22 Eylül 2024 Pazar

HDP: Kobanê'ye dönük saldırılar savaş ısrarıdır

1 Kasın Kobanê Günü nedeniyle yazılı açıklama yapan HDP, "Fırat'ın doğusunu hedef alanlar, Suriye'de iç savaş günlerinin geride bırakılmasını değil, çatışmanın ve savaşın sürdürülmesinin adımlarını atmaktadır" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), 1 Kasım Dünya Kobanê günü nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Yüzbinlerce insanın hayatını kaybettiği, milyonlarcasının yerinden yurdundan edildiği Suriye iç savaşı, 2011 yılından bugüne büyük bir toplumsal yıkıma sebep oldu. Kendi halklarının celladı olan totaliter rejimler; korku ve terörle büyük kıyımlar yapan El-Kaide türevi IŞİD, El Nusra, Ahrar uş-Şam gibi çeteler; emperyal hevesler peşinde koşan bölge ülkeleri ve küresel güçlerin paylaşım savaşı verdiği topraklar"ın tarihsel direnişlerin de coğrafyası olduğu belirtildi.
 
IŞİD DİRENİŞE ÇARPTI
 
IŞİD, on binlerce insanın hayatına mal olan saldırılarının Kürt halkı olmak üzere bölge halklarının büyük direnişine çarptığının vurgulandığı açıklamada, "IŞİD'in tank, top ve ağır silahlarına karşı Kobanê'de topraklarını ve yurtlarını savunanlar tarafından ortaya konulan büyük direniş, Ortadoğu halklarına umut oldu" diye ifade edildi.
 
"Kobanê düştü düşecek" diye heveslenenlere de gereken cevabın verildiğinin belirtildiği açıklamada, "Kadınların özgürlük ve eşitlik mücadeleleri bütün dünya kadınlarına örnek oldu. Özgür, eşit ve ortak bir yaşamın sembol kenti olan Kobanê, enternasyonal dayanışmanın ve direnişin de ortak ruhu oldu" diye kaydedildi.
 
KOBANÊ'YE DÖNÜK SALDIRILAR KABUL EDİLEMEZ
 
Kobanê'ye dönük yeniden başlayan saldırılara karşı halkların kararlılıkla direnmeye devam edileceğinin belirtildiği açıklamada, "Kobanê'den veya Suriye'nin kuzeyinden Türkiye'ye dönük herhangi bir saldırganlık ve taciz asla söz konusu değildir. Buna rağmen o coğrafyayı başta Kürt halkı olmak üzere bölge halkları için kendi kendilerini yönetemeyecekleri bir duruma getirme çabaları asla kabul edilemez" diye belirtildi.
 
Açıklamanın devamında şöyle denildi: "Suriye halklarının hiçbir farklılığı dışlamadan, barışa ve huzura, demokratik yeniden inşaya ihtiyacı vardır. Yeni dönemin, bütün tarafların yer aldığı bir zeminde müzakerelerle şekillenmesi, silahlı değil siyasi ve diplomatik çözümün gündeme damgasını varması şarttır. Fırat'ın doğusunu hedef alanlar, Suriye'de iç savaş günlerinin geride bırakılmasını değil, çatışmanın ve savaşın sürdürülmesinin adımlarını atmaktadır."