4 Ekim 2024 Cuma

Akarsel anıldı: Mücadelesini büyüteceğiz

Süleymaniye'de suikast sonucu katledilen akademisyen-gazeteci Nagihan Akarsel, Konya'daki mezarı başında, Diyarbakır, Van ve Ağrı'da anıldı. DEM Parti milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, "Nagihan hevali katleden zihniyet kadın düşmanı erkek egemen zihniyettir. Korksunlar çünkü mücadelesini bırakmayacağız" dedi.

Güney Kürdistan'ın Süleymaniye kentinde 4 Ekim 2022 tarihinde katledilen Jineolojî Araştırma Merkezi üyesi ve gazeteci Nagihan Akarsel, ölümünün ikinci yıldönümünde Konya'nın Cihanbeyli Gülyazı köyündeki mezarı başında, Van, Ağrı ve Diyarbakır'da anıldı.

Konya'daki mezar anmasına, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKGD), Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Siirt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, DEM Parti Ankara, Konya il eşbaşkanları, DEM Parti Konya İl Kadın Meclisi'nin yanı sıra köydeki kadınlar katıldı. Kadınlar, taşıdığı kırmızı karanfil ve güller ile "Jin, jiyan, azadî" döviziyle mezarlığı ziyaret etti.

Saygı duruşunun ardından söz alan DEM Parti milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, "Nagihan Akarsel ömrünü Kürt özgürlük mücadelesine, demokratik, kadın özgürlükçü yaşamın inşasına adamış bir yoldaşımızdır. Biz biliyoruz ki Nagihan hevali katleden zihniyet, Gülistan Tara ve Hêro Bahadin'i katleden zihniyettir. Kadın düşmanı erkek egemen zihniyettir" dedi.

'KADINLARDAN KORKSUNLAR'
Mücadeleyi daha da büyüteceklerinin sözünü veren Sarıtaş, "Canlı yayınlarda pervasızca suikast çağrıları yapan Genelkurmay İstihbarat eski Başkanı İsmail Hakkı Pekin aslında bir yönüyle de Türkiye ve Kurdistan'daki siyasi cinayetleri, suikastları itiraf etmiştir. Peker'in ifadeleri doğrudan MİT'i işaret etse de maalesef hala bugün katliamı gerçekleştiren, azmettirenler için ne bir soruşturma ne de bir yargılama olmamıştır. Buradan sesleniyoruz; o azmettiriciler, işbirlikçiler, kadın düşmanları yargılanmadan ve cezalandırılmadan mücadeleden vazgeçmek yok. Nagihan hevalin mücadelesinden, kaleminden, karanlığa ışık olan inadından korkanlar korkmaya devam etsin. Nagihan hevalin yürüttüğü mücadeleyi Ortadoğu ve Kurdistan'da kadının deneyimlerini bir toplumsal hafızaya dönüştüren mücadelesini yerde bırakmayacağımızı ve büyüteceğimizin sözünü yineliyoruz. 'Jin, jiyan, azadî' diyoruz" dedi.

Anma, "Jin, jiyan, azadî" sloganıyla son buldu.

'ERKEK İKTİDARINI SARSAN KADINLAR HER ZAMAN HEDEF OLDU'
Nagihan Akarsel için Diyarbakır'da da MKG, TJA ve Jineoloji dergisi anma etkinliği düzenledi. Etkinlik öncesi Akarsel'in kaleme aldığı "Kül Kokusu" adlı kitabın imza etkinliği yapıldı. Anmada sık sık, "Şehid namirin" sloganı atıldı.

Sinevizyon gösteriminin ardından söz alan MKG Başkanı Roza Metina, Nagihan'ın kadın özgürlüğünü kazanmak ve erkek egemenliğini yok etmek için mücadele yürüttüğünü hatırlattı, "Erkek iktidarını sarsan kadınlar her zaman hedef oldu" dedi. Kadın düşmanlığı yapan AKP-MHP iktidarına baş eğmeyeceklerini vurgulayan Metina, "Bizim mücadelemiz bu zihniyete karşı her zaman devam edecek" diye konuştu.

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya'nın da söz aldığı etkinlik, "Jin, jiyan, azadî" sloganı ile sona erdi.

Akarsel için Van ve Ağrı'da da anma etkinlikleri düzenlendi.