30 Eylül 2024 Pazartesi

Hasta tutsak Ekim Polat için çağrı

Hasta tutsak Ekim Polat için düzenlenen 545. F Oturmasında, Polat'ın artan işkence, tehdit ve baskılar nedeniyle açlık grevinde olduğuna dikkat çekildi. Polat'ın tedavisinin önündeki engellerin derhal kaldırılması istendi. 

545. F Oturmasında, Denizli T Tipi Hapishanesinde bulunan hasta tutsak Ekim Polat'ın durumu kamuoyuyla paylaşıldı. "Tedavi haktır engellenemez" ve "Hasta mahpus Ekim Polat serbest bırakılsın" yazılı pankartların açıldığı eylemde hasta tutsakların fotoğrafları da taşındı. 

'ÇIPLAK ARAMA DAYATILDI'
Kalp ritm bozukluğu, koah, kemik erimesi, akromegali ve hipofiz hormon dengesizliği hastalığı bulunan Polat'ın tedavi hakkının önündeki engellerin kaldırılması talebiyle 34 gündür açlık grevi direnişinde olduğu hatırlatılan açıklamada, "Gönderdiği mektuplarda Ekim Polat; Hapishanede ağır baskılara maruz bırakıldığını, sürekli kullanması gerekli ilaçların dahi düzenli olarak verilmediğini, tedavisinin engellendiğini, hastaneye sevk durumunda; ring aracı ile sevk, kelepçeli muayene ve çıplak arama dayatıldığını ve bu uygulamaları kabul etmediği için baskı ve kötü muameleye maruz bırakıldığını belirtmektedir" denildi.

'GÜN BE GÜN ÖLÜME SÜRÜKLENİYOR'
Denizli T tipi hapishanesi savcısına, kendisine yapılan işkenceleri anlattığı için, hücrede gardiyanların saldırısına maruz kaldığını belirten Ekim Polat'ın, Silivri Hapishanesindeyken Çapa Tıp Fakültesine sevk edildiğini, doktorun hastaneye yatışını yapmak istediğini, fakat jandarmanın, personel yetersizliğini bahane ederek hastanede yatışını engellediğini, hastane yerine başka hapishaneye sevk edildiğini, 2 yılı yakın bir süredir Denizli T Tipi Hapishanesinde tutulduğunu ve buraya geldiği ilk gün yanında getirdiği kalp ilacı gibi önemli ilaçlarının çöpe atıldığını, akromegali hastalığından kaynaklı beyninde oluşan tümörün tüm organlarına zarar verdiğini, 3 ay gibi bir süre içinde beynindeki tümörün cerrahi bir operasyon ile alınması gerektiğini, ancak halen bu operasyonun yapılmadığını, hastaneye sevk yapılsa bile tedavi ve tetkikler yapılmadan geri getirilerek tedavisinin engellenmeye devam edildiğini, bu konuda özellikle 1. Müdür'ün sorun yarattığını, hastalığı nedeniyle el ayak yüz ve iç organlarında gelişen aşırı büyümenin yaşamını tehdit eder seviyeye geldiğini, acilen yapılması gereken tetkik ve cerrahi operasyonların keyfi nedenlerle ertelenmesinin kendisini gün be gün ölüme sürüklediğini, ifade ettiği aktarılan açıklama, şöyle devam etti:

'İŞKENCE, TEHDİT VE BASKILARIN ARTMASI NEDENİYLE AÇLIK GREVİNDE'
"Annesinin anlatımına göre ise; Ekim Polat, tutuklu bulunduğu 5 yılı aşkın süre içinde 4 ayrı hapishaneye sürgün sevk edildi. Bu süre zarfında sağlığı bozuldu, tedavisi engellendi ve kullanması zorunlu olan ilaçları verilmedi. Her sevk edildiği hapishanede özellikle karşıt görüşlü mahpusların yanlarına verildi, ölüm tehditleri aldı ve can güvenliğinin sağlanması için açlık grevleri yaptı. Hastane, revir ve ilaçlarının temini hep sorun olmaya devam etti. Şimdi de halen bulunduğu Denizli T tipi Hapishanesinde; aynı tecrit uygulaması, tedavi ve sağlığa erişim hakkı ihlalleri yanı sıra işkence, tehdit ve baskıların artması nedeniyle açlık grevine başladı.

'SAVCILIK KARARI BEKLENİYOR'
Ekim Polat'ın talebi ameliyat olabileceği Pamukkale Üniversitesi Hastanesi'ne sevkinin yapılarak tedavisinin gecikmeksizin gerçekleştirilmesi. Avukatı tarafından bu talep infaz savcılığına da iletildi ve savcılığın kararı bekleniyor."

Eylem, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Ekim Polat serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez" sloganlarıyla sona erdi.