4 Ekim 2024 Cuma

Gazze'de görev alan doktorlar: Ölü sayısı 118 binden fazla olabilir

Gazze'de gönüllü olarak çalışan 99 sağlık emekçisi, ABD Başkanı Biden ve yardımcısı Harris'e mektup yazarak Gazze'deki sağlık ortamını ve İsrail'in sistematik saldırılarını anlattı. Gazze'deki ölü sayısının 118 bini aşmış olabileceğine dikkat çekilen mektupta, İsrail'e derhal silah ambargosu çağrısı yapıldı.

İsrail'in soykırım saldırıları altındaki Gazze'de gönüllü olarak çalışan 99 Amerika Birleşik Devletleri (ABD) vatandaşı sağlık emekçisi, ABD Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e seslenen bir açık mektup kaleme aldı.

İmzası bulunan 99 doktorun Gazze'nin hastane ve sağlık merkezlerinde gönüllü olarak 254 hafta geçirdiği kaydedilen mektupta, 99 doktorun edindiği deneyim, gözlem ve eldeki delillerden yola çıkılarak, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de katledilen insan sayısının düşünüldüğünden çok daha fazla, 118 bin 908'i aşkın (Gazze nüfusunun yüzde 5.4'ü) olabileceği kaydedildi.

ABD hükümetinin daha kötü bir felaket yaşanmadan duruma müdahale etmesi gerektiği ifade edilen mektupta, derhal ateşkes sağlanması ve İsrail'e silah desteğinin sonlandırılması gerektiği belirtildi.

'GAZZE'DEKİ HERKES HASTA, YARALI YA DA HER İKİSİ BİRDEN'
"Çok küçük bir grup haricinde Gazze'de herkes hasta, yaralı ya da her ikisi birden. Bu durum bütün yardım çalışanlarını, uluslararası gönüllüleri ve muhtemelen İsrailli esirleri de kapsıyor" denilen mektupta, Gazze'de hastaların, sağlık emekçilerinin ve herkesin, özellikle de çocukların, hayatlarını tehdit edecek ölçüde açlıkla yüz yüze olduğu kaydedildi.

Ameliyat edilmesi gereken çok sayıda hastanın açlık, ameliyat için gerekli koşulların eksikliği, en temel hijyen ve tıbbi malzemelerin dahi olmayışı nedeniyle ameliyatın ardından enfeksiyon kaptığı kaydedilen mektupta, açlığın hamile kadınlarda düşüklere, yeni doğan bebeklerin çok düşük kilolarda doğmasına ve annelerin bebeklerini emzirememesine de yol açtığı, bu nedenle yenidoğan bebeklerin yüksek ölüm riskiyle karşı karşıya olduğu vurgulandı. İçme suyunun olmamasının da bu ölüm riskini arttırdığı vurgulanan mektupta, çok sayıda bebeğin bu nedenlerle öldüğü aktarıldı.

'ÇOCUKLAR BİLEREK HEDEF ALINIYOR'
İsrail'in yarısı çocuklardan oluşan aç ve hasta nüfusu sürekli olarak göçe zorlamasının ve göç edilen alanlarda temiz su ve tuvalet dahi olmadığının altı çizilen mektupta, bu nedenle Gazze'de çok sayıda salgın hastalığın ortaya çıktığı kaydedildi. Salgın hastalıkların özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda çok sayıda ölüme sebep olmasının kaçınılmaz olduğu belirtilen mektupta, çocukların bütün sayılan koşullar nedeniyle bağışıklık sisteminin zayıfladığı ve aşılarını da olamadıklarına dikkat çekildi. Bu nedenle binlerce insanın çoktan ölmüş olabileceği kaydedilen mektupta, on binlerce insanın da kışın gelmesiyle öleceğini, bunların çoğunun küçük çocuklar olacağı ifade edildi.

Çocukların İsrail askerleri tarafından bilerek hedef alındığı ve neredeyse her gün başlarında ya da göğüslerinde kurşun delikleriyle çocukların hastanelere getirildiği aktarılan mektupta, bu kadar çok çocuğun silahla vurulmasının "kazara" olamayacağının altı çizildi.

'BİNE YAKIN FİLİSTİNLİ SAĞLIK EMEKÇİSİ KATLEDİLDİ'
Gazze'deki sağlık ortamına dair pek çok bilginin paylaşıldığı mektupta ilaç, tıbbi malzeme ve gıda yetersizliği, elektrik ve suyun olmayışının pek çok hastalıkta etkin rol oynadığı dile getirildi ve İsrail'in Gazze'nin sağlık altyapısının yarısından fazlasını yok ettiği, bine yakın Filistinli sağlık emekçisini katlettiği aktarıldı.

Gazze'deki her hastanenin yerinden edilen Filistinliler ve hastalarla dolup taştığı dile getirilen mektupta, İsrail'in sistematik ve bilinçli bir şekilde Gazze'deki sağlık sistemini hedef aldığı ve Gazze'deki sağlık emekçilerinin İsrail tarafından kaçırıldığı, işkence gördüğü, kaybedildiği ve katledildiği anlatıldı.