21 Eylül 2024 Cumartesi

Fransa'da işçi sınıfından 200 noktada eylem

Fransa'da işçi sınıfı toplumsal cinsiyet eşitliği ve ücret artışı için eylemdeydi.

Avrupa Sendikalar Konfederasyonu'nun (ETUC) kemer sıkma politikalarını protesto etmek, ücretler ve toplumsal cinsiyet eşitliğin sağlanması  için sosyal konferans öncesi Avrupa çapında bir günlük grev ve gösteri çağrısına Fransa işçi sınıfı yanıt verdi.

Ülkenin 8 ana sendikasının çağrısıyla yapılan grevler bazı sektörleri etkiledi. Greve paralel olarak Fransa genelinde 200'den fazla noktada gösteriler yapıldı.

FİLİSTİN HALKININ MÜCADELESİNE DESTEK
Başkent Paris'te yapılan yürüyüşe katılan işçiler sosyal haklarının iyileştirilmesini, emeklilik ve işsizlik sigorta yasasının geri çekilmesini, kadın ve erkek arasındaki ücret uçurumunun giderilmesini talep etti. Eylemde Filistin bayrağı taşınarak Filistin halkı ile dayanışma gösterildi.

'SOSYAL KONFERANS TAM BİR FİYASKO OLACAK'
Paris'teki eylemin önünde yer alan CGT Genel Sekreteri Sophie Binet, basına yaptığı açıklamada, mezarda emeklilik yasasına karşı yapılan gösterilerdeki kitleselliğin yakalanmadığını belirtti. Binet, "Her seferinde rekor kıramayız ama öfke sağlam. Bu düşük katılımı bir kenara bırakmanın ve mücadelenin daha yeni başladığını göstermenin bir yoludur bu eylemler. Geçtiğimiz nisan ayında mezarda emeklilik yasasına karşı düzenlenen bazı protesto gösterilerine katılan bir milyon ya da daha fazla kişiden şimdilik çok uzaktayız" dedi.

"Hükümetin düzenlediği diğer her şey gibi sosyal konferans da fiyasko ile sonuçlanacak" diyen sendika temsilcileri "Hiçbir şey tartışmak istemiyorlar, sadece tartıştıklarını düşünmemizi istiyorlar" diye kaydetti.

Sendika liderleri, 16 Ekim 2023'te düzenlenecek  düşük ücret ve kariyer konulu sosyal konferans öncesinde Fransa genelinde 200 noktada yapılan bu  başarılı seferberlikten büyük memnuniyet duyduklarını ifade ettiler.

PARİS-ORLY HAVALİMANINDA YÜZDE 40 UÇUŞ İPTALİ
Paris-Orly'de Cuma günü uçuşların yüzde 40'ı iptal edildi. Marsilya'da uçuşların yüzde 20'si ve Beauvais'de ise uçuşların yüzde 15'i iptal edildi.

Air France taşeronu olan Transdev Aero Piste ve Inter-Piste çalışanları temmuz ayından bu yana temel ücretlerinde 300 Euro'luk bir artış talebiyle düzenli grev yapıyorlar ancak yönetim şu ana kadar taleplerine kulak tıkadı.

EĞİTİM VE SAĞLIK SEKTÖRÜNDE AKSAMALAR YAŞANDI
Eğitim sektörünün de etkilendiği grevlerde, sağlık sektörü çalışanları da greve dahil oldu. Genel pratisyen doktorlar ve sağlık çalışanlarını temsil eden bazı sendikalar, senato tarafından ele alınan Valletoux Yasası'na karşı grev çağrısında bulunmuştu. Greve katılan sağlık çalışanları eylemlerde pek yer almazken ileri ki günlerde greve devam edebileceklerini açıkladılar.

Geçtiğimiz eylül ayında yürürlüğe giren mezarda emeklilik yasasına karşı aylarca grev ve gösterinin yaşandığı Fransa'da eylemler yeniden start almış oldu.