22 Eylül 2024 Pazar

Fikirtepe kentsel dönüşüm mağdurları AKP önünde eylemde

Konutlarını kentsel dönüşüm adı altındaki rantsal dönüşüm projesine kaptıran Fikirtepeliler, AKP seçim irtibat bürosu önünde eylem yaptı. Üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen konutlarının teslim edilmediğini söyleyen Fikirtepeliler yaşadıkları mağduriyetin sorumlusunun dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve proje yürütücüsü Haldız İnşaat olduğunu vurguladı.

Fikirtepe birinci etap kentsel dönüşüm mağdurları AKP'nin Fikirtepe'deki seçim irtibat bürosu önünde Murat Kurum'u protesto etti. Eylemi polis engellemeye çalıştı. Fikirtepeliler "Bir insan 13 yıl mağdur edilmez" sloganıyla tepkisi dile getirdi, verilen sözlerin tutulması için muhatap aradıklarını vurguladı.

Seçim bürosundan bir kişinin kendileriyle diyalog kurmasını talep eden Fikirtepeliler, Haldız ve Vakıfbank iştiraki Obaköy şirketleri arasında 1. etaptaki bir kısım projenin bitirilmesiyle ilgili protokol imzalandığını ancak bu protokülün kendilerine gösterilmemesine tepki gösterdi.

Verilen sözlerin yıllardır tutulmadığını vurgulayan Fikirtepeliler, "Yıkılan evlerimizi Haldız denilen firma yapmadığı ve kiralarımızı ödemeyemediği için ekonomik ve sosyal problemler nedeniyle hayatımız tehlikeye girdi. 2013 yılında ada temsilcilerimizle birlikte Haldız ile sözleşme yaptık. Yıllarca çocukluk ve gençlik anılarımızı geçirdiğimiz yerleri geride bıraktık. Bin lira kira karşılığında Haldız evlerimizi aldı. Aradan 11 yılı aşkın süre geçti. Ancak inşaatlar tamamlanmadı. Son 3 yıldır proje yarım yamalak devam ettiriliyor. Cumhurbaşkanı ile iki defa görüşüp, problemi anlattık. Gerekenin yapılacağı söylendi. Murat Kurum ile de bizzat görüştük, söz aldık. Bakanlığın Altunizade'deki ofisine topluca gidip dilekçe verdik. Seçim öncesi bir tabela dikildi fakat içi doldurulmadı. Ekonomik sosyal olarak güvensiz binalarda oturan komşularımız, kiralarını ödeyemez duruma geldi."

'YETKİLİLERİ İNİSİYATİF ALMAYA DAVET EDİYORUZ'
Haldız firmasının projeyi tek başına yapamayacağını beyan etmesinin ardından Vakıfbank iştiraki Obaköy tarafından bütçenin önemli bir kısmının karşılandığını hatırlatan buna rağmen konutlarının tamamlanmadığına dikkat çekti. Fikirtepeliler, "Haldız İnşaat vaat ettiği projeyi bitirmiyor. Şantiyenin hızlanması lazım. Yetkilileri inisiyatif almaya davet ediyoruz" dedi.

MHP'Lİ YÖNETİCİ: SORUNUN ÇÖZÜLMESİ İÇİN MURAT KURUM'U DESTEKLEYİN
Tepkiler üzerine Fikirtepeliler görüşme yapan MHP Kadıköy İlçe Başkanı, "Sizin yaptığınız sözleşmeler sorunlu, bu işlerin yoluna koyulması gerektiğini bakan bey de söyledi. Devlette devamlılık esastır. Devlet Fikirtepe'den ibaret değil. Murat Kurum size söz vermiş olabilir artık bakan değil. Bir şeylerin oturması lazım. Murat Kurum'u destekleyin, planları gördüm. Seçilmesi lazım. O çözecek bu işleri" deyince, Fikirtepeliler "Bize masal anlatma" sözleriyle tepki gösterdi.

Mağdur olduğunu söyleyenlerden beş kişilik bir heyet ise seçim irtibat bürosunda AKP Milletvekili Hulki Cevizoğlu ile görüşme gerçekleştirdi. Cevizoğlu, Fikirtepelilerin taleplerini Cumhurbaşkanı'na ileteceğini söyledi.