20 Eylül 2024 Cuma

HDP MYK: Newroz ateşi Efrin için yakılacak

HDP MYK toplantısının sonuç bildirisinde, Efrin için "Durum acildir, daha fazla sivil kaybın yaşanmaması ve yeni bir Srebrenitsa olmaması için derhal önlem alınmalıdır" denilirken, bu yıl Newroz ateşinin Efrin halkıyla dayanışmak için yakılacağı belirtildi.
Halkların Demokratik Partisi, dün yaptığı MYK toplantısının ardından sonuç bildirisini yayınladı. 
 
HDP MYK sonuç bildirisinde, "Afrin işgal girişimi ve savaşı bir kez daha göstermektedir ki, AKP-MHP Koalisyonunun 'yeni milli güvenlik konsepti' adı altında uyguladığı dış politika saldırgandır, yayılmacıdır, Kürt düşmanıdır; Ortadoğu'da ve ülkede barışı değil, savaş ve çatışmayı temel almaktadır. Ülke içi iktidarını bu dış politikayla, yükseltilen saldırgan milliyetçi ve ırkçı hezeyanlarla ayakta tutma hedeflidir" denildi.
 
Can kayıpları ve yaralanmalara dikkat çekilen sonuç bildirisinde, "Her ölen insan ile birlikte vicdanlar biraz daha kanamaktadır. Bu yaşananlar halklar arasına düşmanlık tohumları serpmekten başka bir anlam taşımamaktadır" denildi. 
 
HDP MYK, Suriye'deki halkların nasıl yaşayacaklarına, nasıl bir yönetim modeli tercih edeceklerine kendilerinin karar vereceğinin altını çizdi. 
 
Sonuç bildirisinde, "Birleşmiş Milletler'in ateşkes kararı acilen Afrin için de uygulanmalıdır. AKP-MHP Koalisyonu, BM kararına uymak yerine pazarlık yaparak süreci silah gücüyle şekillendirme arayışındadır. Birleşmiş Milletler daha fazla insani dram yaşanmadan tavrını ortaya koymalı, kararının arkasında durmalı ve takipçisi olmalıdır. Doğu Guta neyse Afrin odur" denildi.
 
YENİ BİR SREBRENİTSA OLMADAN ÖNLEM ALINMALI
 
HDP MYK, Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu ile tüm uluslararası demokratik kurumlara Efrin için insani yardım çağrısında bulunarak, şöyle dedi: "Durum acildir, daha fazla sivil kaybın yaşanmaması ve Afrin'in yeni bir Srebrenitsa olmaması için derhal önlem alınmalıdır."
 
AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın Mersin'de yaptığı kurt işareti dışında Kürtlere sunacağı hiç bir şey kalmadığı ifade edilen sonuç bildirisinde, "900 km'ye yakın bir sınırda Kürt halkıyla birlikte yaşama iradesini göstermek ve halkın kendi geleceğini kurma hakkına saygı duymak bölgesel barışın tesis edilmesini sağlayacak tek adımdır" denildi.
 
AKP-MHP Koalisyonunun demokratik tarihsel kazanımları birer birer tasfiye ettiği kaydedilen sonuç bildirisinde, son olarak seçim güvenliğini ortadan kaldıran, sandık başı hile ve sahtekarlıkları yasallaştıran yasanın Meclis'te kabul edildiği hatırlatıldı. Sonuç bildirisinde, "AKP-MHP Koalisyonunun mutlak iktidar eksiklerini tamamlama hamleleri karşısında, demokratik muhalefetin seçim güvenliği konusunu ortak önlemler zemininde değerlendirmesi önümüzdeki dönem gündemimizde olacaktır" denildi.
 
NEWROZ ATEŞİ AFRİN HALKI İÇİN YAKILACAK
 
Sonuç bildirisinde, 8 Mart kutlamalarının başarıyla tamamlandığı, kadınların özgürlük, adalet ve demokrasi mücadelesinin sürükleyici gücü olduklarını bir kez daha gösterdiği belirtilirken, şöyle devam edildi: "Şimdi gündemimizde 21 Mart Newroz kutlamaları vardır. Baharın ve dirilişin bayramı olan Newroz'u halklarımızla birlikte kutlayacağız. Newroz, gelecek umudu ve haksızlıklara karşı direnme kararlılığı demektir. Bu yıl Newroz ateşlerini Afrin halkıyla dayanışma için; eşitlik, özgürlük, demokrasi ve barış mücadelesi için yakacağız. 'Newroz direniştir! Newroz faşizme karşı halkların bayramıdır!' sözlerimizle, geleneklerimizle, renklerimizle, bütün farklılıklarımızla birlikte sokaklarda, meydanlarda olacağız. Başta Türkiye halkları olmak üzere tüm Ortadoğu ve Kafkasya halklarının Newroz Bayramını yürekten kutluyoruz."
 
Sonuç bildirisinde, son madde olarak şunlar ifade edildi: "İktidarın toplumdaki tüm muhalif sesleri susturma ve sindirme politikalarını savaş, çatışma, kutuplaştırma, gerginliği arttırma, tasfiye uygulamalarıyla sürdürmesi karşısındaki kararlı duruşumuz ve mücadelemiz devam edecektir."