23 Eylül 2024 Pazartesi

Frankfurt'ta 32. Kürt Kültür Festivali gerçekleştirildi

Uluslararası Kürt Kültür Festivali'nin 32.'sinde çok sayıda kişi bir araya geldi. Söz alan DBP Genel Başkanı Keskin Bayındır, milyonlarca Kürdün dilini ve kültürünü yaşamak için mücadele ettiğinin altını çizdi. Festivalde, MLKP'nin 30. yıl etkinliğine çağrı yapıldı. Tutsakların Sesi Platformu'nun yoğun ilgi gören standında Özgür Düş Postası okurlara ulaştırıldı. Kobanê dava tutsaklarına özgürlük istendi. 

Almanya'nın Frankfurt kentinde 1992'den bu yana her yıl geleneksel olarak yapılan, Uluslararası Kürt Kültür Festivali'nin 32.'si Rebstockpark'ta gerçekleştirildi. Kürt hareketinin Avrupa'daki çatı örgütlerinden olan FCDK- KAWA (Kürdistan Dernekleri Demokratik Federasyonu) tarafından organize edilen festivale Fransa, Hollanda, Belçika, İsviçre, Avusturya gibi orta Avrupa ülkelerinden on binlerce kişi katıldı.

Festivale Kürdistan'ın dört parçasından katılan gençler dikkat çekti. "Tecridi ve işgali kıralım, önder Apo'yu özgürleştirelim" şiarıyla düzenlenen bu yılki festivalde, başta FCDK-KAWA eşbaşkanları olmak üzere, Avrupa ve Almanya'dan çok sayıda politikacı ve kurum temsilcisi konuştu. Festival alanında Kürdistanlı, Türkiyeli ve yerli onlarca parti ve örgüt stant açtı.

BAYINDIR: HALKIMIZIN UMUDU KÜLTÜRÜ VE DİLİDİR
DBP Genel Başkanı Keskin Bayındır, Kürt halkının diline ve kültürüne sahip çıkmadığını iddia edenlere atfen, "Milyonlarca Kürt dilini ve kültürünü yaşamak için mücadele ediyor. Bu alanda bugün Kürt halkı diline ve kültürüne verdiği önemi ve yaşama arzusunu haykırıyor. Bakur'dan Rojava'ya, tüm Kürdistan parçalarında halkımızın umudu kültürü ve dilidir. Umudu bu alanların çoğalmasıdır" dedi. 

'ÖNDER ÖCALAN, ORTADOĞU'NUN BARIŞI İÇİN KİLİT ÖNEMDEDİR'
Avrupa'da yaşayan Kürt halkının yıllardır verdiği mücadelenin adım adım ilerlediğini ve Kürt halkının düşmanlarının Kürt birliğini parçalama çabalarının sonuçsuz kalacağını söyleyen Bayındır, Ortadoğu'da ve Kürt halkının üzerinde kirli bir siyasetin sürdürüldüğünü ifade etti. Bayındır, Kürt halkının bu siyasete karşı mücadele ettiğini ve bu mücadelenin özgürlükle sonuçlanacağını vurguladı. Kürt halkının mücadelesinin sadece kendi halkı için değil, aynı zamanda halklar içinde umut olduğunu kaydeden Bayındır, "Biz zulme ve zorbalığa karşı 50 yıldır boyun eğmedik. Abdullah Öcalan'ın mücadelesine Kürt halkı inanıyor, bu mücadele amacına ve hedefine ulaşacaktır" dedi. Bayındır, Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün ve Kürt sorunun çözümünün, Kürt halkının Ortadoğu'nun barışı için kilit önemde olduğunu vurguladı.

İranlı müzik grubu Rastak, Güney Kürdistan'dan Bilind İbrahim, Avrupa'dan Hozan Kawa, Ruken Yılmaz, Hozan Zozan ile folklor grupları festivalde yer aldı.

MLKP'NİN 30. YILINA ÇAĞRI YAPILDI
Festivalde ayrıca Marksist Leninist Komünist Parti'nin (MLKP) 30. yılına ilişkin 21 Aralık'ta  düzenlenecek geceye Kürtçe ve Türkçe bildirilerle çağrı yapıldı.

ÖZGÜR DÜŞ POSTASI OKURLARINA ULAŞTIRILDI
Tutsakların Sesi Platformu (TSP) ve "Kobanê dava tutsaklarına özgürlük" standına yoğun festivale katılanlar yoğun ilgi gösterirken, Özgür Düş Postası kitlelere ulaştırıldı.