5 Ekim 2024 Cumartesi

HDP Milletvekili Gülüm, Adalet Bakanı'na çıplak arama ve işkenceyi sordu

HDP Milletvekili Gülüm, Adalet Bakanı Gül'e, Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde bulunan Ahmet Sürme'ye uygulanan çıplak arama ve işkenceyi sordu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Züleyha Gülüm, Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde bulunan Ahmet Sürme'ye uygulanan çıplak arama ve işkenceye ilişkin Meclis'e soru önergesi verdi. 

HDP Milletvekili Gülüm'ün, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle sorduğu sorular şöyle: 

"Ahmet Sürme'ye karşı çıplak arama dayatan ve işkence uygulayan  Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishane yönetimi hakkında açılmış bir soruşturma mevcut mudur? Mevcut değilse Bakanlığınızca bir soruşturma açılacak mıdır?
Ahmet Sürme'ye karşı TCK Madde 94'te tanımlı işkence ve eziyet suçunu işleyen infaz koruma memurları hakkında açılmış bir soruşturma mevcut mudur? Mevcut değilse Bakanlığınızca bir soruşturma açılacak mıdır?
Ahmet Sürme'ye yönelik gerçekleştirilen çıplak arama ve zorla soyma uygulaması bir işkence ve kötü muamele biçimi olarak uluslararası hukuka, Anayasa ve yasalara aykırı değil midir?
Türkiye'deki gözaltı merkezleri ve hapishanelerde keyfi bir biçimde gerçekleştirilen çıplak arama uygulamasının dayandırıldığı mevzuatı kaldıracak mısınız?
▪ Mahpusların, ailelerinin ve avukatların iddia ve suç duyuruları esas alınarak Türkiye'de son 5 yılda işkence ve eziyet suçlamasıyla hakkında soruşturma açılmış herhangi bir infaz koruma memuru var mıdır?
Hapishanelerde artan çıplak arama, kötü muamele, işkence ve diğer hak ihlallerine yönelik Bakanlığınız tarafından etkin bir denetim mekanizması kurmayı düşünüyor musunuz?"