20 Eylül 2024 Cuma

Gözaltı ve tutuklamalara 'Kürtçe halaylı' tepki

Urfa ve ilçelerinde, Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekenlerin tutuklanması halay çekilerek protesto edildi. İl Eşbaşkanı Karakeçili, "Halay çekmek suç değil ama buna dönük her girişim suç ve ırkçılıktır" dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Karaköprü İlçe Örgütü, son günlerde Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekildiği gerekçesiyle yapılan gözaltı ve tutuklamalara halay çekerek tepki gösterdi. Parti binasının yanında bulunan boş bir alanda gerçekleştirilen protesto eylemine, DEM Parti Hukuk Komisyonu Eş Sözcüsü Sevda Çelik Özbingöl, DEM Parti Urfa İl Eşbaşkanları Sema Aişeoğlu ve Bekir Karakeçili de katıldı.

Söylenen Kürtçe şarkılar eşliğinde çekilen halayların ardından açıklama yapan İl Eşbaşkanı Karakeçili, Kürtlerin ulusal kıyafet ve halaylarına dönük düşmanlık halinin normalleştirilmek istediğini vurguladı. İktidarı uyaran Karakeçili, "Kürtlere dönük nefret ve ırkçılık suçu işlemekten vazgeçin. Kürtlerin gündelik yaşam kıyafetleri suç değildir, halay çekmeleri suç değildir, zafer işareti suç değildir. Ama bunlara dönük her girişim suçtur, aleni ırkçılıktır. 12 Eylül faşizmi ile özdeşleşen ve Esat Oktay'ı örnek alan siyasi akla karşı boyun eğmeyeceğiz, değerlerimize, demokrasiye ve özgürlüğe en güçlü biçimde sahip çıkmaya devam edeceğiz" dedi.

Açıklama alkışlar eşliğinde atılan "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganıyla son buldu.

7 İLÇEDE AÇIKLAMA VE TEPKİ
Urfa'nın Suruç, Halfeti, Hilvan, Ceylanpınar, Viranşehir, Bozova ve Birecik ilçelerinde de Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çekildi.