22 Eylül 2024 Pazar

Hasta tutsak Hakan Erbilek serbest bırakılsın

İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsaklar için bu haftaki F oturmasını Hakan Erbilek için gerçekleştirdi. Erblek'in durumuna dikkat çekilen açıklamada, Erbilek'in serbest bırakılması istendi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'nun Galatasaray Meydanı'nda düzenleyeceği 346. F oturması polisin engellemesi üzerine İHD önünde gerçekleştirildi. Bu hafta hasta tutuklu Hakan Erbilek'in durumuna dikkat çekildi.
 
"Hasta hahpuslar serbest bırakılsın" pankartının açıldığı eylemde sık sık "İnsan haklarıyla insandır", "Hakan Erbilek serbest bırakılsın" sloganlarının atıldığı eylemde basın açıklamasını okuyan İHD Hapishane Komisyonu Üyesi Hatice Onaran, mahpusların hapishanelerde ilaçların erişiminin çok zor olduğunu söyledi. Onaran, "Erbilek 1999 doğumlu. Doğum yeri olan Muş'ta, 3 Aralık 2017'de içinde olduğu bir kavga sırasında şah damarı kesilir. Acil ve ilk müdahalelerin yapıldığı Muş Hastanesi'nden gerekli ve yeterli yoğun bakım ünitesi olmadığı için Elazığ Medikal Hastanesi'ne sevk edilir. 6 Aralık 2017'den 19 Şubat 2018 tarihine kadar bu hastanede yatırılarak birçok ameliyat ve tedavi uygulanır. Artık yatalak bir hasta olduğu ve evde bakılabileceği söylenerek taburcu edilir" dedi.
 
ELLERİNİ KONTROL EDEMİYOR
 
11 Ekim 2018'de başka bir davadan gittiği mahkeme tarafından tutuklanarak Muş Hapishanesi'ne götürülen Hakan Erbilek'in, üç gün sonra fenalaşarak hastaneye kaldırıldığını aktaran Onaran, "2-3 gün tedavi edilerek tekrar hapishaneye gönderilir. 25 Ekim günü ziyaretine giden ailesi, bir gün önce İstanbul/Metris R Tipi Hapishanesi'ne sevk edildiğini öğrenir. 31 Ekim 2018 tarihinde dernek şubemize yapılan başvuruda hem ailenin anlattıkları hem de gösterdikleri belgelerden duyduğumuz endişe nedeniyle şube başkanımız Avukat Gülseren Yoleri bir gün sonra hapishaneye giderek mahpusla görüşmüştür. Görüşme sonrası komisyona gönderdiği bilgileri sizlerle paylaşıyoruz" diyerek şunları aktardı:
"Görüş yerine tekerlekli sandalye ile getirildi. Trakeostami yapılmış, halen nefes borusuna açılmış olan delikten nefes alabiliyor. Konuşamıyor hatta hiç sesi çıkmıyor, yaklaşık 20 dakikalık görüşmede konuşmak için kendini çok zorladı ancak iki cümlesini anlayabildim; (Babam gelsin ve ayakkabım yok.) trakeostomi yapılmış, halen nefes borusuna acilmiş olan delikten nefes alabiliyor. BuIunduğu odada kaç kişi var, hasta bakıcılar iyi davranıyor mu, yemekler nasıl gibi sorularım karşısında kafasını göstererek hatırlamadığını ima etti. Aklının gelip gittiğini anlatmaya çalıştı. Her iki eli dahil vücudunu kontrol edemiyor. Yemek, tuvalet, beden temizliği gibi her türlü ihtiyacı için başkalarına gereksinimi var. Moral olarak çökkün, çaresizlik hissiyatı içinde olduğunu gördüm."
 
Biz insan hakları savunucuları olarak diyoruz ki; Erbilek'in %99 engelli raporu bulunduğunu hatırlatan Onaran sözlerine şu şekilde devam etti: "İnfazın ertelenmesi için ATK'ya gönderilmiş olsa bile 2-3 aydan önce raporun çıkmayacağı dikkate alınmalıdır. Özenli ve sağlığa uygun bir bakım sağlanmazsa çok ciddi ve yaşamsal sorunların olacağı tehlikesine karşı biran evvel serbest bırakılmalıdır."