22 Eylül 2024 Pazar

HDP İzmir Milletvekili Çepni: Nükleer santral için ÇED raporu hazırlandı mı?

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Sinop İnceburun'da yapımına başlanan nükleer santral için 65 bin ağacın kesildiğini belirterek, Enerji Bakanı'na "Nükleer santral için ÇED raporu hazırlandı mı?" diye sordu.
HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Sinop Nükleer Güç Santrali için Sinop/İnceburun Yarımadasında yapılan ağaç katliamını bir soru önergesi ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in gündemine taşıdı.
 
Söz konusu santral nedeniyle tarihi, turistik ve doğal bir alanın tahrip edildiğine dikkat çeken Çepni, şimdiden 65 bin ağacın kesildiğini belirtti.
 
Nükleer güç santrallerinin ekolojik zararlarının yüksek olduğunu belirten Çepni, "Nükleer güç santralleri,  kurulumu uzun süren ve yüksek maliyetli tesislerdir. Toplumsal yarardan çok toplumsal risk oluşturmakta, doğal yaşam alanlarını tehlikeye atmakta ve ciddi ekolojik zararlara neden olmaktadır" diye belirtti.
 
Murat Çepni, Ukrayna/Çernobil ve Japonya/Fukuşima da yaşanan nükleer kazaların mimarları olan şirketlerin Türkiye'de de nükleer santral yapmaya talip olduğunu hatırlattı, "Büyük çevresel felaketlerin yaşandığı ve çevresel endişelerin arttığı günümüzde, doğal kaynakların ve ormanların korunması da büyük önem taşımaktadır" dedi.
 
 Bakanlığa tahsis edilen alanda bugüne kadar ne kadar ağaç kesildiğini soran HDP milletvekili Murat Çepni, "Kesilen ağaçların yeri, sayısı, kesilecek olan alanın büyüklüğü, bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? Ağaç kesimi ile ormana, toprağa, doğal hayata ve çevreye verilen zarar nasıl telafi edilecektir?" diye sordu.
 
HDP İzmir Milletvekili Murat Çephi, şu sorulara da yanıt verilmesini istedi:
 
"9 Ocak 1984 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan ve taraf olunan 'Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarının Korunması Sözleşmesi'ne göre; oldukça önemli ve korunması gereken biyolojik çeşitliliğe, bitki örtüsüne ve ağaç türlerine sahip olan Sinop /İnceburun Yarımadası Ormanının yok edilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz? 
 
Bir nükleer santralin ortalama ömrünün 50 yıl olduğu düşünüldüğünde, inşaat aşamasında ve işletme aşamasında binlerce yılda oluşan doğal hayata, ormanlara ve biyolojik çeşitliliğe verdiği zarara değdiğini düşünüyor musunuz? 
 
Kurulacak olan nükleer güç santrali için ÇED raporu hazırlanmış mıdır? Hazırlandı ise ne zaman kamuoyu ile paylaşmayı düşünüyor musunuz?
 
Sinop halkından, nükleer santral için görüş alınmış mıdır? 
 
Nükleer santralin halkın sağlığı üzerinde öldürücü etkilerinin engellenmesi için ne gibi önlemler alınacaktır?"