20 Eylül 2024 Cuma

Fırat Kalkanı grupları: Türkiye hedef olur

Suudi Arabistan Suriye'de kendisine bağlı grupları yeniden örgütleyerek Esad rejimine karşı savaştırılıyor. Suudi destekli Liva Et-Tevhid'i adlı grup Türkiye'nin kendilerine engel olması durumunda Türkye'nin de hedef olacağını açıkladı.
ABD'nin Ürdün sınırından Suriye'ye soktuğu Suudi Arabistan, kendisine bağlı Liva Et-Tevhid'i yeniden canlandırarak Fırat Kalkanı gruplarının Esad Rejimi'ne saldırmasına ön ayak oldu. Fırat Kalkanı grubu, Türkiye'nin engel olması durumunda hedef olacağını açıkladı.
 
ABD'nin öncülüğünde Suriye topraklarına Ürdün sınırından girip Deyr ez Zor sınırlarına kadar güveni bir bölge oluşturan ve Rakka dahil olmak üzere bölgeye yerleşen Suudi Arabistan ve Mısır askeri güçleri ve onlara bağlı ÖSO grupları ile Türkiye arasında, çatışmalara varan sorunlar yaşanmaya başladı. Dün Bab'ın hemen Güney'inde ve TSK'nın Esad rejimine bırakmak istediği Tadif beldesine rejim ilerleyince saldıran Ehrar El Şerqiye grubu, TSK'nın engellemesi durumunda TSK'ya da saldıracaklarını açıkladı.
 
TÜRKİYE'DE HEDEF OLUR
 
Rusya ve Türkiye'nin anlaşması sonucu 2014 yılında Halep'in rejim kontrolüne geçmişti. Bu dönemde tasfiye edilen Evdilkadir Salih komutasındaki Liva Et-Tevhid bu kez Suudi desteğinde Ebu Xewla yönetiminde Suriye sahasında yeniden ortaya çıkarıldı. Fırat Kalkanı grubu olup Bab'ın yönetimini önemli oranda elinde tutan Ehrar El Şerqiye'nin de Ebu Xewla'nın yönetimindeki Liva Et-Tevhid  grubuna katıldığı belirtildi. Suudi'ninde desteği ile Ehrar El Şerqiye, rejimin ilerlediği Tadif'e saldırdı ve terminale kadar ilerledi. Ehrar El Şeqiye, beldeyi rejime bırakmak isteyen Türkiye'nin tepkisi ile karşılaşırken, Dêra halkına destek için başlattıkları saldırıları durdurmayacaklarını, Türkiye'nin engellemesi durumunda ise onlarada saldıracaklarını açıkladılar.
 
LİVA ET-TEVHİD SAHNEDE
 
Elimize ulaşan Tadif'te yaşanan dünkü çatışma görüntülerinde, Ehrar El Şerqiye grubu savaşçılarının kendilerini Şeyh Ebu Xewla komutasındaki Liva Et-Tevhid olarak tanımladıkları, terminale ilerdiklerini belirttiklerini ve kasabayı rejimden temizleyeceklerini söylüyor. Savaşçılar, para için değil, Dêra halkına destek için Allah yolunda savaştıklarını belirtiyor.