20 Eylül 2024 Cuma

Hatimoğulları: Bıçak kemiği kesti

"Ekmek ve Adalet" kampanyası kapsamında Batman'da emekçilerle bir araya gelen DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, "İşsizlik, yoksulluk, açlık, hayat pahalılığı o kadar derinleşti ki bıçak kemiğe dayandı sözü kafi gelmez. Bıçak, şu anda kemiği kesmiş ve iliklerimize kadar bu yoksulluğu hissediyoruz" dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, "Ekmek ve Adalet" kampanyası kapsamında Batman'da işçileri ziyaret etti. Türkiye Petrol Kimya Lastik İşçileri Sendikası (Petrol-İş) Batman Şubesi'nde gerçekleşen buluşmaya, DEM Parti Milletvekilleri Mehmet Rüştü Tiryaki, Zeynep Oduncu, Batman Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Sönük, TJA aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi ile Batman Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri de katıldı. 
 
Hatimoğulları ve beraberindeki heyet, "Berxwedan xweş doze" şarkısı ile "Direne direne kazanacağız", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları ve zılgıtlar eşliğinde karşılandı. Saygı duruşunun ardından söz alan DEM Parti Batman İl Eşbaşkanları, gerçekleştirdikleri toplantılarda işçilerin talep ve önerilerini aldıklarını söyledi.

'EMEĞİN MÜCADELESİNİ YÜKSELTECEĞİZ'
Batman Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Sönük de, iktidarın yarattığı yoksulluk iklimine karşı emeğin mücadelesini yükselteceklerini vurguladı, dayanışma çağrısında bulundu. Kayyumun belediyelerde büyük bir tahribat yaratığını söyleyen Sönük, "Yaşamın her alanında 8 yıl içinde tahribat yaptılar. Hasankeyf'ten tutun, birçok alanda Kürt kimliğini ve dilini yok etmeye çalıştılar. İşsizlik büyük bir sıkıntı, bunun için de çalışmalarımız olacak. Kent lokantaları açtık. Belediye olarak kooperatifler kuracağız. Tekstil kooperatifleri de buna dahil. Bunun için çalışmalarımız olacak. Anadilde eğitim için de çalışmalar başladı" dedi.

'BIÇAK KEMİĞE DAYANMADI KESTİ'
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, hak arayışında olan emekçilerin kazanacağını vurgulayarak konuşmasına başladı. Petrol-İş Sendikasının Batman'da örgütlenmesinde aktif mücadele yürüten ve faili meçhul cinayetle katledilen İsa Özer, Mehmet Emin Kahraman, Habip Kılıç nezdinde devrimci demokratik, yurtsever, emek mücadelesinde ölümsüzleşenleri anan Hatimoğuları, "Ekmek ve adalet kampanyasının startını Mardin'de çiftçi kardeşlerimizle mitingde bir araya gelerek verdik. Doğubayazıt'ta sınır kapısında yaşanan hak ihlalleri, Kürt halkını ekonomik ambargo ile cezalandırmak isteyen anlayışa karşı değerli halkımızla buluştuk. Bu ülke 90'lı yılları yaşadı. Bu ülke darbeler sürecinden geçti. Bu ülke şimdi 40 yılı aşkın süredir devam eden Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözülmesinden imtina eden bir yönetim anlayışının ağır baskıcı şartlarını yaşıyor. 15 Temmuz askeri darbe girişiminden sonra Türkiye bambaşka bir iklime uyandı. Türkiye'de zamana yayılmış bir siyasi darbeyle karşı karşıyayız. Bu siyasi darbeden kadınlar, Kürtler, Aleviler etkilendi, farklı halklar ve inançlardan insanların hakları gasp edildi. Aynı zamanda bu darbede işçi ve emekçiler yoğun hak gasplarıyla karşı karşıya kaldı" dedi.

Artan yoksulluğa karşı "Bıçak kemiğe dayandı" sözünün dahi yeterli olmadığının altını çizen Hatimoğulları, "Şu anda ülkemizin içinden geçtiği ağır ekonomik kriz nedeniyle çok ağır bir yoksulluk var. Zaten her birimiz evinde, hanesinin içinde bunları yaşıyor. İnsanlar özellikle asgari ücret alanlar, emekliler, asgari ücretin altında bir ücretle çalışmak zorunda kalanlar, bugün Türkiye'de ev kirası ödeyemiyor. Bu ülkede artık işsizlik, yoksulluk, açlık, hayat pahalılığı o kadar derinleşti ki bıçak kemiğe dayandı sözü kafi gelmez. Bıçak, şu anda kemiği kesmiş ve iliklerimize kadar bu yoksulluğu hissediyoruz" dedi.

