22 Eylül 2024 Pazar

Hayvana yönelik şiddet uygulayanlara göstermelik ceza

Küçükçekmece Adliyesinde bugün hayvana yönelik şiddete ilişkin iki ayrı dava görüldü. İki davada da göstermelik karar çıktı. Badem isimli köpeğe cinsel istismarda bulunan Ahmet Aybar'a 2 yıl 2 ay hapis cezası ve 8 bin lira para cezası verilirken; Eros isimli kediyi işkenceyle katleden İbrahim Keloğlan'a 2 yıl 6 ay ceza verirken, tedbir kararı olarak sadece yurt dışı yasağı verdi. 

Badem isimli köpeğe cinsel istismarda bulunan Ahmet Aybar ve Eros isimli kediyi işkenceyle katleden İbrahim Keloğlan'ın yargılandığı dava İstanbul Küçükçekmece Adliyesinde görüldü. 

HAYVANA YÖNELİK İSTİSMAR SUÇUNA GÖSTERMELİK CEZA
Hayvan hakları savunucularının akın ettiği adliyede, iki aydı hayvana yönelik şiddet davası görüldü. Badem isimli köpeğe cinsel istismarda bulunan Ahmet Aybar'a 2 yıl 2 ay hapis cezası ve 8 bin lira para cezası verildi. Hayvan hakları savunucuları üç yılın altında kalan cezaların yatarı olmamasından dolayı karara tepki gösterdi. 

KAÇAN KEDİYİ YAKALAYARAK İŞKENCEYLE KATLETTİ
1 Ocak sabaha karşı apartmanın asansöründe Eros isimli kediye işkence eden, kaçan kediyi kovalayarak yakalayan ve işkenceyle katleden İbrahim Keloğlan'ın duruşması ise 16. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Katliam anına ilişikn kamera kayıtlarının ardından gözaltına alınarak tutuklanan Keloğlan, şubat ayında görülen davanın ilk duruşmasında iyi hal indirimi ile tahliye edilmişti. Keloğlan'ın tutuklanması talebiyle ülkenin birçok noktasından hayvan hakkı savunucuları sabahın erken saatlerinde Küçükçekmece adliyesine aktı. 

Sosyal meydada #ErosSahipsizDeğil tagı ile eylem başlatıldı. Söz konusu slogan adliyede de sık sık yankılandı. 

Yaşam İçin Yasa sosyal medya hesabından yapılan paylaşımlara göre duruşma salonu küçük ve kalabalık olduğu için başka salona geçilme kararı verildi. Ancak değişen duruşma salonuna halk alınmazken salonun yarısı neredeyse boş bırakıldı. Öte yandan güvenlik sık sık avukatların geçişini engellemeye çalıştı. 

MAHKEME KATILMA TALEPLERİNİ REDDETTİ
Mahkeme baroların ve siyasi partilerin davaya katılma taleplerini "suçtan zarar görmediği" gerekçesiyle reddederken, savcı Tarım ve Orman Bakanlığı'nın katılma talebinin kabul edilmesini istedi. 

SANIK AVUKATI: BENİM DE KEDİM VAR SANIK CEZASINI ÇEKTİ
Kediyi katleden İbrahim Keloğlan'ın avukatının, "Sosyal medyada tek yönlü bakılıyor. Ben de bir kedi sahibiyim, müvekkilim halk nezdinde zaten cezasını çekmiştir" demesi üzerine müşteki vekilleri tepki gösterdi. 

KELOĞLAN: HAYVANLARI BESLEMEK TERAPİ GİBİ GELDİU
Keoğlan da aynı savunmaya sığınarak "Sanık İbrahim K. "Benim de kedim var, görüntüleri sunmuştuk" dedi. Hakim ise "Flash disk sunacaktınız, bana ulaşmadı" diye yanıt verdi. Sanık, "Ben suç makinası değilim, yaşadığım bir anlık çöküşten öfke ve cinnet anıyla kendimi kaybettim, hayatım boyunca unutamayacağım bir hata yapıp, kilolarca mama alıp kedi köpekleri beslemek bana terapi gibi geldi" sözleriyle kendini savunmaya çalıştı.

HAVYAN BARINAĞINA BAĞIŞTA BULUNMUŞ
Hakimin "Olaydan önce mi sonra mı" diye sorması üzerine sanık "Olaydan sonra" dedi ve devam etti: "Hayvan barınağına bağışta bulundum, elimden geldiğince bunları yapacağıma, psikolojik destek göreceğime söz veriyorum. Bazı kişiler iftira atıyor."

'EVLİ OLANLAR KADINLARI KATLEDİYOR'
Keloğlan'ın avukatı müvekkilinin çocuğunun olmayacağını öğrenince psikolojik olarak çöktüğünü ve o yüzden kediyi işkenceyle katlettiğini öne sürerek durumu  meşrulaştırmaya çalıştı. Bunun üzerine site avukatı, "Çocuk sahibi olanlar çocuk katili olabiliyor; evli olanlar kadın cinayeti işleyebiliyor; o yüzden sanığın 'Kedim var, kedileri severim, o an psikolojim bozuktu' savunmasına itibar edilmemeli. Baroların katılma talebi kabul edilmelidir, dosya dışında binlerce vatandaş dosyayı takip ediyor. İlk derece mahkemesi kararı kamuoyunda kin ve tahrike sebep olmuştur. Sanık üst dereceden yargılanmalı, tutuklu yargılanmalı" dedi.

'ÇOCUK ÖLDÜRÜP ÇOCUK OKUTTUM DESEYDİ DİKKATE ALACAK MIYDIK'
Öte yandan müşteki vekilleri de, "Sanık çocuk öldürüp sonrasında da çocuk okuttum deseydi dikkate alacak mıydık? Sanık madem pişmandı neden kendisi teslim olmadı? Sanığın iddiaları samimi ve gerçek değildir, tutuklu yargılanmasını talep ediyoruz" dedi.

Sanık son söz olarak, "Hatamı kabul ediyorum, benim iyi yanlarım neden görülmüyor bilmiyorum" dedi.

SAVCI ÜST SINIRDAN CEZA İLE TUTUKLANMASINI İSTEDİ
Mütalaasını veren savcı, "Sanık, kediyi kaçmasına rağmen ısrarla takip etmiş, merhametsiz ve acımasız bir şekilde canavarca hisle öldürmüştür. Tüm deliller doğrultusunda sanık hakkında üst sınırdan ceza verilmesini ve tutuklanmasını talep ediyorum."

Aranın ardından hakim, 2 yıl 6 ay ceza verirken, tedbir kararı olarak sadece yurt dışı yasağı verdi.