21 Eylül 2024 Cumartesi

Grevin 17. günü: Sputnik'i boykot edin, işe alım teklifini reddedin

Sputnik grevinin 17. gününde ETHA'ya konuşan Söyler ve Erdğan, Sputnik'in grev kırıcılığı için işe alım çağrısı yaptığı gazetecileri reddetmesi, meslek büyüklerinin ise canlı yayına katılmayarak boykot etmesi çağrıyı yaptı.

Sendika düşmanı Sputnik Türkiye İrtibat Bürosu grevi sürüyor. Ekonomik krizin derinleştiği günlerde açlık ve sefalet ücretinin dayatıldığı Sputnik'te, sistemik mobbing ve baskıya uğrayan basın emekçileri sömürüye dur demek için örgütlenmeyi seçti ve Türkiye Gazeteciler Sendikasına (TGS) üye oldu. Gazetecilerin yaşam koşullarının biraz daha iyileştirilmesini isteyen TGS'nin ve basın emekçilerinin tüm iyi niyetli yaklaşımlarına rağmen 24 gazeteci işten çıkarıldı.

BİR DAİREYE 600 BİN KİRA ÖDÜYOR
Rus devlet medyası Sputnik Türkiye'nin İstanbul ofisi Şişli'deki Süzer Plaza'da. Sputnik, aylık 600 bin lira kira ödüyor. Basın emekçilerinin maaşı plazadaki lokantada yemek yemeye yetmiyor, arabası olan gazeteciler arabalarını otoparka bırakamıyor çünkü ücretini ödeyemiyor. Aylık bir daireye yalnızca kira ücreti 600 bin lira ödeyen Sputnik, gazetecilerin istediği yüzde 45'lik zammı reddetti. Haklarını aramak için sendikalı olan basın emekçilerini ise klasik yöntem "küçülmeye gidiyoruz" bahanesiyle işten attı.

GREV 17. GÜNÜNDE
17 Ağustos'ta yapılan açıklamayla Sputnik çalışanları greve çıktı. İstanbul'daki grevin 17. gününde gazetecilerle görüştük. Moralleri oldukça yerinde olan basın emekçileri, kazanacaklarının altını çiziyor. Bu süreçte gördükleri dayanışmanın oldukça önemli olduğuna dikkat çeken gazeteciler, kimi meslektaşlarının da grev kırıcılığı yaptığına dikkat çekerek bundan vazgeçmeye çağırıyor.  

'GEÇMİŞ YILLARDA ASGARİ ÜCRETİN 3 KATI MAAŞ ALINIYORDU'
Grev alanında sohbet ettiğimiz rejide çalışan Sefa Söyler, Sputnik'te iki dönem çalıştı. Sektör değerlendirildiğinde Sputnik koşullarının oldukça iyi olduğuna dikkat çeken Söyler, "İlk olarak 2011-2015 yıllarında çalıştım. Ücretler çok iyiydi. Şu örnekle açıklayım, o dönem alınan maaş asgari ücretin üç katıydı. Ayrıca yan haklarımız vardı, çalışanlar servisle alınıp, bırakılıyordu" dedi.

'YAN HAKLARIMIZ ELİMİZDEN ALINDI'
İlerleyen süreçte hem Türk hem de Rus yöneticilerin politikaları nedeniyle çalışma koşullarının gittikçe kötüleştiğini, maaşların geriye çekildiğini söyleyen Söyler, "Yan haklarımız elimizden alındı. Bir gün Türk bir yönetici maaşları yanlışlıkla çalışanlara yolladı. Herkes o zaman maaşlardaki adaletsizliği gördü. Bunun yanında mobbing ve baskılar da sürüyordu. Bir yıl önce arkadaşlarımız örgütlenmeye karar verip TGS'ye başvurdu. Yeterli çoğunluğu aldılar. İşverenle ona yakın görüşme oldu. TİS yapıldı. Başlangıçtı yüzde 45 oranında zam istedik. Yüzde 37'ye çekildi, kaybettiğimiz yan hakları istedik" dedi.

'MAAŞIMIZ ASGARİ ÜCRETİN BİR BUÇUK KATIYDI'
Hemen önünde oturduğumuz plazayı işaret eden Söyler, "Yemek ücretlerimiz buranın lokantasında yemek yememize yetmiyor. Otopark ücretlerine paramız yetmiyor. Zam talebinde bulunduğumuz dönem maaşımız asgari ücretin bir buçuk katıydı" ifadelerini kullandı.

'İKİ SAAT İÇİNDE İŞTEN ÇIKARDILAR'
Görüşmeler sürerken her şeyin normal yürüdüğünü ve TİS imzalanacak diye beklediklerini belirten Söyler, sonrasını şöyle aktardı: "İki saat içinde insanları tek tek ofise çekerek işten çıkardılar. Büyük bir şok oldu. Grev kararı almıştık ama uygulamaya koymadan işten çıkarmalar başladı. İyi niyet göstererek işverenin teklifini görmek için birkaç gün daha bekleme kararı almıştık. 6 gün sonunda olumlu cevap alamadık ve işten çıkarmalar da olduğu için grev kararı aldık."

Sputnik Türkiye'nin web tarafından çalışan kurgu ve montajıyla ilgilenen Minür Sarp Erdoğan da 8 ay çalıştı. Sendikalı 24 kişinin işten atıldığını belirten Erdoğan, "Belli başlı kişiler kaldı. Nitelik oldukça düştü" ifadelerini kullandı.

GREV TV KANALINI AÇTILAR
Basın emekçileri bu süreçte Grev Tv kanalını açarak hem kendi seslerini hem de direnişteki, grevdeki işçilerin seslerini duyuruyor. Meslek büyüklerinden destek beklediklerini belirten Erdoğan, gerek sosyal medyadan gerekse de grev alanında dayanışma ziyaretlerinin önemine dikkat çekti.

'MESLEKTAŞLARIMIZ İŞE ALIM ÇAĞRISINI REDDETSİN'
Ardından söz alan Söyler de şu çağrıyı yaptı: "İşveren bizi çıkardıktan sonra işleri devam ettirebilmek için gizli işe alım görüşmeleri yaptığını biliyoruz. Meslektaşlarımızdan ricamız Sputnik'ten işe alım çağrısı olursa reddetmeleri. Meslek büyüklerimizin de Sputnik canlı yayına katılmayarak boykot etmesi."

Her gün 10.00-17.00 saatlerinde Süzer Plaza önünde olan basın emekçileri, Grev Tv'ye abone olarak direnişçilerin sesinin duyurulması çağrısı da yapıyor.