KADINLARLA BULUŞULACAK
Türkiye ve Kürdistan'da kadınlarla buluşmayı hedeflediklerini aktaran Hatimoğulları, "Özgür ve eşit yaşamda ısrarcıyız. Örgütleniyoruz" şiarıyla kadın kampanyasını eş zamanlı yürüteceklerinin bilgisini verdi. Bu buluşmalarda sadece sorunları konuşmayı değil aynı zamanda çözüm önerilerini de konuşmayı murat ettiklerini söyleyen Hatimoğulları, "Güçlü bir örgütlülükle nasıl tutum sergileyebileceğimizi açığa çıkarmak istiyoruz. Batman'da tekstil işçiliğinin çok yoğun olduğunu biliyoruz. Tekstil iş kolunda Batman'ın teşvik aldığını biliyoruz. Bu nedenle burada bir dönem çok sayıda atölyenin, fabrikanın açıldığını da biliyoruz. Sizler buranın insanları olarak kapanan atölyeleri biliyorsunuz. Çünkü malzemelerin maliyeti o kadar yüksek ki, hepsinin birbiriyle bağlantıları var" diye konuştu.

AKP'nin tarım politikalarını eleştiren Hatimoğulları, petrol zengini Batman'daki yoksulluğa işaret etti. Maden sektöründen sonra en fazla petrol işçilerinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini söyleyen Hatimoğulları, Türkiye'de iş güvenliği ve işçi sağlığının bu bölgede kayda alınmadığını aktardı.

Batman'da fabrika kurulması gerektiğini söyleyen Hatimoğulları, tarımda da yerli tohuma dönülmesi ihtiyacına işaret etti.

'GENÇLER GÖÇ EDİYOR'
Başta Batman olmak üzere Kürdistan'ın birçok ilinden gençlerin yoğun olarak göç ettiği bilgisini veren Hatimoğulları, "En çok göç eden kesim okul bitirmiş ama burada atanmamış gençler, özellikle sağlıkçılar Almanya'ya, diğer gençlerimizin çoğu Kanada'ya yelken açmış durumdalar. Emin olun ki bizler 10-15 sene sonra hastanelerde doktor bile bulamayabiliriz. Bunu yine bu iktidar yaptı. Bu gençler neden gidiyor? 1980 askeri darbesinde çok ciddi siyasi göç olmuştu. Almanya başta olmak üzere Avrupa'ya ama şimdi yaşanan göç onu bile katlayacak düzeyde. Bu göçün iki nedeni var. Gençler işsiz ve yoksul. İkinci nedeni ise gençler mutsuz" diye ekledi.

Asgari ücretin 32 bin 500 TL'ye çıkarılmasını savunduklarını söyleyen Hatimoğulları'nın konuşmasının ardından işçiler söz aldı, sorunlarını ve taleplerini dile getirdi.

HATİMOĞULLARI FİLİZ TAŞKESEN'İ ZİYARET ETTİ
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, "Ekmek ve Adalet" kampanyası kapsamında gittiği Batman'da, Kürtçe şarkı eşliğinde çektikleri halay gerekçesiyle 3 çocuğu tutuklanan ve kendisine de ev hapis verilen Filiz Taşkesen'i ziyaret etti. Ziyarette konuşan Taşkesen, kendilerine yönelik kararın ülkedeki hukuksuzluğun geldiği boyutu gösterdiğini söyledi.

Hatimoğulları ise yaşananlara tepki göstererek, "Gösterilen gerekçe Kürtçe şarkı eşliğinde halay çekmek. Eş zamanlı bir operasyon var. Bunlar Türkiye'yi 90'lı yıllara götüren uygulamalardır. DEM Parti olarak her zaman yanınızdayız. Kürt halkı her yerde bu halayları çekmeye devam edecek. Çünkü bunlar Kürt halkının kültürüdür. Kürt halkına duyulan nefreti bu ailemize yansıtıyorlar. Dilimizi, kültürümüzü yasaklayan uygulamalar ve bu operasyonlar boşa çıkacak. Kızlarımız cezaevinden çıkacak" dedi.