4 Ekim 2024 Cuma

Hamaney: Gerekirse tekrar vuracağız

İran'ın dini lideri Ali Hamaney, 5 yıl sonra ilk kez Cuma hutbesini vererek, Filistin direnişinin Aksa Tufanı hamlesi ve İran'ın İsrail'e dönük füze saldırısının meşruluğunu savundu. Hamaney, "En hafif cevabı verdik, gerekirse tekrar vuracağız" dedi.

İran İslam Cumhuriyeti'nin dini lideri Ali Hamaney, yaklaşık 5 yıl aradan sonra ilk kez Cuma hutbesi verdi. Ülkenin başkenti Tahran'da bulunan Büyük Musalla Camii'nde kılınacak cuma namazı öncesi konuşan Hamaney'i, Hamaney ve Nasrallah'ın fotoğraflarının, Filistin, İran ve Hizbullah bayraklarının asıldığı caminin önünde toplanan yüz binlerce kişi dinledi.

Hamaney'in Cuma hutbesi öncesi yüz binlerce kişi cami önünde yan yana gelerek Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta, İsrail'in hava saldırısında öldürülen Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ı andı. 

Hamaney'in kürsüdeki konuşması sırasında elinde keleş namlusu tuttuğu görüldü.

"İslam dünyasının ortak düşmana karşı birlik olarak kendini savunması" gerektiğini ifade eden Hamaney, "Filistin halkının kendini savunma, işgal güçlerine karşı durma hakkı vardır. Topraklarını savunduğu için Filistin halkını suçlayabilecek tek bir mahkeme veya uluslararası kuruluş yoktur" ifadelerini kullandı.

Hamaney, Filistinli direniş örgütlerinin 7 Ekim 2023'te gerçekleştirdiği Aksa Tufanı hamlesi ve İran'ın 1 Ekim 2024'te gerçekleştirdiği füze saldırısının yasal ve meşru olduğunu belirten Hamaney, "Her ülke ve her halkın nihai tiranlığa karşı kendini savunma hakkı vardır" dedi.

İsrail tarafından uygulanan politikaların Müslümanlar arasında bölünmeye yol açmayı hedeflediğini vurgulayan Hamaney, "Filistin, Lübnan, Mısır ve Irak halkının düşmanları aynıdır. Yemen ve Suriye halkının düşmanları aynıdır" dedi. "Düşman bir" diyen Hamaney, birlik olma çağrısı yaptı.

Hamaney, "Görevlerimizi yerine getirirken acele de etmeyeceğiz, tereddüt de etmeyeceğiz. En hafif cevabı verdik, gerekirse tekrar vuracağız" dedi.