidî için kitlesel saygı duruşu yapıldı. Yaşam birkaç dakikalığına durduruldu.

Anma programını, Özerk Yönetim ve Êzidxan Şengal Asayişi merkezi tarafından gerçekleştirildi.

Şengal merkeziyle birlikte, Xanesor, Qibletê, Serdeşt, Solaxê anıtı, Borik, Sinûnê, Digûrê, tüm kent merkezi ve köylerde örgütlediği saygı duruşunda yaşam birkaç dakikalığına durduruldu. Halkın kitlesel katıldığı saygı duruşundan sonra Şengal'in birçok bölgesinde ferman şehitleri anısına lokma ve su dağıtıldı.

Süleymaniye'de ise Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani'nin çağrısı ile bütün hükümet kurumlarının katılımı ile kent merkezinde halkın kitlesel katılımıyla birlikte bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

TALABANÎ: ÊZİDÎLERE YAPILAN SOYKIRIM HEPİMİZİN YÜREĞİNDE UNUTULMAZ BİR SUÇ VE ACIDIR
YNK Başkanı Bafil Talabani ise fermanın 10. yıl dönümü vesilesi ile yazılı açıklama yayınlayarak ferman şehitlerini andı. Talabani açıklamasında, "DAİŞ teröristleri tarafından Êzidîlere yapılan soykırım hepimizin yüreğinde unutulmaz bir suç ve büyük bir acıdır. Bugün, derin bir üzüntü ile kayıplarımızı anıyor ve kendi topraklarında yalnız bırakılan değerli Êzidîleri yad ediyoruz. YNK olarak Şengal'in yeniden inşası ve Êzidî halkının kendi topraklarına dönmeleri için çaba sarf ediyoruz. Aynı zamanda, Êzidîlerin yaşamlarını tehlikeye atan siyasi oyunlara karşı dikkatli bir şekilde duruyoruz. Bu süreçte, Êzidîlerin haklarını koruma ve bu önemli Kürt tarihini koruma adına geniş bir strateji geliştiriyoruz" dedi.