22 Eylül 2024 Pazar

Fransa SKB'dan kadınlara: Şiddete karşı 24 Kasım'da Paris'te buluşalım

Fransa Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü öncesinde yazılı bir açıklama yaptı.
Bu yıl 25 Kasım şiarlarının "Hayır, hayırdır, kadın beyanı esastır" ve "Şiddete karşı özsavunma" olduğunu belirten Fransa SKB, Fransa'da geçtiğimiz yaz kabul edilen "Hayır, hayırdır yasasını"nın kadın mücadelesinin bir kazanımı olduğunu vurguladı.
 
Açıklamada yasaya ilişkin şöyle denildi: "Kadına yönelik sözlü, fiziksel, psikolojik vb her tür şiddetin, tecavüzün, ensest ilişkilerin, çocuğa dönük cinsel istismarın ağır cezalandırıldığı yasalar geçti. Bu yasalar kadınların her hangi bir delil, tanık olmaksızın 'kadın beyanı esastır' ilkesinden hazırlandı ve kadın özgürlük mücadelesinin kazanımları sonucunda elde edildi. 2016 yılında Almanya’da, 2018 yılında İspanya, İsveç ve Fransa’da yeni yasa yürürlüğe girdi."
 
Yasanın kadınlar arasında bilince çıkartılması için bir kampanya yürüteceğini duyuran Fransa SKB, "Yasadan doğan hakları kadın kitlelerine kendi ana dillerinde taşımak, yasanın içeriğini suskunluk, sessizlik içinde kalan, uğradığı şiddeti anlatamayan milyonlarca kadına anlatmak, yasal kazanımlarını kullanarak erkeğin şiddetinin belli ölçülerde geriletilebileceği bilince çıkartmayı amaçlıyoruz" dedi.
 
"Yasal haklarımızı biliyor muyuz?" sorusuna yanıt veren bir bildiri ve broşür çıkartacaklarını belirten Fransa SKB, "Özsavunma dersleri verilecek, sinevizyon, kahvehanelerde erkekliği sorgulama atölyeleri, meydanlarda, tren istasyonlarında ve pazarlarda bildiri dağıtımı yapılacak" diye kaydetti.
 
Fransa SKB, 24 Kasım'da Paris'te büyük bir kadın buluşmasının gerçekleşeceğini duyurdu, "Tüm kadınları erkeğin şiddetine, erkek egemen kapitalist sistemin şiddetine karşı daha fazla kadın isyanını büyütmek için 24 Kasım'da Paris'e meydanlara birleşik kadın mücadelesine çağırıyoru" dedi.